Πόλεμος στην Ουκρανία: Κομβικές συνομιλίες εν μέσω βομβαρδισμών – Αισιοδοξία από τις δύο πλευρές

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κομβικές συνομιλίες εν μέσω βομβαρδισμών – Αισιοδοξία από τις δύο πλευρές
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ασταμάτητο το σφυροκόπημα της Μαριούπολης AP Photo/Evgeniy Maloletka

Νέες ειρηνευτικές συνομιλίες τη Δευτέρα ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα, που εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για κοινά σημεία. Συνεχίζονται οι αιματηρές επιθέσεις με θύματα αμάχους.

Ακόμα μία μέρα (18η) αιματοχυσίας στην Ουκρανία, όπου η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας συνεχίστηκε με αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς σε μεγάλες πόλεις και άμαχους πολίτες νεκρούς.

Ο πλανήτης παρακολουθεί σοκαρισμένος τις επιθέσεις σε Κίεβο, Χάρκοβο, αλλά και Μαριούπολη όπου οι επιθέσεις έχουν ενταθεί τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο τη Δευτέρα τα βλέμματα θα στραφούν στις διπλωματικές εξελίξεις που σηματοδοτεί ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών.

Όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρο Πεσκόφ και επιβεβαιώθηκε από την ουκρανική πλευρά μέσω του συμβούλου του Β. Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, αύριο αναμένονται νέες ειρηνευτικές συνομιλίες μέσω βίντεο. Ο τελευταίος μάλιστα, σημείωσε ότι αυτές θα έχουν τη μορφή “σύνοψης” των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων, προσδίδοντας έτσι ακόμα περισσότερη σημασία αλλά και ενδιαφέρον στη νέα επαφή,

Αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν την Κυριακή τις πιο αισιόδοξες έως σήμερα εκτιμήσεις τους σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα εντός ημερών.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ ενημέρωσε έκανε λόγο σήμερα για βελτίωση στην πορεία των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας και ένα παράθυρο αισιοδοξίας για τις επόμενες ημέρες. “Πλέον, οι Ρώσοι μας ακούνε. Δεν μας δίνουν τελεσίγραφα, αλλά ακούνε προσεκτικά τις προτάσεις μας. Βλέπω ότι υπάρχει κατανόηση της διαδικασίας και πραγματικός διάλογος”, έγραψε στο Twitter, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι κυρίαρχο αίτημα της Ουκρανίας είναι ο τερματισμός του πολέμου και η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.

Νωρίτερα, μάλιστα, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικό Μέσο, είπε πως μία ενδεχόμενη συμφωνία θα πρέπει να είναι πολυδιάστατη, με προτεραιότητα στις εγγυήσεις για την ασφάλεια του ουκρανικού λαού. “Πιστεύω ότι θα πετύχουμε κάποια αποτελέσματα, στην κυριολεξία, είναι ζήτημα ημερών”, σημείωσε.

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, όμως, βλέπει και η άλλη πλευρά, με τον βουλευτή της Κρατικής Δούμας και μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, Λεονίντ Σλούτσκι να το παραδέχεται σε συνέντευξή του στο RT Arabic. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η πρόοδος θα μπορούσε να αποτυπωθεί και σε μία κοινή θέση των δύο πλευρών, ενδεχομένως ακόμα και στην “υπογραφή εγγράφων”.

Αιματηρή επίθεση στο Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Ασφάλειας

Από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν το πρωί της Κυριακής το Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Ασφάλειας (IPSC) στην περιοχή Γιαβορίβ, τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 134 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Μαξίμ Κοζίτσκι.

Η επίθεση σημειώθηκε εναντίον ουκρανικής στρατιωτικής βάσης περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Λβιβ και περίπου 25 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, με τις πρώτες να αναφέρουν πως οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 8 πυραύλους.

Πρόκειται για μία μεγάλη στρατιωτική βάση που περιλαμβάνει ένα κέντρο εκπαίδευσης για στρατιώτες, κυρίως για ειρηνευτικές αποστολές.

“Οι εισβολείς πραγματοποίησαν αεροπορικό πλήγμα στο Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλεια”, αναφέρεται στην ανακοίνωση από την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Λβιβ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για 9 νεκρούς και 57 τραυματίες, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Λβιβ , Μαξίμ Κοζίτσκι.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι σκότωσε “ξένους μισθοφόρους” στο Γιαβορίβ

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε “ξένους μισθοφόρους” κατά τη διάρκεια πληγμάτων σήμερα κατά “της τοποθεσίας Σταρίτσι και της στρατιωτικής βάσης στο Γιαβορίβ” στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα πολωνικά σύνορα.

“Συνεπεία αυτού του πλήγματος, έως 180 ξένοι μισθοφόροι και σημαντική ποσότητα ξένων όπλων εξουδετερώθηκαν”, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ‘Ιγκορ Κονατσένκοφ, χωρίς ο αριθμός αυτός να μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, από το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, τα πυρά κατέστρεψαν ένα κέντρο εκπαίδευσης για ξένους μαχητές, καθώς και έναν χώρο αποθήκευσης όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού που παραδόθηκαν στην Ουκρανία.

Αυτά τα πλήγματα είναι το έργο “όπλων μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας” πρόσθεσε ο ‘Ιγκορ Κονατσένκοφ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

“Η εξουδετέρωση ξένων μισθοφόρων που φτάνουν στην Ουκρανία θα συνεχιστεί”, πρόσθεσε.

Νεκροί και τραυματίες από τον βομβαρδισμό μοναστηριού στο Ντονέτσκ

Από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς δεν γλίτωσε ούτε το μοναστήρι της Λαύρας του Σβιατογίρσκ, στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπως μεταδίδει το Ukrinform, επικαλούμενο ανάρτηση της ουκρανικής συνοριοφυλακής στο Telegram, η οποία συνοδεύεται από σχετικές εικόνες.

“Οι εισβολείς έπληξαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ», αναφέρει χαρακτηριστικά η συγκεκριμένη ανάρτηση.

Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ριμπάλκιν, επικεφαλής ΜΚΟ στην περιοχή, η αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε στις 11:05 το βράδυ του Σαββάτου. “Χτύπησαν τον γυναικωνίτη. Αυτήν την ώρα, νεκροί και τραυματίες ανασύρονται από τα ερείπια”, δήλωσε ο Ριμπάλκιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν στον τόπο της επίθεσης. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.

Η Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σβιατογίρσκ είναι μοναστήρι του 13ου αιώνα που υπάγεται στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη του Σβιατογίρσκ.

Νεκρός Αμερικανός δημοσιογράφος

Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε από ρωσικές δυνάμεις στο Ιρπίν κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της αστυνομίας της περιφέρειας Κιέβου.

Πρόκειται για τον Brent Renaud, 51 χρόνων και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά, πυροβολήθηκε.

Οι δύο άνδρες επλήγησαν, ενώ κυκλοφορούσαν με αυτοκίνητο μαζί με έναν Ουκρανό πολίτη, που επίσης τραυματίστηκε, είπε στο AFP ο Ντανίλο Σαποβάλοφ, γιατρός που συνδράμει τις ουκρανικές δυνάμεις και ο οποίος ανέλαβε τη φροντίδα των θυμάτων.

Δημοσιογράφος του AFP είδε τη σορό του δημοσιογράφου που σκοτώθηκε.

“Οι εισβολείς σκοτώνουν κυνικά ακόμη και δημοσιογράφους διεθνών μέσων ενημέρωσης που προσπαθούν να δείξουν την αλήθεια για τις θηριωδίες των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία”, έγραψε ο αρχηγός της αστυνομίας στο Facebook.

Αν και αναφέρθηκε οτι πρόκειται για δημοσιογράφο των New York Times, o δημοσιογραφικός οργανισμός σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει οτι δεν ήταν απεσταλμένος της εφημερίδας στην Ουκρανία.

Οι New York Times εφράζουν τη λύπη τους για το θάνατο του δημοσιογράφου, αναφέρουν οτι έχει συνεργαστεί μαζί τους στο παρελθόν αλλά τονίζουν οτι η είδηση πως πρόκειται για απεσταλμένο τους κυκλοφόρησε, καθώς εφερε το σήμα της εφημερίδας στην ταυτότητά του από μια παλαιότερη αποστολή.

Περισσότεροι από 2.100 οι νεκροί στη Μαριούπολη

Περισσότεροι από 2.100 κάτοικοι της Μαριούπολης, πόλης λιμάνι που τελεί υπό πολιορκία στη νοτιοανατολική Ουκρανία, έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης, στις 24 Φεβρουαρίου, έγινε σήμερα γνωστό από τη δημοτική αρχή της πόλης.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, σημειώθηκαν τουλάχιστον 22 βομβαρδισμοί εναντίον της πόλης. Πάνω από 100 βόμβες έχουν ήδη ριφθεί εναντίον της Μαριούπολης», ανέφερε η δημοτική αρχή στο Telegram.

«Οι εισβολείς πλήττουν κυνικά και εσκεμμένα πολυκατοικίες, πυκνοκατοικημένες ζώνες, καταστρέφουν παιδικά νοσοκομεία και αστικές υποδομές (…). Έως σήμερα, 2.187 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν χαθεί σε ρωσικές επιθέσεις», σημείωσε.

Δεύτερη απαγωγή δημάρχου κατήγγειλε η Ουκρανία

Δεύτερη απαγωγή δημάρχου πόλης της Ουκρανίας καταγγέλλει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα. Σύμφωνα με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις απήγαγαν τον δήμαρχο της πόλης Dniprorudne, που βρίσκεται νότια της χώρας.

Ο Dymtro Kuleba έγραψε σε μια ανάρτησή του στο Twitter ότι ο Yevhen Matveyev έχει “απαχθεί” από τις ρωσικές δυνάμεις.

“Σήμερα, Ρώσοι εγκληματίες πολέμου απήγαγαν έναν άλλο δημοκρατικά εκλεγμένο Ουκρανό δήμαρχο, τον επικεφαλή της Dniprorudne Yevhen Matveyev. Λαμβάνοντας μηδενική τοπική υποστήριξη, οι εισβολείς στρέφονται στον τρόμο. Καλώ όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να σταματήσουν τη ρωσική τρομοκρατία κατά της Ουκρανίας και της δημοκρατίας”, έγραψε ο Ντιμίτρο Κουλέμπα.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ουκρανός σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι Ρώσοι εισβολείς απήγαγαν και το δήμαρχο της Μελιτόπολης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα