Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζεται το ρωσικό σφυροκόπημα – “Προτεραιότητά μας το Ντονμπάς” λέει ο Λαβρόφ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζεται το ρωσικό σφυροκόπημα – “Προτεραιότητά μας το Ντονμπάς” λέει ο Λαβρόφ
Πόλεμος στην Ουκρανία AP Photo/Emilio Morenatti, File

Κλιμακώνονται οι μάχες σε Ντονμπάς και Σεβεροντονέτσκ. Δυνατές εκρήξεις στο Χάρκοβο λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αρκετές δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν στην ουκρανική πόλη του Χαρκόβου, μετά από την επίσκεψη του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Ζελένσκι επισκέφτηκε σήμερα, Ουκρανούς στρατιώτες που μάχονται στην πρώτη γραμμή των πολεμικών συγκρούσεων στο Χάρκοβο, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας, όπως ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο.

Η επίσκεψη σηματοδότησε την πρώτη επίσημη εμφάνισή του, εκτός της περιοχής του Κιέβου, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

“Θέτετε σε κίνδυνο τις ζωές σας, για όλους εμάς και για τη χώρα μας,” ανέφερε η ηλεκτρονική σελίδα του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, που επικαλείται τη δήλωση του Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος απένειμε αριστεία, αλλά και δώρα στους στρατιώτες.

Αποπέμφθηκε ο επικεφαλής ασφαλείας του Χαρκόβου

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι απέπεμψε τον αρχηγό των υπηρεσιών ασφαλείας του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), ο οποίος “δεν εργαζόταν για την υπεράσπιση της πόλης” από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή.

“Ήρθα, είδα και απέπεμψα τον αρχηγό των υπηρεσιών ασφαλείας της περιφέρειας (του Χαρκόβου), γιατί δεν εργαζόταν για την υπεράσπιση της πόλης ήδη από τις πρώτες ημέρες αυτού του πολέμου, αλλά σκεφτόταν μόνο τον εαυτό του”, εξήγησε ο πρόεδρος Ζελένσκι στο καθημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, μετά την πρώτη του επίσκεψη στην ανατολική Ουκρανία από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου.

Ζελένσκι: “Στόχος τους η κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ”

Την ίδια ώρα, ρωσικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν όλες τις υποδομές ζωτικής σημασίας στην ουκρανική πόλη Σεβεροντονέτσκ, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, περιγράφοντας την κατάληψη της πόλης ως τον “κύριο στόχο” της Ρωσίας αυτή τη στιγμή.

“Ως αποτέλεσμα των ρωσικών πληγμάτων στο Σεβεροντονέτσκ, όλες οι υποδομές ζωτικής σημασίας καταστράφηκαν … Πάνω από τα δύο-τρίτα των κατοικιών της πόλης έχουν καταστραφεί”, δήλωσε ο Ζελένσκι σε τηλεοπτική του ομιλία.

“Η κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ είναι ο κύριος στόχος των δυνάμεων κατοχής”, πρόσθεσε.

Μόσχα: Καταστρέψαμε μεγάλο ουκρανικό οπλοστάσιο

Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν ένα μεγάλο οπλοστάσιο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην πόλη Κρύβιι Ρι που βρίσκεται στην Κεντρική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το ίδιο υπουργείο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης, ότι ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα κατέρριψαν ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Su-25 στην περιοχή Ντνίπρο, σύμφωνα με την ίδια αναφορά του TASS.

Λαβρόφ: “Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα το Ντονμπάς”

Η “απελευθέρωση” του Ντονμπάς στην Ουκρανία είναι “αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα” για τη Μόσχα, ενώ άλλα ουκρανικά εδάφη θα πρέπει να αποφασίσουν μόνα τους το μέλλον τους, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA που επικαλείται δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

“Η απελευθέρωση των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, τις οποίες αναγνώρισε η Ρωσική Ομοσπονδία ως ανεξάρτητα κράτη, είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα”, δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1, σύμφωνα με το RIA.

Για τα υπόλοιπα εδάφη στην Ουκρανία, “ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει το μέλλον του στις περιοχές αυτές”, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα