“Πόλεμος” ΗΠΑ – Ισραήλ μετά το ιστορικό ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Γάζα

Διαβάζεται σε 4'
Τζο Μπάιντεν και Μπενιαμίν Νετανιάχου
Τζο Μπάιντεν και Μπενιαμίν Νετανιάχου Associated Press

Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις μετά το ψήφισμα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, κάτι που το Σώμα είχε επανειλημμένα προσπαθήσει να περάσει από την έναρξη του πολέμου.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την έγκριση ιστορικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ζητεί την άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Ένα ψήφισμα το οποίο «πέρασε» μετά την αποχή των Ηνωμένων Πολιτειών από την ψηφοφορία. Τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου υπερψήφισαν το ψήφισμα, το οποίο προτάθηκε από τα 10 εκλεγμένα μέλη του σώματος.

Σημειώνεται πως, επί μήνες η Ουάσινγκτον αρνείτο να αποδεχθεί τον όρο «κατάπαυση του πυρός» και είχε χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας της. Ωστόσο, εν μέσω αυξανόμενης παγκόσμιας πίεσης για εκεχειρία, οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία για να επιτρέψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσει άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα που εξελίσσεται το Ραμαζάνι, το οποίο λήγει το δυο εβδομάδες.

Τονίζεται πως μέχρι σήμερα το Συμβούλιο δεν είχε καταφέρει να συμφωνήσει για κατάπαυση του πυρός, επομένως το εν λόγω ψήφισμα έχει και ιστορική σημασία.

Το Ισραήλ ακυρώνει την επίσκεψη αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ακύρωσε την επίσκεψη Ισραηλινής αντιπροσωπείας στον Λευκό Οίκο, αυτή την εβδομάδα.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kann, το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη «μετά την αλλαγή της θέσης των ΗΠΑ».

Ο Νετανιάχου είχε προηγουμένως απειλήσει να ακυρώσει την επίσκεψη, η οποία έρχεται πριν από μια αναμενόμενη ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Γάζα – στην οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αντιταχθεί.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, η απόφαση των ΗΠΑ να μην ασκήσουν βέτο αποτελεί «σαφή υποχώρηση» από την προηγούμενη θέση τους. Πρόσθεσε ότι θα επηρεάσει τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στη Γάζα – καθώς και τις προσπάθειες απελευθέρωσης περισσότερων από 130 ομήρων που κρατούνται εκεί.

Η αποχή από την ψηφοφορία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα δεν αποτελεί αλλαγή πολιτικής, απάντησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι. Είπε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνομιλούν με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους, ακόμη και αν δεν στείλουν αντιπροσωπεία αυτή την εβδομάδα.

Ερωτηθείς πάντως για την αναβολή της επίσκεψης Ισραηλινής αντιπροσωπείας, δήλωσε «πολύ απογοητευμένος» που δεν θα υπάρξει η δυνατότητα «να έχουμε μια πλήρη συζήτηση σχετικά με την προγραμματισμένη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα».

Γιατί απείχαν οι ΗΠΑ

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Linda Thomas-Greenfield, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ απείχαν από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατ’ αρχάς, αναφέρθηκε σε προηγούμενο αμερικανικό ψήφισμα που μπλοκαρίστηκε από τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς «δεν μπορούν ακόμη να καταδικάσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου».

«Έχουν δείξει ξανά και ξανά ότι στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρονται να προωθήσουν μια διαρκή ειρήνη μέσω διπλωματικών προσπαθειών» είπε.

Σχετικά με το σημερινό ψήφισμα, η Thomas-Greenfield πιστεύει ότι αγνοήθηκαν «βασικά σημεία», ιδίως η καταδίκη της Χαμάς. «Δεν συμφωνήσαμε με τα πάντα στο ψήφισμα» λέει. «Για το λόγο αυτό, δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ψηφίσουμε ναι».

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε υπέρ. Ωστόσο, όπως είπα προηγουμένως, υποστηρίζουμε πλήρως ορισμένους από τους κρίσιμους στόχους αυτού του μη δεσμευτικού ψηφίσματος. Και πιστεύουμε ότι ήταν σημαντικό για το Συμβούλιο να μιλήσει και να καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός πρέπει να συνοδεύεται από την απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Ποιος πρότεινε το ψήφισμα – και ποιος το υπερψήφισε;

Τα 10 εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που πρότειναν το ψήφισμα:

  • Αλγερία
  • Σιέρρα Λεόνε
  • Μοζαμβίκη
  • Δημοκρατία της Κορέας
  • Ιαπωνία
  • Σλοβενία
  • Γουιάνα
  • Εκουαδόρ
  • Μάλτα
  • Ελβετία

«Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποφέρει πολύ» δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο πρέσβης της Αλγερίας στα Ηνωμένα Έθνη, Amar Bendjama. «Αυτό το λουτρό αίματος συνεχίζεται για πάρα πολύ καιρό. Είναι υποχρέωσή μας να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό πριν να είναι πολύ αργά».

Σημειώνεται πως υπάρχουν πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας -η Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ- και 10 μη μόνιμα μέλη που εκλέγονται για διετή θητεία από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα