Πυρετός διαβουλεύσεων για μία δεύτερη ανακωχή Ισραήλ – Χαμάς

Διαβάζεται σε 3'
Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας
Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας 2024 Ariel Schalit/AP Photo

“Μακρύς ο δρόμος” για επίτευξη των στόχων με τη Χαμάς λέει το Ισραήλ στον απόηχο των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο για μία ενδεχόμενη δεύτερη ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία που είχε επιφορτιστεί να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για την ενδεχόμενη δεύτερη ανακωχή με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας επέστρεψε στο Ισραήλ, όπως αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ.

Η Αίγυπτος, που παραδοσιακά διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, υποδέχθηκε χθες τους διευθυντές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, καθώς και τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Κατάρ, για συνομιλίες σχετικά με την κήρυξη νέας ανακωχής, που θα επέτρεπε την απελευθέρωση ομήρων στα χέρια μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ιδίως οι ψηφιακές εκδόσεις των εφημερίδων Jerusalem Post και Times of Israel, αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην επιστροφή της ισραηλινής αντιπροσωπείας, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Η αντιπροσωπεία βρισκόταν “στον δρόμο της επιστροφής από το Κάιρο”, ανέφερε πηγή της Times of Israel στο γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, τον αρχηγό της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Άμπντελ Ραχμάν αλ Θάνι και αιγύπτιους αξιωματούχους ήταν “θετικές” και θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των “τριών προσεχών ημερών”, μετέδωσε νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Καχέρα, που θεωρείται γενικά πως έχει δεσμούς με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών, επικαλούμενο “ανώτερο αιγύπτιο αξιωματούχο”.

Από την πλευρά της η Χαμάς είναι “ανοικτή στην ιδέα να συζητηθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να τερματιστεί η επίθεση και ο πόλεμος”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχός της, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

“Η Χαμάς και τα άλλα παλαιστινιακά κινήματα αναμένουν τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Καΐρου”, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

 Ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα

Ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Χερτσί Χαλεβί φάνηκε να αποκλείει χθες, Τρίτη κάθε ενδεχόμενο ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας να τερματιστεί σύντομα.

“Τα αποτελέσματά μας είναι εξαίρετα. Αλλά μένει ακόμη μακρύς δρόμος να διανύσουμε ώσπου να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους σκοπούς του πολέμου”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες.

Για να πλησιάσει το Ισραήλ στην επίτευξη των στόχων του, συνέχισε ο ανώτατος αξιωματικός, ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιαχία αλ Σινουάρ, θα πρέπει να “εξαλειφθεί”, όπως και πολλοί ακόμη ηγέτες, στελέχη και μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Είπε ακόμη πως αναμένει ότι οι 1 εκατ. και πλέον άμαχοι που έχουν καταφύγει στη Ράφα θα μπορέσουν να φύγουν -χωρίς να εξηγήσει προς ποια κατεύθυνση.

Οι 130 και πλέον ισραηλινοί όμηροι που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς -εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως τουλάχιστον 31 εξ αυτών πιστεύεται πως είναι νεκροί- πρέπει να ανακτήσουν την «ελευθερία τους», ανέφερε ακόμη ο κ. Χαλεβί.

Αναφερόμενος στην επιχείρηση απελευθέρωσης δυο Ισραηλινοαργεντινών ομήρων, ο επικεφαλής του επιτελείου ανέφερε πως τέτοιες διεξάγονται “κάθε εβδομάδα”, όμως κάποιες “δεν είναι επιτυχείς, ή αποτυγχάνουν”, προσθέτοντας πως “δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε και θα το κάνουμε με υπεύθυνο τρόπο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα