“Σκέφτηκα να με σκοτώσουν γρήγορα” – Οι 54 ημέρες για γυναίκα όμηρο της Χαμάς

Διαβάζεται σε 2'
Αιχμάλωτοι της Χαμάς
Αιχμάλωτοι της Χαμάς AP Photo Ariel Schalit

Τα όσα βίωσε στα χέρια της Χαμάς στη Γάζα, όπου βρισκόταν όμηρη επί 54 ημέρες, περιέγραψε η Moran Stella Yanai.

Η Moran προσπαθούσε απεγνωσμένα να κρυφτεί σε ένα χωράφι με πατάτες, καθώς ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν στον χώρο του μουσικού φεστιβάλ Nova, λίγα μίλια από τα σύνορα της Γάζας.

Λίγες ώρες πριν, η Χαμάς είχε πραγματοποιήσει την πολύνεκρη επίθεσή της στο Ισραήλ, την ημέρα εκείνη που άλλαξαν τα πάντα στη Μέση Ανατολή.

Η Moran είχε ήδη πιαστεί δύο φορές από ομάδες οπαδών της Χαμάς, αλλά στην προσπάθειά της να διαφύγει, είχε δηλώσει ότι είναι αραβικής και όχι εβραϊκής καταγωγής.

Όμως, όπως περιγράφει στο BBC, την τρίτη φορά οι απαγωγείς της ήταν διαφορετικοί.

Δεν μίλησαν, απλώς με άρπαξαν“, θυμήθηκε. “Άρχισαν να με πετούν από τον έναν στον άλλο και με έβαλαν στο αυτοκίνητο. Δύο τρομοκράτες μπροστά, τέσσερις στο πίσω κάθισμα και μόνο εγώ πάνω από όλους.”

Καθώς διέσχιζαν τα σύνορα της Γάζας, η Moran κοίταξε το πλήθος στην άλλη πλευρά του φράχτη, προτού κλείσει γρήγορα τα μάτια της.

“Ήταν σαν ένας ταύρος να μπαίνει σε μια τεράστια αρένα. Όλοι είναι χαρούμενοι – τα παιδιά, οι γυναίκες, οι άνδρες. Ήταν πολλοί άνθρωποι.”

Ένιωσε το αυτοκίνητο να σταματά και την πόρτα του αυτοκινήτου να ανοίγει.

Ένιωσα κάποιον να προσπαθεί να τραβήξει το πόδι μου… Το μόνο που μπορείς να σκεφτείς σε εκείνο το σημείο είναι: παρακαλώ αφήστε το να τελειώσει γρήγορα. Ένα χτύπημα στο κεφάλι και δεν θα νιώσω τίποτα. Αν συμβαίνει, κάντε το γρήγορα.”

Αλλά η πόρτα του αυτοκινήτου έκλεισε ξανά και το όχημα άρχισε να απομακρύνεται, κουβαλώντας μαζί του την Moran. Λέει ότι αργότερα έμαθε ότι η ομάδα που την κρατούσε την είχε πουλήσει στη Χαμάς.

Ήταν η αρχή των 54 ημερών αιχμαλωσίας της. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μεταφέρθηκε μεταξύ επτά διαφορετικών τοποθεσιών, μαθαίνοντας γρήγορα στρατηγικές για να επιβιώσει.

“Πρέπει να προστατέψεις την ιστορία σου. Ό,τι συμβαίνει στο πρώτο σπίτι μένει εκεί και δεν έρχεται μαζί σου στο δεύτερο σπίτι [ή] στο τρίτο σπίτι”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα