Πόλεμος στην Ουκρανία: Πέρασε τα σύνορα το ελληνικό κομβόι από τη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πέρασε τα σύνορα το ελληνικό κομβόι από τη Μαριούπολη
GLOMEX

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση "Νόστος 3", καθώς το ελληνικό κομβόι από τη Μαριούπολη κατάφερε να περάσει με ασφάλεια τα σύνορα.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση "Νόστος 3", με το ελληνικό κομβόι να βρίσκεται πλέον εκτός συνόρων της Ουκρανίας.

Μετά από δύο σχεδόν ημέρες και αρκετές εφιαλτικές στιγμές και ώρες αγωνίας, το ελληνικό κομβόι 66 αυτοκινήτων, υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο που μεταφέρει Έλληνες πολίτες και μέρος του προσωπικού του προξενείου Μαριούπολης από την Ουκρανία και το οποίο ξεκίνησε χθες από την πόλη Ζαπορίζια, κατάφερε να περάσει τα σύνορα της Ουκρανίας - Μολδαβίας, όπου τους περίμενε κλιμάκιο της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι.

ADVERTISING
Το ελληνικό κομβόι από τη Μαριούπολη
Το ελληνικό κομβόι από τη Μαριούπολη GLOMEX

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος την Πέμπτη (03/03) συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη για την εξέλιξη της επιχείρησης "Νόστος 3", για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών που επιθυμούσαν να φύγουν από την περιοχή της Μαριούπολης", ενημέρωσε με ανάρτησή του στο Twitter πως "η αυτοκινητοπομπή υπό τον συντονισμό του πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας, όπου τους περίμενε κλιμάκιο της πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι", και συνεχάρη όσους συνέβαλαν στην αίσια έκβαση της επιχείρησης.

Εφιαλτική η "απόδραση" από τη Μαριούπολη

Το πρωί της Τετάρτης (02/03) ξεκίνησε η εφιαλτική απομάκρυνση των Ελλήνων πολιτών και δημοσιογράφων από τη Μαριούπολη της Ουκρανίας, μέσω της οδού που άνοιξαν οι Ρώσοι ζητώντας να εκκενωθεί η πόλη από τους κατοίκους που επιθυμούν να φύγουν.

Ένα ελληνικό κομβόι 66 αυτοκινήτων, υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, μετακινήθηκε προς την Ζαπορίζια. Ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά, δημοσιογράφοι και ο απεσταλμένος του OPEN Σωτήρης Δανέζης, ο οποίος έκανε μια συγκλονιστική περιγραφή.

"Είναι 15:30. Βρισκόμαστε με το ελληνικό κομβόι, που μόλις βγήκε από το χωριό Ροσόφκα και κινείται βόρεια και δυτικά προς την Ζαπορίζια. Είναι ένα κομβόι, που τουλάχιστον στα χαρτιά, φαίνονται ότι το ακολουθούν 66 άτομα αλλά στη διαδρομή από όσο μπορώ να καταλάβω, είμαστε περισσότερα από 40 αυτοκίνητα και άρα οι άνθρωποι, οι οποίοι ακολουθούν αυτό το κομβόι, που είναι στην πλειοψηφία τους Έλληνες ομογενείς και Έλληνες πολίτες, πρέπει να είναι πολύ περισσότεροι" μετέφερε ο δημοσιογράφος.

Και συνέχισε: "Ξεκινήσαμε 11 το πρωί από τη Μαριούπολη, περάσαμε σχετικά εύκολα θα έλεγε κανείς τα μπλόκα του ουκρανικού στρατού έξω από το μεγάλο λιμάνι και κατευθυνθήκαμε προς τα δυτικά. Δέκα χλμ. αργότερα, όχι πολύ μακριά, πέσαμε πάνω σε μπλόκο του ρωσικού στρατού και των ρωσόφωνων αυτονομιστών, με αρκετά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και οχήματα υποστήριξης. Η αντίδρασή τους ήταν άμεση.

Γύρισαν τα πυροβόλα των αρμάτων και μας σημάδευαν σε απόσταση 20 μέτρων. Οι στρατιώτες είχαν ακροβολιστεί. Μέχρι να γίνουν οι πρώτες συνεννοήσεις, να αντιληφθούν ότι πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό κομβόι, να αντιληφθούν ότι πρόκειται για δημοσιογράφους και πολίτες, μιλάμε για οικογένειες με μικρά παιδιά που μας ακολουθούν σε αυτό το ταξίδι, πέρασε αρκετός χρόνος.

Είκοσι λεπτά αργότερα, μας επέτρεψαν μετά από έλεγχο σε όλα τα αυτοκίνητα και τα πορτ μπαγκάζ των αυτοκινήτων και στα διαβατήριά μας, μας επέτρεψαν να προχωρήσουμε. Αμέσως μετά βρεθήκαμε στο πλησιέστερο χωριό της περιοχής, στο Μανκούς. Αμέσως μετά το μπλόκο, το χωριό είχε βομβαρδιστεί πριν από λίγη ώρα.

Βλέπαμε φωτιές μέσα στα σπίτια, μέσα στο χωριό, στο κέντρο του χωριού, αριστερά και δεξιά στους δρόμους μεγάλες καταστροφές, κρατήρες από βόμβες, ρουκέτες στους δρόμους καρφωμένες στην άσφαλτο. Στην πορεία μας για να περάσουμε από τον λεγόμενο ανθρωπιστικό διάδρομο που είχαν ανοίξει οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές και ο ρωσικός στρατός, βρήκαμε την πρώτη γέφυρα κατεστραμμένη. Ακολουθήσαμε έναν χωματόδρομο για να βρούμε μια εναλλακτική πορεία. Δεχτήκαμε πυρά μέσα στους αγρούς, τους οποίους προσπαθούσαμε να διασχίσουμε.

Αλλάξαμε ξανά πορεία. Κατευθυνθήκαμε δυτικά. Βρήκαμε και άλλους δρόμους ανατιναγμένους και κατεστραμμένους. Τελικώς μέσα από έναν τέταρτο δρόμο, μέσα από το χωριό Μανκούς καταφέραμε να περάσουμε σε μία άλλη διαδρομή, η οποία κατευθύνεται προς την Ζαπορίζια αλλά δεν είναι ο δρόμος τον οποίο αρχικώς είχαμε επιλέξει. Κατευθυνόμαστε από έναν δρόμο για τον οποίο δεν γνωρίζουμε πολλά".

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πόλεμος στην Ουκρανία, Νίκος Δένδιας, Ουκρανία
SHARE:

24Media Network