Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε η ρωσική αντεπίθεση – Κλιμάκωση των μαχών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε η ρωσική αντεπίθεση – Κλιμάκωση των μαχών
Στρατιωτικές δυνάμεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία AP Photo/Libkos

Σφοδρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία, όπου ρωσικά στρατεύματα επιχειρούν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία στο πεδίο του πολέμου μέσω επίθεσης μεγάλης κλίμακας.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κλιμακώσει σημαντικά τις επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία και προσπαθούν να διασπάσουν την ουκρανική άμυνα κοντά στην πόλη Κρεμίνα, δήλωσε τοπικός κυβερνήτης, σε συνέχεια σεναρίων που θέλουν τα ρωσικά στρατεύματα να προσπαθούν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία στον πόλεμο μέσω μεγάλης κλίμακας επίθεσης.

Ο Σέρχι Χαϊντάι, κυβερνήτης στην περιοχή Λουγκάνσκ, δήλωσε ότι οι ουκρανοί στρατιώτες εμμένουν στις θέσεις τους κοντά στην Κρεμίνα, την οποία κρατούσαν για μήνες οι ρωσικές δυνάμεις, αλλά δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερα όπλα και πυρομαχικά για να αντέξουν.

“Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχει υπάρξει σημαντική αύξηση στις επιθέσεις και στους βομβαρδισμούς. Και είναι προς την κατεύθυνση της Κρεμίνα που προσπαθούν να αξιοποιήσουν την επιτυχία τους προσπαθώντας να διασπάσουν την άμυνα των υπερασπιστών μας” δήλωσε ο ίδιος στην ουκρανική τηλεόραση.

“Έως τώρα δεν έχουν σημαντική επιτυχία, οι δυνάμεις άμυνάς μας βαστούν γερά εκεί” πρόσθεσε.

Πόλεμος στην Ουκρανία 2023 LIBKOS/AP


Έκκληση για βαρύ εξοπλισμό

Η Κρεμίνα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της περιφέρειας, του Λουχάνσκ, είχε πληθυσμό περίπου 18.000 κατοίκων πριν από τη ρωσική εισβολή πέρυσι στις 24 Φεβρουαρίου.

Η διάσπαση των ουκρανικών γραμμών κοντά στην Κρεμίνα θα φέρει τις ρωσικές δυνάμεις ένα βήμα πιο κοντά στην πολύ μεγαλύτερη πόλη του Κραματόρσκ.

“(Χρειαζόμαστε) βαρύ εξοπλισμό και πυρομαχικά πυροβολικού – τότε, όχι μόνο θα μπορούμε να συνεχίσουμε την άμυνα αλλά και να προχωρήσουμε σε μια καλή επιχείρηση αντεπίθεσης” δήλωσε ο Χαϊντάι, αίτημα που αναμένεται να επαναλάβει και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ουκρανικές δυνάμεις στο μέτωπο του πολέμου AP PHOTO/LIBKOS

Σενάρια για μεγάλη επίθεση εντός ολίγων ημερών

Ένας σύμβουλος του ουκρανικού στρατού δήλωσε την Κυριακή στους Financial Times ότι το Κίεβο είχε λάβει “πολύ ισχυρές πληροφορίες για πρόθεση” από τη Ρωσία για να εξαπολύσει την επίθεση, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εντός 10 ημερών.

Παρόμοιες προβλέψεις για ρωσική επίθεση έγιναν κατά τον ετήσιο εορτασμό της νίκης της Ρωσίας επί της Ναζιστικής Γερμανίας στις 9 Μαΐου πέρυσι, αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι ουκρανοί αξιωματούχοι παρατήρησαν σημαντική συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της χώρας.

Μεγάλο μέρος των μαχών τις τελευταίες εβδομάδες ήταν γύρω από το Μπαχμούτ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται να δίνουν μια τελευταία μάχη για να αποτρέψουν την κατάληψη της πόλης από τη Ρωσία.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι πιθανό σημείο για νέα ρωσική επίθεση είναι στα δυτικά της επαρχίας Λουγκάνσκ κοντά στην Κρεμίνα και το Λίμαν. Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις εκεί εδώ και εβδομάδες, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους και δυτικούς αναλυτές.

Ωστόσο, η Μόσχα αναπτύσσει επίσης τα στρατεύματά της στα νότια της επαρχίας Ντονέτσκ, με πρόσθετες δυνάμεις να αναπτύσσονται σε χωριά γύρω από την κατεχόμενη Μαριούπολη, σύμφωνα με έναν εξόριστο τοπικό αξιωματούχο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα