Πολιτικές αναταραχές στη Βολιβία

Πολιτικές αναταραχές στη Βολιβία

Η κινητοποίηση εναντίον της βολιβιανής κυβέρνησης συνεχιζόταν παρά την απόφασή της να αναστείλει ένα επίμαχο σχέδιο για την κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου στην περιοχή της Αμαζονίας. Παραίτηση τριών υπουργών μέσα σε 48 ώρες

Ο υπουργός Εσωτερικών Σάσα Γορέντι υπέβαλε την παραίτησή του, δύο ημέρες μετά την αστυνομική επιχείρηση καταστολής, την Κυριακή στο Γιουκούμο (βορειοανατολική Βολιβία), μιας πορείας χιλίων ινδιάνων του Αμαζονίου, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, που αντιτάσσονταν στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου.

Τη Δευτέρα είχε υποβάλει την παραίτησή της η υπουργός Άμυνας Σεσίλια Τσακόν, καταγγέλλοντας την επέμβαση της αστυνομίας στο Γιουκούμο.

Χθες Τρίτη παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μάρκο Φαρφάν, αυτός όμως για να υποβληθεί σε έρευνα σχετικά με την αστυνομική επιχείρηση καταστολής στο Γιουκουμο. Ο Γορέντι τον είχε κατηγορήσει ότι έδρασε "βάσει προτάσεων των διοικητών της αστυνομίας", αλλά χωρίς έγκριση από την προεδρία.

Η επέμβαση στο Γιουκούμο, κατά την οποία υπήρξαν τραυματίες, προκάλεσε κύμα από καταδίκες και διαδηλώσεις σε διάφορες περιοχές. Η κύρια εργατική συνομοσπονδία της Βολιβίας, η COB, μολονότι είναι παραδοσιακή σύμμαχος της σοσιαλιστικής εξουσίας, συγκάλεσε για σήμερα γενική απεργία σε υποστήριξη των ινδιάνων που πραγματοποιούν την πορεία.

Ο αρχηγός του κράτους Έβο Μοράλες παρενέβη το βράδυ της Δευτέρας, αποστασιοποιούμενος από τα "ασυγχώρητα" γεγονότα και ανακοινώνοντας την αναστολή του σχεδίου για τον αυτοκινητόδρομο. Αυτός ο οδικός άξονας των 300 χιλιομέτρων επρόκειτο να περάσει μέσα από ένα φυσικό καταφύγιο, που είναι επίσης η προγονική γη 50.000 Ινδιάνων του Αμαζονίου.

Χθες οι Ινδιάνοι δήλωσαν αποφασισμένοι να ξαναρχίσουν την πορεία διαμαρτυρίας προς τη Λα Πας. Έχουν ήδη διανύσει τη μισή απόσταση, 300 χιλιόμετρα.

SHARE:

24Media Network