Πόλεμος στην Ουκρανία: Νύχτα τρόμου – Άμαχοι νεκροί, συντρίμμια και η “μητέρα των μαχών”

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νύχτα τρόμου – Άμαχοι νεκροί, συντρίμμια και η “μητέρα των μαχών”
Εικόνα από το Κίεβο κατά την εισβολή της Ρωσίας 2021 Emilio Morenatti/AP

Ώρες αγωνίας στην Ουκρανία, με τις ρωσικές μονάδες να έχουν εντολή για επίθεση σε όλα τα μέτωπα και τους Ουκρανούς να αντιστέκονται σθεναρά. Βομβαρδισμοί και σφοδρές μάχες σε πολλές περιοχές, με 10 Έλληνες να σκοτώνονται.

Δύσκολες ώρες για τους πολίτες της Ουκρανίας με τους βομβαρδισμούς να μαίνονται και όλο τον πλανήτη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.

Το Σάββατο δέκα άμαχοι Έλληνες έπεσαν νεκροί στην ανατολική Ουκρανία ύστερα από βομβαρδισμούς. Οι τέσσερις καταγράφηκαν στο χωριό Μπούχας, 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Μαριούπολης ενώ νωρίτερα δύο ακόμα ομογενείς έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών στο χωριό Σαρτανάς, περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Μαριούπολης.

Το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι 4 ακόμα Έλληνες στο χωριό Σαρτανά, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 10.

Από τη μεριά του το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος και υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας της Ελληνικής ομογένειας.

Εντολή του υπ. Άμυνας της Ρωσίας για επίθεση σε όλα τα μέτωπα

Όλες οι ρωσικές μονάδες στην Ουκρανία έλαβαν το Σάββατο την εντολή να συνεχίσουν την επίθεση από πάσα κατεύθυνση, έπειτα από μια προσωρινή διακοπή την Παρασκευή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Επαναλαμβάνοντας ανάλογα σχόλια που έκανε νωρίτερα το Κρεμλίνο, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξήγησε πως η χθεσινή παύση έγινε εν αναμονή των συνομιλιών μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, όμως οι επιχειρήσεις επαναλαμβάνονται, αφότου η Ουκρανία αρνήθηκε να διαπραγματευτεί.

Ουκρανοί στρατιώτες μετά από ρωσικό βομβαρδισμό στο Κίεβο AP

Η Ουκρανία απέρριψε από την πλευρά της τους υπαινιγμούς ότι αρνείται να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία, όμως είπε ότι δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί τελεσίγραφα ή απαράδεκτους όρους.

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, ένας σύμβουλος στο γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε στο Reuters ότι η χώρα έχει προετοιμάσει μια διαπραγματευτική θέση, όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με ανεφάρμοστους διαπραγματευτικούς όρους εκ μέρους της Ρωσίας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο έως το πρωί της Δευτέρας

Η δημοτική αρχή του Κιέβου επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία θα διαρκέσει από το απόγευμα του Σαββάτου έως το πρωί της Δευτέρας χωρίς διακοπές, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του δημάρχου.

Εικόνα από το Κίεβο σε καιρό ρωσικής εισβολής 2021 Efrem Lukatsky/AP

Αλλάζει στάση η Γερμανία

Την αποστολή 400 αντιαρματικών ρουκετοβόλων όπλων (RPG) γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία μέσω Ολλανδίας ενέκρινε το απόγευμα του Σαββάτου η γερμανική κυβέρνηση.

Η απόφαση αυτή συνιστά ανατροπή της μέχρι τώρα πολιτικής του Βερολίνου περί απαγόρευσης αποστολής θανατηφόρων όπλων σε περιοχές κρίσης.

Παράλληλα η χώρα συμφώνησε σε «στοχευμένους και λειτουργικούς» περιορισμούς του συστήματος SWIFT για τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να περιορίσουμε την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT ώστε να πλήξει τα σωστά άτομα, δήλωσαν οι δύο υπουργοί, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.
 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα