Πλημμύρες στη Γερμανία: Περίπου 170 οι αγνοούμενοι – Αναζητούνται οι υπεύθυνοι

Πλημμύρες στη Γερμανία: Περίπου 170 οι αγνοούμενοι – Αναζητούνται οι υπεύθυνοι
Δραματική παραμένει η κατάσταση στο χωριό Blessem Michael Probst / ASSOCIATED PRESS

Περίπου 170 άνθρωποι αγνοούνται από τις καταστροφικές πλημμύρες στη δυτική Γερμανία. Πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει για τις ελλείψεις στην πολιτική προστασία της χώρας.

Περίπου 170 άνθρωποι αγνοούνται ακόμα στις περιοχές, οι οποίες επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη δυτική Γερμανία, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία της πόλης Κόμπλεντς, νοτίως της Κολωνίας. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται έτσι ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τουλάχιστον 165 άνθρωποι έχουν πεθάνει, ενώ περίπου 30.000 άτομα εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με την εταιρεία ενέργειας Eon.

Πλημμύρες στη Γερμανία AP

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ εκτιμά το κόστος της ανοικοδόμησης θα ανέλθει σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Rheinische Post», επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους, θα υπάρξει άμεση βοήθεια από την ομοσπονδιακή και τις κυβερνήσεις των κρατιδίων, ύψους τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά την επίσκεψή του στο φράγμα Στάινμπαχταλσπερε (Steinbachtalsperre) στην περιοχή Όισκίρχεν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο Ζέεχοφερ τόνισε επίσης ότι θεωρεί σωστή την ομοσπονδιακή δομή της προστασίας καταστροφών. Ωστόσο, η ομοσπονδιακή και κυβερνήσεις των κρατιδίων αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να σκεφτούν από κοινού για τα διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από τη διαχείριση κρίσεων.

Η Γερμανική Πυροσβεστική Ένωση ζήτησε επίσης την δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου για τη διαχείριση κρίσεων, διότι δεν υπάρχει ένας θεσμός ο οποίος να μπορεί να αναπτύξει λύσεις για (ανάλογες) μελλοντικές προκλήσεις.

Όπως γράφει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η έκταση των ζημιών δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί. Πολλά σπίτια, κτίρια εταιρειών, δρόμοι και γέφυρες καταστράφηκαν. Υπάρχουν τεράστιες ζημιές σε σιδηροδρομικές γραμμές μήκους 600 χιλιομέτρων. Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και πόσιμου νερού έχει επηρεαστεί εξίσου σε πολλές περιοχές όπως και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Καταστροφές στη Γερμανία από τις πλημμύρες @ 2021 Michael Probst / AP IMAGES

Πολιτική αντιπαράθεση για ελλείψεις στην πολιτική προστασία

Οι πρωτοφανείς καταστροφές μετά την κακοκαιρία και τις πλημμύρες στη δυτική Γερμανία έχουν πυροδοτήσει σφοδρή αντιπαράθεση σχετικά με ενδεχόμενα λάθη ή παραλείψεις στον μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης της χώρας. Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης έχει τεθεί η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας (ΒΒΚ) και ο πολιτικός της προϊστάμενος, υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Δριμύτατη κριτική ασκούν οι Πράσινοι, το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) και η Αριστερά, η οποία ζήτησε μάλιστα την παραίτησή του. Για «φθηνή προεκλογική ρητορική» τους κατηγόρησε ο υπουργός.

«Το σύστημα ελέγχου των καταστροφών στη Γερμανία είναι σωστά εγκατεστημένο. Τόσο όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και οι κρατιδιακές αρχές, οι δήμοι και οι κοινότητες, πρέπει να σκεφτούν από κοινού ποια μαθήματα μπορούν να αντληθούν από τη διαχείριση της κρίσης», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τις πληγείσες περιοχές στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία και στη Ρηνανία – Παλατινάτο και τόνισε ότι «θα ήταν λάθος να επιμείνουμε στην αλαζονεία ότι δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να βελτιωθεί».

«Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν τα πάντα 100%», παραδέχθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Χέρμπερτ Ρόιλ, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι «δεν υπήρξαν μεγάλα ουσιαστικά προβλήματα» στο σύστημα, αλλά «είναι όλο και πιο δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια πού θα συγκεντρωθεί το περισσότερο νερό».

«Το θέμα δεν είναι να επιρρίπτουμε ευθύνες, αλλά να δούμε πώς θα βελτιωθούμε για το μέλλον», σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ και σημείωσε ότι, λόγω καλοκαιριού, οι βροχοπτώσεις βρήκαν τους πολίτες απροετοίμαστους. «Για αυτό και θα πρέπει να συζητήσουμε, εάν έχουμε επαρκή πρόληψη και δυνατότητα να αναγνωρίσουμε τις εξελίξεις που θα έρθουν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη συζήτηση που αφορά το εάν η Μετεωρολογική Υπηρεσία θα μπορούσε να είχε προβλέψει νωρίτερα την ένταση και τη διάρκεια των καιρικών φαινομένων.

«Τα μοντέλα της Γερμανικής Υπηρεσίας Καιρού (DWD) έδωσαν σαφείς ενδείξεις ήδη από την προηγούμενη Δευτέρα, προειδοποιώντας για βροχόπτωση η οποία θα έφτανε ακόμη και τα 200 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο», τη νύχτα από Τετάρτη προς Πέμπτη στη δυτική Γερμανία, δηλώνει ο επικεφαλής του Κέντρου Προβλέψεων της DWD Φραντς-Γιόζεφ Μολέ. «Νωρίτερα πραγματικά δεν γίνεται», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι η Υπηρεσία του «δεν προειδοποίησε απλώς για πολλή βροχή, αλλά και για συνεχή βροχή».

Θα μπορούσε όμως κανείς να προβλέψει πόσο άσχημα θα έπλητταν οι καταιγίδες τις συγκεκριμένες περιοχές; «Μόνο στην περίπτωση κατά την οποία οι βροχοπτώσεις θα ήταν τόσο έντονες και διαρκείς που ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε κανείς να προστατευτεί», εξηγεί ο κ. Μολέ στο περιοδικό Der Spiegel και αναφέρει ότι «συνολικά η μάζα του αέρα είναι πιο ζεστή από ό,τι πριν από δεκαετίες και ο θερμότερος αέρας μπορεί να απορροφήσει μεγαλύτερη υγρασία – και όταν έρχεται ζεστός αέρας από τη Μεσόγειο σε καιρικές συνθήκες όπως αυτή, τότε βρέχει πιο έντονα».

Ο επικεφαλής της ΒΒΚ ‘Αρμιν Σούστερ δήλωσε στο ZDF ότι «οι υποδομές προειδοποίησης σε ομοσπονδιακό επίπεδο λειτούργησαν» και πρόσθεσε ότι η Μετεωρολογική Υπηρεσία «προειδοποίησε σχετικά καλά», αλλά συχνά δεν γνωρίζουμε ούτε μισή ώρα πριν πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία ή πόσο έντονα. Σημείωσε δε ότι εστάλησαν περίπου 150 προειδοποιητικά μηνύματα μέσω των ειδικών εφαρμογών. Το πού λειτούργησαν οι ειδικές σειρήνες και πού όχι δεν μπορεί πάντως να το πει με βεβαιότητα, εξήγησε ο κ. Σούστερ, απαντώντας στην κριτική ότι πολλές σειρήνες ήταν εκτός λειτουργίας.

Η πολιτική αντιπαράθεση εστιάζεται ταυτόχρονα και στο εάν το αποκεντρωμένο διοικητικό σύστημα της Γερμανίας μπορεί τελικά να ανταποκριθεί σε ακραίες ανάγκες όπως αυτές της περασμένης εβδομάδας στα δυτικά της χώρας. Η υποψήφια Καγκελάριος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ και το FDP ζήτησαν να ενισχυθούν μελλοντικά οι εξουσίες του ομοσπονδιακού κράτους σε θέματα πολιτικής προστασίας. «Λάθος δρόμο», θεωρεί την ιδέα ο Χορστ Ζεεχόφερ. Ο εκπρόσωπός του δήλωσε μάλιστα σήμερα ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία υλοποίησης της ούτως ή άλλως προγραμματισμένης μεταρρύθμισης του συστήματος ελέγχου των καταστροφών, ενώ οι αρμοδιότητες και οι πόροι της Υπηρεσίας ΒΒΚ θα πρέπει, τόνισε, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε περιόδους ειρήνης.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτς δήλωσε από την πλευρά της ότι, νομικά, η πολιτική προστασία στην Γερμανία δεν είναι ευθύνη ενός, αλλά οι ευθύνες κατανέμονται μεταξύ της ομοσπονδίας, των κρατιδίων και των κοινοτήτων. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, διευκρίνισε, παρέχει εκτεταμένες υποδομές «προειδοποίησης», οι οποίες, όπως είπε, λειτούργησαν κατά τη διάρκεια της καταστροφής και συνέβαλαν σημαντικά στην προστασία του πληθυσμού. Η εμπειρία ωστόσο έδειξε ότι πρέπει εδώ να κάνουμε περισσότερα και να βελτιωθούμε, συνέχισε η κυρία Φιτς, αναφερόμενη στο σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο παρουσιάστηκε ήδη τον Μάρτιο και προέβλεπε ένα νέο κέντρο ελέγχου στην ΒΒΚ, με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων ομοσπονδιακών και κρατιδιακών φορέων. «Η γερμανική δομή πολιτικής προστασίας και προστασίας από καταστροφές είναι σωστή και υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Δεν πρέπει να την αλλάξουμε. Ο συγκεντρωτισμός δεν βελτιώνει τίποτα σε αυτό το θέμα», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα