Pfizer/BioNTech: Ξεκινούν οι δοκιμές συνδυαστικού εμβολίου κατά της γρίπης και της Covid

Pfizer/BioNTech: Ξεκινούν οι δοκιμές συνδυαστικού εμβολίου κατά της γρίπης και της Covid
Εμβόλιο Frank Augstein, Pool/AP Photo

Οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και BioNTech ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους για την παρασκευή ενός συνδυαστικού εμβολίου με την τεχνολογία mRNA κατά του κορονοϊού και της γρίπης. Αρχίζει η πρώτη φάση δοκιμών.

Η γιγάντια αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και ο γερμανός συνεταίρος της, η φαρμακοβιομηχανία BioNTech, ανακοίνωσαν σήμερα πως αρχίζουν την πρώτη φάση των δοκιμών ενός υποψήφιου εμβολίου με βάση το αγγελιοφόρο RNA, το οποίο συνδυάζει την προστασία κατά της γρίπης και της Covid-19.

Τα δύο εργαστήρια έχουν ήδη παρασκευάσει το ένα από τα εμβόλια κατά της Covid με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο.

Ένα συνδυαστικό εμβόλιο με την τεχνολογία mRNA «θα μπορούσε να απλουστεύσει τις πρακτικές του εμβολιασμού εναντίον αυτών των δύο παθήσεων του αναπνευστικού, οδηγώντας εν δυνάμει σε μια καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη για τις δύο ασθένειες», αναφέρει σε ανακοίνωση η Αναλίζα Άντερσον, επιστημονική διευθύντρια στην Pfizer.

Οι Pfizer και BioNTech επιχειρούν, όπως και άλλα εργαστήρια, να τελειοποιήσουν ένα συνδυαστικό εμβόλιο: η αμερικανική Moderna άρχισε την 1η φάση ενός εμβολίου κατά της γρίπης και της Covid, επιβεβαίωσε σήμερα η εταιρεία στο περιθώριο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της του τριμήνου.

Στα μέσα Οκτωβρίου, το αμερικανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας Novavax ανακοίνωσε από την πλευρά του τα «θετικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής φάσεων 1 και 2» για ένα υποψήφιο εμβόλιο αυτού του τύπου.

Η BioNTech, η οποία έχει την έδρα της στο Μάιντς της δυτικής Γερμανίας, θα αναλάβει να ελέγξει αν το εμβόλιο είναι αβλαβές, την ανοσολογική απόκριση που παρέχει και το επίπεδο της βέλτιστης δόσης ενός συνδυαστικύ υποψήφιου εμβολίου «στρατολογώντας» 180 υγιείς εθελοντές ηλικίας από 18 ως 64 ετών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση. Η περίοδος παρακολούθησης κάθε εθελοντή θα είναι έξι μήνες.

Το αγγελιοφόρο RNA επιτρέπει να δίνεται εντολή στα ανθρώπινα κύτταρα να παράγουν πρωτεΐνες που είναι παρούσες στον ιό ώστε να συνηθίζει το ανοσολογικό σύστημα να τον αναγνωρίζει και να τον εξουδετερώνει.

Η φάση της δοκιμής θα χρησιμεύσει ώστε να ανιχνευθεί «η δυνατότητα των εμβολίων mRNA να στοχοθετούν περισσότερους από έναν παθογόνο παράγοντα», δήλωσε ο Ουγούρ Σαχίν, πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της BioNTech, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα