Πιστοποιητικά εμβολιασμού made in China

Πιστοποιητικά εμβολιασμού made in China
Χιλιάδες πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού έχουν κατασχεθεί στις ΗΠΑ. U.S. Customs and Border Protection

Είναι πολλοί αυτοί που προωθούν τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού που φτιάχνουν και πουλούν μέσω των social media. Κινέζοι κατασκευαστές πέρασαν την ιστορία στο επόμενο επίπεδο: την μαζική παραγωγή και διάθεση.

Τα νέα μέτρα που ισχύουν για τους απανταχού εργαζόμενους -στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον του Covid-19, αλλά και σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες που βασίζονται στην επαφή με το κοινό-, κάνουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό και την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ή πιστοποιητικού νόσησης.

Όσοι αρνούνται (για τους δικούς τους λόγους) να κάνουν εμβόλιο για τον κορονοϊό, βρίσκονται σε δυσχερή θέση, καθώς αυξάνονται συνεχώς οι χώρες που προβλέπουν ως συνέπεια της άρνησης την αναστολή ή την απόλυση. Και για αυτό έχουν γίνει περιζήτητοι όσοι μπορούν να παρέχουν πιστοποιητικά -πλαστά ή όχι-, έναντι αμοιβής.

Ξέρετε πως κάθε κρίση είναι για κάποιους ευκαιρία. Ουκ ολίγοι έχουν δραστηριοποιηθεί μέσω των social media, για να ενημερώσουν πως μπορούν να παρέχουν πλαστά πιστοποιητικά (με τη σφραγίδα της υπηρεσίας Υγείας της χώρας που μας ενδιαφέροι). Κινέζοι κατασκευαστές το πέρασαν στο επόμενο επίπεδο: τη μαζική παραγωγή.

Έκριναν ότι αυτή είναι η ώρα να παράξουν και να διαθέσουν πάκους πλαστών πιστοποιητικών, στους ενδιαφερόμενους. Διαφήμισαν δε, τα προϊόντα τους online. Στη λίστα ήταν και οι πλαστικές θήκες για τα πιστοποιητικά -θα λέγατε πως είναι οργανωμένοι-, ενώ τα έγγραφα διατίθενται σε πολλές διαφορετικές γλώσσες. Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με την ποιότητα και την ομοιότητα με τα αυθεντικά Βλέπετε, υπάρχουν εκδόσεις στις οποίες είναι γραμμένη λάθος και η λέξη vaccine.

Μια εταιρία δήλωσε σε ρεπορτάζ του CNBC πως έχει στείλει χιλιάδες πλαστά πιστοποιητικά στις ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα κατασχέθηκαν 6.000 ‘κομμάτια’ που εστάλησαν με πολλές διαφορετικές αποστολές από την Κίνα, ενώ έγιναν και δυο συλλήψεις. Μέσα στον Αύγουστο το Μέμφις έκανε 121 κατασχέσεις, 3.017 πλαστών εγγράφων.

H αναζήτηση πλαστών εγγράφων έχει φτάσει στο σημείο που το FBI προειδοποίησε πως η μη εξουσιοδοτημένη χρήση σφραγίδας κυβερνητικής υπηρεσίας θα είναι στο εξής έγκλημα και οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν την τιμωρία προστίμων έως 5 χρόνων κάθειρξης. Ποινές επιβάλλονται σε όσους τις φτιάχνουν και τις πουλούν, αλλά και σε όσους τις χρησιμοποιούν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα