Πέθανε ο Πίτερ Σάδερλαντ

FILE - In this Friday, Sept. 7, 2012 file photo, Goldman Sachs International chairman Peter Sutherland attends a meeting on the world economy in Cernobbio, Italy. The Irish businessman and diplomat who held senior roles in the European Union, the World Trade Organization and the U.N., has died. He was 71. Sutherland's family says he died Sunday, Jan. 7, 2018 at a Dublin hospital after a long illness. (AP Photo/Giuseppe Aresu, File)
FILE - In this Friday, Sept. 7, 2012 file photo, Goldman Sachs International chairman Peter Sutherland attends a meeting on the world economy in Cernobbio, Italy. The Irish businessman and diplomat who held senior roles in the European Union, the World Trade Organization and the U.N., has died. He was 71. Sutherland's family says he died Sunday, Jan. 7, 2018 at a Dublin hospital after a long illness. (AP Photo/Giuseppe Aresu, File) AP

"Έφυγε ένας αληθινός Ευρωπαίος με κάθε σημασία της λέξης" δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Πέθανε την Κυριακή ο Ιρλανδός πολιτικός και επιχειρηματίας Πίτερ Σάδερλαντ σε ηλικία 72 ετών.

Υπήρξε Ιρλανδός επιχειρηματίας και πρώην γενικός εισαγγελέας της Ιρλανδίας. Ο Πίτερ Σάδερλαντ ήταν δικηγόρος στο επάγγελμα και διετέλεσε ειδικός απεσταλμένος της Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών για θέματα Διεθνούς Μετανάστευσης ως το Μάρτιο του 2017. Στο παρελθόν υπηρέτησε ως Ευρωπαίος Επίτροπος Ανταγωνισμού, αλλά και γενικός διευθυντής κατά την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (1993-95). Το 1988 του απονεμήθηκε το βραβείο του Ευρωπαίου της χρονιάς.

ADVERTISING

Γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1946 και σπούδασε στην ιρλανδική πρωτεύουσα. Ο πατέρας του καταγόταν από την Σκοτία, ενώ αποφοίτησε από τη νομική σχολή του Δουβλίνου στα τέλη της δεκαετίας του '60. Διετέλεσε πρόεδρος της Glodman Sachs International (σε μη διοικητική θέση - non executive) ως τον Ιούνιο του 2015, ενώ διατηρούσε παρόμοια θέση και για την BP, ως το 2009.

Τον Μάιο του 2016 συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα ως ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το προσφυγικό στο Μέγαρο Μαξίμου. "Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, στην Ελλάδα για όλη τη δουλειά που έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει προκειμένου να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση" είχε δηλώσει ο Ιρλανδός ενώπιον του πρωθυπουργού.

Με κάθε έννοια της λέξης, ήταν ένας αληθινός Ευρωπαίος

Τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Πίτερ Σάδερλαντ, πρώην Επιτρόπου Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και υπουργού Δικαιοσύνης της Ιρλανδίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Με κάθε έννοια της λέξης, ήταν ένας αληθινός Ευρωπαίος που πίστεψε βαθιά στον ρόλο της ΕΕ και των άλλων διεθνών οργανισμών και στη σημασία τους για τη συνεργασία και τον διεθνή διάλογο. Ήταν ένας από τους θεμελιωτές του Εράσμους και από τους συνδιαμορφωτές της ενιαίας αγοράς», έγραψε στο twitter o πρόεδρος Γιούνκερ.

Εκπροσωπούσε το ευρωπαϊκό πνεύμα στην καθημερινή του εργασία και ήταν πεπεισμένος ότι αν εργαστούμε μαζί, μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά πράγματα. Η απουσία του θα είναι μεγάλη, κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AP Photo/Giuseppe Aresu, File)

SHARE:

24Media Network