Πέθανε ο ‘εθνικός ποιητής του Ισραήλ’ Χάιμ Γκούρι

Πέθανε ο ‘εθνικός ποιητής του Ισραήλ’ Χάιμ Γκούρι
Twitter / i24News Francais

Στην πατρίδα του ήταν γνωστός ως ο ποιητής της δημιουργίας του κράτους του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός συγγραφέας, ποιητής, δημοσιογράφος και κινηματογραφιστής Χάιμ Γκούρι γνωστός κυρίως για τα έργα του για το Ολοκαύτωμα, πέθανε σήμερα, Τετάρτη, σε ηλικία 94 ετών.

Έχει βραβευθεί με πολλές τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το περίβλεπτο Βραβείο του Ισραήλ το 1988, το λογοτεχικό βραβείο Bialik το 1975 και το βραβείο Uri Zvi Grinberg το 1998. Το ντοκιμαντέρ του “The 81st Blow” (1974) απέσπασε υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Το 2011 το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού τον ονόμασε «Ιππότη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων» χαρακτηρίζοντάς τον «άνδρα της ειρήνης, ζώσα ψυχή της ιστορίας του Ισραήλ και ερωτευμένο με τη γαλλική γλώσσα».

Σε ανακοίνωσή του, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρούβεν Ρίβλιν εξέφρασε λύπη για τον θάνατο «του εθνικού ποιητή, ενός άνδρα που ήταν ταυτόχρονα μαχητής και διανοούμενος».

Ιστορική φυσιογνωμία του Ισραήλ, ο Γκούρι κάλυψε για την εφημερίδα του Εργατικού Κόμματος Lamerhav τη δίκη του ναζί εγκληματία Άντολφ Άιχμαν, ο οποίος δικάστηκε στο Ισραήλ και καταδικάστηκε σε θάνατο το 1961. Έγραψε για τη δίκη αυτή ένα βιβλίο, το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες («La cage de verre» στα γαλλικά – «Το γυάλινο κλουβί») και του προσέδωσε διεθνή φήμη.

Γεννήθηκε το 1923 στο Τελ Αβίβ σε μια πολιτικοποιημένη οικογένεια. Ο πατέρας του, ο Ίσραελ Γκουρί, ήταν ένας από τους ιδρυτές του Mapaï, του κόμματος του πρώτου Ισραηλινού πρωθυπουργού Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, και βουλευτής από το 1948 έως το 1965. Μετά το Ολοκαύτωμα στάλθηκε στην Ευρώπη για να βοηθήσει τους Εβραίους πρόσφυγες να μεταναστεύσουν στην Παλαιστίνη.

Εξέδωσε περισσότερα από 20 βιβλία, μεταξύ των οποίων πολλές ποιητικές συλλογές. Στην πατρίδα του ήταν γνωστός ως ο ποιητής της δημιουργίας του κράτους του Ισραήλ. Έγραψε επίσης τραγούδια που διδάσκονται στα σχολεία και έγιναν κλασικά.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα