Πέθανε ο συγγραφέας Άμος Οζ

Πέθανε ο συγγραφέας Άμος Οζ
Πέθανε ο συγγραφέας Αμός Οζ ASSOCIATED PRESS

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε από την ζωή ο διάσημος ισραηλινός συγγραφέας, όπως δήλωσε η κόρη του.

Ο Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 79 ετών, δήλωσε σήμερα η κόρη του.

“Σε εκείνους που τον αγαπούν, σας ευχαριστώ”, έγραψε η Φάνια Οζ-Σάλτσμπεργκερ στο Twiiter.

Ο Οζ, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Άμος Κλάουσνερ, γεννήθηκε το 1939 στην Ιερουσαλήμ.

Το επίθετό του το άλλαξε σε ηλικία 15 ετών, όταν, τρία χρόνια μετά την αυτοκτονία της μητέρας του, εγκατέλειψε το πατρικό του. Οζ σημαίνει δύναμη στα εβραϊκά.

Εκτός από συγγραφέας, υπήρξε δημοσιογράφος, διανοούμενος και καθηγητής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν στην Μπερ Σεβά. Υπήρξε από τους πρώτους Ισραηλινούς που, ήδη με το τέλος του πολέμου των έξι ημερών, τάχθηκαν υπέρ της λύσης δύο κρατών σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της Παλαιστίνης.

Η πρώτη του συλλογή από ιστορίες (Where the Jackals Howl) δημοσιεύθηκε το 1965, ενώ τον επόμενο χρόνο δημοσιεύθηκε το πρώτο του διήγημα (Elsewhere, Perhaps). Πρόλαβε να γράψει 18 βιβλία στα εβραϊκά και γύρω στα 450 άρθρα και δοκίμια. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε τουλάχιστον 45 γλώσσες.

Το 1998, του απονεμήθηκε το βραβείο Ισραήλ για την λογοτεχνία, το 2005 το βραβείο Γκέτε, το οποίο στο παρελθόν έχει απονεμηθεί σε προσωπικότητες όπως ο Σίγκμουντ Φρόιντ και ο Τόμας Μαν, το 2007 το βραβείο Prince of Asturias Award of Letters και το 2008 το βραβείο Χάινριχ Χάινε. Επανειλημμένα ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Στα περισσότερα από τα έργα του Άμος Οζ η πλοκή τοποθετείται στη γειτονιά όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο συγγραφέας, ενώ οι ήρωές του παρουσιάζονται με μια ελαφρώς ειρωνική διάθεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα