Πόλεμος στην Ουκρανία: “Πόρτα” Ευρωκοινοβουλίου σε Ρώσους και Λευκορώσους διπλωμάτες

Πόλεμος στην Ουκρανία: “Πόρτα” Ευρωκοινοβουλίου σε Ρώσους και Λευκορώσους διπλωμάτες
Ευρωκοινοβούλιο AP

Την απαγόρευση εισόδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε διπλωματικό και κυβερνητικό προσωπικό Ρωσίας και Λευκορωσίας ανακοίνωσε η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα.

Tην απαγόρευση εισόδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε διπλωματικό και κυβερνητικό προσωπικό της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ανακοίνωσε η Πρόεδρος του κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Ειδικότερα, σε ανάρτησή της στο Twitter αναφέρει:

«Από σήμερα, στο διπλωματικό και κυβερνητικό προσωπικό της Ρωσίας και της Λευκορωσίας απαγορεύεται η είσοδος στις εγκαταστάσεις του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν υπάρχει χώρος στον Οίκο της Δημοκρατίας για όσους επιδιώκουν να καταστρέψουν τη δημοκρατική τάξη».

“Η τύχη της Λευκορωσίας είναι συνδεδεμένη με την τύχη της Ουκρανίας”

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, προσωπικότητα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, δηλώνει ότι ο λευκορωσικός λαός υποστηρίζει την Ουκρανία. Θεωρεί ότι η τύχη της Λευκορωσίας είναι συνδεδεμένη με την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), η εξόριστη Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα δηλώνει ότι είναι σημαντικό να γίνει η διάκριση ανάμεσα στην στάση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, συμμάχου της Μόσχας, και στην στάση του πληθυσμού της Λευκορωσίας.

«Τώρα, οφείλουμε να αγωνισθούμε όχι μόνο κατά του καθεστώτος, όχι μόνο για την απελευθέρωση των πολιτικών μας κρατουμένων, αλλά επίσης για τους Ουκρανούς, διότι αντιλαμβανόμαστε ότι η τύχη της Λευκορωσίας εξαρτάται αυτήν την στιγμή από την τύχη της Ουκρανίας», είπε.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, ο οποίος εξαπέλυσε άγρια καταστολή της λαϊκής διαμαρτυρίας μετά την επανεκλογή του το 2020, υποστηρίζει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ομως, για την Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, η οποία θεωρείται από την Δύση ο πραγματικός νικητής των προεδρικών εκλογών του 2020, «ο λευκορωσικός λαός δεν υποστηρίζει αυτόν τον πόλεμο».

«Και ο Λουκασένκο έσυρε την χώρα μας στην εισβολή αυτή στην Ουκρανία, διότι ξεπληρώνει το Κρεμλίνο για την υποστήριξη που του έδωσε το 2020», είπε.

Στην εξουσία εδώ και 30 σχεδόν χρόνια, ο Λουκασένκο προκάλεσε την οργή της διεθνούς κοινότητας για την υποστήριξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Ομως ο λευκορωσικός λαός μας έχει συγκροτήσει αντιπολεμικό κίνημα. Παρά την πολύμηνη καταστολή στην χώρα μας, ο λαός μας τόλμησε να πάει στην συγκέντρωση», δήλωσε η 39χρονη.

Νωρίτερα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε από την ένωση των διαπιστευμένων στα Ηνωμένα Εθνη δημοσιογράφους στην Γενεύη, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα δήλωσε ότι οι Λευκορώσοι ανησυχούν για πιθανό πόλεμο στο έδαφός τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα