“Πολεμικές” ετοιμασίες στη Σουηδία: Γιατί αυξάνει 40% τις αμυντικές δαπάνες και διπλασιάζει τους στρατιώτες

“Πολεμικές” ετοιμασίες στη Σουηδία: Γιατί αυξάνει 40% τις αμυντικές δαπάνες και διπλασιάζει τους στρατιώτες
Σουηδικό μαχητικό αεροσκάφος Associated Press

Η Σουηδία προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο και προχωρά σε ενίσχυση της άμυνάς της, την οποία "διέλυσε" μετά τον ψυχρό πόλεμο.

Σε ενίσχυση της άμυνάς της εν μέσω της αυξανόμενης έντασης με τη Ρωσία προχωράει η Σουηδία, καθώς όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας θα υπάρξει αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά περίπου 40% τα επόμενα 5 χρόνια και διπλασιασμός όσων στρατολογούνται στις ένοπλες δυνάμεις.

Η Σουηδία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά έχει στενούς δεσμούς με τη συμμαχία, διέλυσε τις στρατιωτικές της δυνάμεις μετά τον ψυχρό πόλεμο για να εξοικονομήσει χρήματα.

“Έχουμε μια κατάσταση όπου η ρωσική πλευρά είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα για την επίτευξη πολιτικών στόχων”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Πέτερ Χούλτβιστ. “Με βάση αυτό, έχουμε μια νέα γεωπολιτική κατάσταση ασφάλειας για να αντιμετωπίσουμε”. Είπε ότι οι νέες προτάσεις σημαίνουν αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού κατά 27,5 δισ. σουηδικές κορώνες (2,9 δισ. ευρώ) έως το 2025, όπως αναφέρει ο Guardian.

Η αυξημένη ρωσική δραστηριότητα στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας ώθησε τη Σουηδία σε ένα βιαστικό πρόγραμμα εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς πυραύλων Patriot από τις ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα, η Στοκχόλμη διαμαρτυρήθηκε στη Μόσχα αφού δύο πολεμικά πλοία εισήλθαν στα χωρικά της ύδατα χωρίς άδεια και έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για ρωσικά στρατιωτικά αεροπλάνα που πετούν πολύ κοντά στα δικά της αεροσκάφη και παραβιάζουν τον σουηδικό εναέριο χώρο.

Η κυβέρνηση είπε ότι ο στρατιωτικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί μεταξύ 2021 και 2025 και θα χρηματοδοτήσει την αύξηση του στρατιωτικού προσωπικού σε περίπου 90.000 από 60.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας μηχανοποιημένης ταξιαρχίας με ανανεωμένο πυροβολικό.

Η Σουηδία σταμάτησε τη στρατολόγηση το 2010, αλλά επανέφερε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για περιορισμένο αριθμό ανδρών και γυναικών το 2017.

Να θυμίσουμε ότι το 2018 η Σουηδία μοίρασε στους πολίτες, για πρώτη φορά μετά από 50 και πλέον χρόνια, ενημερωτικά φυλλάδια με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πολέμου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα