ΠΓΔΜ: Διευκόλυνση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα μόνο για τους πρόσφυγες πολέμου

ΠΓΔΜ: Διευκόλυνση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα μόνο για τους πρόσφυγες πολέμου
MOTIONTEAM

Οι αρχές της ΠΓΔΜ επιταχύνουν τη διέλευση, από την ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα, για πρόσφυγες πολέμου, ενώ απαγορεύουν σε μετανάστες από άλλες χώρες να περάσουν τα σύνορα

Οι αρχές της ΠΓΔΜ επιταχύνουν από χθες τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη, στο ύψος Ειδομένης-Γευγελής, προσφύγων που προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Όπως ανακοίνωσαν, 4.840 πρόσφυγες από τις παραπάνω χώρες πέρασαν τη συνοριακή γραμμή κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Ωστόσο, απαγορεύουν σε μετανάστες από άλλες χώρες, όπως από το Πακιστάν, το Ιράν, το Μπαγκλαντές και το Μαρόκο, να περάσουν τα σύνορα, με αποτέλεσμα 1.500 από αυτούς να έχουν εγκλωβιστεί στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης-Γευγελής και να διαμαρτύρονται έντονα, ζητώντας επιτακτικά από την αστυνομία της ΠΓΔΜ να τους επιτρέψει τη διέλευση.

Το πρόβλημα για τους μετανάστες από τις χώρες αυτές γίνεται όλο και πιο έντονο, καθώς ο αριθμός τους στην ουδέτερη ζώνη αυξάνει από ώρα σε ώρα, όπως και η ένταση που επικρατεί στο σημείο αυτό. Εθελοντές του Ερυθρού Σταύρου διανέμουν ζεστά ρούχα και κουβέρτες στους μετανάστες αυτούς, οι οποίοι πέρασαν τη νύχτα στο ύπαιθρο υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Εδώ και μερικές ημέρες, τέσσερις χώρες της περιοχής, η Σλοβενία, η Κροατία, η Σερβία και η ΠΓΔΜ εφαρμόζουν περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τη διέλευση προσφύγων που προέρχονται από μη εμπόλεμες περιοχές, καθώς τους θεωρούν ως «οικονομικούς μετανάστες».

Το πρόβλημα σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών κατά μήκος του αποκαλούμενου «βαλκανικού διαδρόμου», αναμένεται να εξεταστεί στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο στη Σερβία, στην Αλβανία και στην ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο κ. Τουσκ θα συναντηθεί σήμερα το βράδυ στο Βελιγράδι με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώ αύριο το πρωί θα έχει συνάντηση στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και ακολούθως θα μεταβεί στα Σκόπια όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ειδομένη: 3.000 πρόσφυγες στον καταυλισμό, 1.300 οι εγκλωβισμένοι

Αιχμηρή απάντηση Μουζάλα σε Καζνέβ: Φάνηκε ότι εμείς κάνουμε καλά τη δουλειά μας

SHARE:

24Media Network