Πολωνία: Αποχωρεί από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη πρόληψη της βίας κατά των γυναικών

Πολωνία: Αποχωρεί από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη πρόληψη της βίας κατά των γυναικών
Γυναίκες διαδηλώνουν στην Πολωνία AP

Η Πολωνία προτίθεται να μην τηρήσει την υπογραφή που έβαλε το 2015 στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη πρόληψη της βίας κατά των γυναικών.

To 2015 η Πολωνία υπέγραψε και επικύρωσε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών. Το 2020 παίρνει πίσω την υπογραφή της!

Με το πρόσχημα ότι κάποια από τα σημεία της Σύμβασης αντιβαίνουν στο Σύνταγμα της χώρας, η πολωνική κυβέρνηση έχει καταλήξει στην απόφαση να απορρίψει τη Σύμβαση στο σύνολό της και να αποχωρήσει από αυτήν.

Σε πολιτικό επίπεδο πρόκειται για μία επιλογή που εξηγείται εύκολα. Η υπερσυντηρητική κυβέρνηση του PiS αποστρέφεται τον πολιτικό και κοινωνικό φιλελευθερισμό καταφέρνοντας συνεχή πλήγματα στο κράτος δικαίου και ιδιαίτερα στον τομέα των δικαιωμάτων.

Η Βαρσοβία ισχυρίζεται ότι οι νόμοι της χώρας προστατεύουν περισσότερο τα δικαιώματα των γυναικών ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα το Σάββατο.

Την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά πλάνα εξέφρασαν την Παρασκευή το βράδυ χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως γυναίκες, τόσο στη Βαρσοβία όσο και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Πολωνίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα