Πλησιάζει την Ουάσινγκτον η χιονοθύελλα Snowzilla. Συστήνεται παύση κυκλοφορίας στους πολίτες

Πλησιάζει την Ουάσινγκτον η χιονοθύελλα Snowzilla. Συστήνεται παύση κυκλοφορίας στους πολίτες

Οι πρώτες νιφάδες του Snowzilla πέφτουν ήδη στην Ουάσιγκτον. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης καλεί τους Αμερικανούς να μην κυκλοφορούν κατά τη διάρκεια της χιονοθύελλας

Άρχισαν να πέφτουν, όπως προέβλεψαν οι μετεωρολόγοι, στις 21.00 ώρα Ελλάδας (18.00 ώρα ΗΠΑ) στην Ουάσιγκτον οι πρώτες νιφάδες της χειμερινής χιονοθύελλας-ρεκόρ, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται το ανατολικό τμήμα των ΗΠΑ να θαφτεί κάτω από ένα παχύ στρώμα χιονιού, το οποίο στην αμερικανική πρωτεύουσα ενδέχεται να ξεπεράσει και τα 60 ή ακόμα και τα 70 εκατοστά.

Οι ζωές τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων ανθρώπων αναμένεται να επηρεαστούν από την καταιγίδα Τζόνας, στην οποία η αμερικανική εφημερίδα Washington Post έδωσε το προσωνύμιο "Snowzilla".

«Μια ζώνη χαμηλών βαρομετρικών που θα επικεντρώνεται στο νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να δημιουργεί μια τεράστιας σφοδρότητας χειμερινή καταιγίδα που θα πλήξει ένα μεγάλο τμήμα των ανατολικών ακτών (…) αρχής γενομένης από σήμερα Παρασκευή και καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου» σύμφωνα με τον τελευταίο δελτίο πρόγνωσης των μετεωρολογικών υπηρεσιών.

Οι μετεωρολόγοι εξέδωσαν προειδοποιήσεις σε τουλάχιστον 20 Πολιτείες.

«Το ύψος του χιονιού ενδέχεται να ξεπεράσει τα 60 εκατοστά σε ορισμένες περιοχές, μεταξύ αυτών τη Βαλτιμόρη και την Ουάσιγκτον», διευκρινίζουν οι επιστήμονες.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν ήδη το Άρκανσο, το Τενεσί και το Κεντάκι και κατευθύνονται προς την αμερικανική πρωτεύουσα.

Στην Ουάσιγκτον οι δημόσιες υπηρεσίες έκλεισαν από το μεσημέρι, έπειτα από απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ανάλογες αποφάσεις έλαβαν οι αρχές σε σε άλλες πολιτείες όπως το Κεντάκι.

Παύση της κυκλοφορίας προτείνει στους πολίτες ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο συνέστησε σήμερα τους Νεοϋορκέζους να μην χρησιμοποιήσουν τα οχήματά τους για τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια της χιονοθύελλας και να εξέρχονται από τα σπίτια του όσο το δυνατόν λιγότερο.

Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να ενταθούν στη Νέα Υόρκη τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο και να συνεχιστούν έως την Κυριακή, δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω και αναμένεται το ύψος του χιονιού στην αμερικανική μεγαλούπολη να φθάσει μεταξύ 30 και 45 εκατοστών, προσέθεσε ο ίδιος. Έκανε επιπλέον λόγο για θυελλώδεις ανέμους και πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές.

«Μην βγαίνετε στους δρόμους, παρά μόνο εάν είναι επείγον» επέμεινε ο δήμαρχος, που κήρυξε την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της χειμερινής καταιγίδας» αύριο από τις 08.00 έως τα μεσάνυχτα, που αναμένονται οι σφοδρότερες χιονοπτώσεις.

«Η πόλη της Νέας Υόρκης είναι απόλυτα προετοιμασμένη» διαβεβαίωσε ο Μπλάζιο και προσέθεσε ότι βρίσκονται επί ποδός 2.300 υπάλληλοι, 1.650 εκχιονιστικά μηχανήματα, 579 οχήματα που ρίχνουν αλάτι και οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους περισσότερους από 300.000 τόνους αλατιού.

(Πηγή: AΠΕ)

SHARE: