Πολεμικό σκηνικό στην Ταϊβάν: Η Κίνα συνεχίζει τα γυμνάσια – Διαβεβαιώσεις ΗΠΑ πως η νήσος δεν θα απομονωθεί

Πολεμικό σκηνικό στην Ταϊβάν: Η Κίνα συνεχίζει τα γυμνάσια – Διαβεβαιώσεις ΗΠΑ πως η νήσος δεν θα απομονωθεί
Στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας στην Ταϊβάν 2022 CCTV via AP

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια εδώ και δεκαετίες γύρω από την Ταϊβάν. "Ασπίδα" οι ΗΠΑ στη νήσο. "Δεν θα τους εμποδίσουμε να την απομονώσουν", διαβεβαίωσε από το Τόκιο η Πελόζι. Αντιδράσεις από την Ιαπωνία.

Μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, πλοία και εκτοξεύσεις πολλών βαλλιστικών πυραύλων συνθέτουν το πολεμικό σκηνικό γύρω από την Ταϊβάν, καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια των τελευταίων δεκαετιών που πραγματοποιεί η Κίνα από χθες, Πέμπτη (04/08).

Και ενώ η Κίνα ετοιμάζεται να ξεκινήσει και σήμερα τα στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν, πολλά κινεζικά πλοία και αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν για δεύτερη ημέρα, οι ΗΠΑ τονίζουν πως «δεν θα επιτρέψουν» στην Κίνα να απομονώσει την Ταϊβάν, όπως δήλωσε σήμερα στο Τόκιο η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι έπειτα από την επίσκεψή της στη νήσο που προκάλεσε οργή στο Πεκίνο.

Η κυρία Πελόσι, 82 ετών, που κάνει στην Ιαπωνία —τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στην Ασία— την πρώτη της επίσκεψη από το 2015, μετέβη στην Ταϊβάν την Τρίτη και την Τετάρτη.

Το Πεκίνο θεωρεί την αυτόνομη νήσο 23 εκατομμυρίων κατοίκων αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας, αποσκιρτήσασα επαρχία προορισμένη να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα. Αντέδρασε αρχίζοντας χθες, Πέμπτη στρατιωτικά γυμνάσια εύρους άνευ προηγουμένου γύρω από την Ταϊβάν, αναπτύσσοντας μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πλοία και εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους, κάποιοι από τους οποίους πέρασαν πάνω από το νησί και έπεσαν, για πρώτη φορά, εντός της ιαπωνικής ΑΟΖ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στο Τόκιο.

Στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας στην Ταϊβάν 2022 Ng Han Guan/AP Photo

«Οι Κινέζοι προχώρησαν σε αυτές τις εκτοξεύσεις πιθανόν χρησιμοποιώντας την επίσκεψή μας ως πρόσχημα», είπε η κυρία Πελόζι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

Προσπαθούν «να απομονώσουν την Ταϊβάν», πρόσθεσε, θυμίζοντας ότι το Πεκίνο απέρριψε την άνοιξη την έκκληση των ΗΠΑ να επιτραπεί η συμμετοχή των αρχών της νήσου στην ετήσια συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Όμως «δεν θα απομονώσουν την Ταϊβάν διότι θα τους εμποδίσουμε να το κάνουν. Κάναμε επισκέψεις υψηλού επιπέδου, γερουσιαστές πήγαν εκεί την άνοιξη», επρόκειτο για «διακομματική» πρωτοβουλία, είπε και επέμεινε «δεν θα τους επιτρέψουμε να απομονώσουν την Ταϊβάν».

«Δεν αποφασίσουν εκείνοι πού ταξιδεύουμε», πέταξε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Παρά ταύτα η κυρία Πελόζι είπε πως η περιοδεία της στην περιοχή «δεν είχε σκοπό να αλλάξει το status quo εδώ στην Ασία, να αλλάξει το status quo στην Ταϊβάν».

Επισήμως, από το 1979, η Ουάσινγκτον δεν αναγνωρίζει παρά μόνο μία κινεζική κυβέρνηση, αυτή στο Πεκίνο, παρότι διαδραματίζει ρόλο προστάτιδας δύναμης της Ταϊπέι και είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων για τις ένοπλες δυνάμεις της.

Η επίσκεψη, είπε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, «αφορούσε τον ‘Taiwan Relations Act’» (σ.σ. «Νόμο περί Σχέσεων με την Ταϊβάν») που ψηφίστηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο το 1979 και ορίζει τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ταϊβάν, καθώς και τη σχέση «ΗΠΑ/Κίνας, όλα τα κείμενα των νόμων και των συμφωνιών που ορίζουν τις σχέσεις μας».

Και ακόμη το να «εορταστεί» η Ταϊβάν «για αυτό που είναι, μια μεγάλη δημοκρατία με οικονομία που ευημερεί, με σεβασμό για όλο τον πληθυσμό της».

Αναφερόμενη στις σινοαμερικανικές σχέσεις, η κυρία Πελόσι έκρινε ότι εάν οι ΗΠΑ σιωπούσαν «για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα λόγω των εμπορικών συμφερόντων (τους)», τότε «θα χάναμε κάθε ηθικό κύρος» και «δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα οπουδήποτε αλλού στον κόσμο».

Μπλίνκεν: “Κατάφωρα προκλητική η αντίδραση του Πεκίνου”

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε στους ομολόγους του ασιατικών κρατών σήμερα ότι η αντίδραση της Κίνας στην επίσκεψη που έκανε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι στην Ταϊβάν την Τρίτη και την Τετάρτη είναι «κατάφωρα προκλητική», σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο.

Ο κ. Μπλίνκεν, που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου των ομολόγων του των χωρών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας, πρόσθεσε πως η Κίνα επιδιώκει να εκφοβίσει όχι μόνο την Ταϊβάν αλλά και τους γείτονές της με τα γυμνάσια στο στενό, που είναι τα μεγαλύτερα που έχουν διεξαχθεί ποτέ σε αυτό, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Κισίντα: “Σοβαρό πρόβλημα που πλήττει την εθνική μας ασφάλεια”

Την άμεση λήξη των στρατιωτικών γυμνασίων που λαμβάνουν χώρα γύρω από την Ταϊβάν ζήτησε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα, χαρακτηρίζοντας τις εκτοξεύσεις κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων «σοβαρό πρόβλημα που πλήττει την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των πολιτών μας».

«Καλούμε να σταματήσουν αμέσως τα στρατιωτικά γυμνάσια» της Κίνας, που άρχισαν την Πέμπτη και αναμένεται να συνεχιστούν ως την Κυριακή, πρόσθεσε ο κ. Κισίντα έπειτα από συνάντησή του με την πρόεδρο της Βουλής της Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, τη Νάνσι Πελόζι.

Ο κ. Κισίντα επαναβεβαίωσε εξάλλου ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να συντονίζονται στενά για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν».

Η Κίνα επιδίδει διαμαρτυρία στον πρεσβευτή της Ιαπωνίας εξαιτίας ανακοίνωσης της G7 για την Ταϊβάν

Η διπλωματία της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Ιαπωνίας στο Πεκίνο για να του επιδώσει έντονη διαμαρτυρία εξαιτίας του γεγονότος ότι το Τόκιο προσυπέγραψε «εσφαλμένη» ανακοίνωση της G7 για την Ταϊβάν.

Τη διαμαρτυρία επέδωσε χθες Πέμπτη ο υφυπουργός Εξωτερικών Ντενγκ Λι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα, το υπουργείο ανέφερε πως παρόμοιες διαμαρτυρίες επιδόθηκαν σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και στην αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κίνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα