Πολωνία: Εκλέχθηκε ο υπερσυντηρητικός Ντούντα, έρχεται διαζύγιο με το κράτος Δικαίου

Πολωνία: Εκλέχθηκε ο υπερσυντηρητικός Ντούντα, έρχεται διαζύγιο με το κράτος Δικαίου
O πρόεδρος της Πολωνίας AP

Στην Πολωνία πήρε τις προεδρικές εκλογές ο υποψήφιος που έχει ισχυριστεί ότι "τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ είναι "ιδεολογία πιο καταστροφική και από τον κομμουνισμό"

Οι προεδρικές εκλογές στην Πολωνία είχαν το αποτέλεσμα που απευχόταν η Ευρωπαϊκή Ενωση και όσοι πολεμούν την ακροδεξιά στην Ευρώπη.

Σε μία ιδιαίτερα αμφίρροπη μάχη νικητής αναδείχθηκε ο υποψήφιος που υποστήριχθηκε από το κυβερνητικό, υπερσυντηρητικό κόμμα Pis, ο Αντρετζ Ντούντα ο οποίος συγκέντρωση το 51,2% των ψήφων (με καταμετρημένο το 99%).

Τούτο σημαίνει πως ηττήθηκε, έστω και με μεγάλη δυσκολία ο κεντροδεξιός φιλελεύθερος δήμαρχος της Βαρσοβίας Ραφάλ Τρζασκόφσι του οποίου η εκλογή φάνταζε ως ανάχωμα στα σχέδια του Pis για περαιτέρω συντηρητικοποιήση της κοινωνίας της Πολωνίας.

Πλέον, μετά την εκλογή Ντούντα, το κυβερνητικό κόμμα θα έχει όλο το πεδίο ελεύθερο να προωθήσει αντιφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της δικαιοσύνης οι οποίες έχουν κατακριθεί, και όχι μόνο μία φορά, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανεξάρτητους θεσμούς.

Επίσης, ο πρόεδρος δεν πρόκειται να αντιταχθεί σε “μεταρρυθμίσεις” που αφορούν τις αμβλώσεις και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Αλλωστε, ο Ντούντα, σε ανύποπτη στιγμή, είχε πει ότι τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ είναι “ιδεολογία πιο καταστροφική και από τον κομμουνισμό”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα