Πολιτική κρίση στην Ιταλία - Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε

Ο Τζουζέπε Κόντε κατα τη διάρκεια της ομιλίας του, δίπλα στον Ματέο Σαλβίνι.
Ο Τζουζέπε Κόντε κατα τη διάρκεια της ομιλίας του, δίπλα στον Ματέο Σαλβίνι. AP

Με την παραίτησή του ανοίγει ο δρόμος για τον Ιταλό πρόεδρο να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα κόμματα για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, οδηγώντας τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην πολιτική κρίση.

Ο Κόντε ανακοίνωσε οτι θα υποβάλει την παραίτησή του στον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, κατά την διάρεκια ομιλίας του στη Γερουσία, για την κυβερνητική κρίση που έχει ξεσπάσει από την πρόταση μομφής που κατέθεσε το πρώην συγκυβερνών κόμμα του Ματέο Σαλβίνι.

ADVERTISING

Στην ομιλία του ο Κόντε άσκησε σφοδρή κριτική εναντίον του Σαλβίνι λέγοντας οτι  "θέτει σε πολύ σοβαρούς κινδύνους τη χώρα μας" τονίζοντας κυρίως τον κίνδυνο πολλαπλών αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία..

Με την παραίτησή του πέφτουν τίτλοι τέλους στην 65η κυβέρνηση της Ιταλικής Δημοκρατίας και ανοίγει ο δρόμος για τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα να ξεκινήσει επίσημες διαβουλεύσεις με τα κόμματα για να δει αν μπορεί να σχηματιστεί ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός. Σε περίπτωση αποτυχίας, θα διαλύσει το Κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι έχει ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τρεισήμισι χρόνια πριν από την προγραμματισμένη διεξαγωγή της, έχοντας την πεποίθηση ότι η αυξανόμενη δημοτικότητά του στις δημοσκοπήσεις θα τον οδηγήσει στην εξουσία και θα στείλει στην αντιπολίτευση το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Ο  επικεφαλής του κυβερνώντος Κινήματος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο είπε πως οι βουλευτές των Πέντε Αστέρων θα υποστηρίξουν τον Κόντε, καθηγητή Νομικής χωρίς πολιτική ένταξη.

«Ο καθένας από εμάς γνωρίζει ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», έγραψε ο Ντι Μάιο σε ανάρτηση στο Facebook.

«Η Λέγκα θα πρέπει να απαντήσει για τη λανθασμένη απόφασή της να τα χαλάσει όλα, προκαλώντας κυβερνητική κρίση στα μέσα Αυγούστου... απλώς και μόνο για να κυνηγήσει τις δημοσκοπήσεις», πρόσθεσε.

Πολιτικές πηγές δήλωσαν τη Δευτέρα στο πρακτορείο Reuters πως το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας είχε «καλές», αρχικές επαφές με τα Πέντε Αστέρια για το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός νέου συνασπισμού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιταλία, Κυβέρνηση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ιταλία: Επίκειται το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού - Ο Ντι Μάιο ευχαριστεί τον Κόντε

Ιταλία: "Καλές" οι προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ Κινήματος 5 Αστέρων και PD για σχηματισμό κυβέρνησης

Ιταλία: Οριστικό τέλος στην κυβέρνηση Λέγκας - Πέντε Αστέρων

SHARE:

24Media Network