Πολωνία: Θα διεκδικήσει από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις ύψους 1,3 τρισ. ευρώ

Πολωνία: Θα διεκδικήσει από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις ύψους 1,3 τρισ. ευρώ
Ο ηγέτης του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι Czarek Sokolowski/AP Photo

Σε 6,2 τρισ. ζλότι -περίπου 1,3 τρισ. ευρώ ανέρχονται οι απώλειες που υπέστη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της Γερμανίας εκτιμά η Πολωνία. Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων έχει κλείσει, απαντά το Βερολίνο.

Το αίτημα της Πολωνίας για επανορθώσεις, λόγω των απωλειών που υπέστη η χώρα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίες όπως δήλωσε ο ηγέτης του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 6,2 τρισ. ζλότι -περίπου 1,3 τρισ. ευρώ, απέρριψε η Γερμανία, θεωρώντας ότι το ζήτημα αυτό έχει “κλείσει”.

Η Βαρσοβία υπολογίζει ότι οι απώλειες αυτές ανέρχονται σε 6,2 τρισ. ζλότι -περίπου 1,3 τρισ. ευρώ.

Η νέα αποτίμηση των οφειλόμενων επανορθώσεων είναι μεγαλύτερη εκείνης των 850 δισ. αμερικανικών δολαρίων που είχε κάνει ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος το 2019. Το κυβερνών κόμμα “Νόμος και Δικαιοσύνη” (PiS) έχει ζητήσει επανειλημμένα αποζημιώσεις αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2015, όμως η Πολωνία δεν έχει ζητήσει επίσημα επανορθώσεις.

Γερμανία: “Το ζήτημα αυτό έχει κλείσει”

Η Γερμανία απέρριψε σήμερα το αίτημα της Πολωνίας για επανορθώσεις, λόγω των απωλειών που υπέστη η χώρα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρώντας ότι το ζήτημα αυτό έχει «κλείσει».

«Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει, το ζήτημα των επανορθώσεων έχει κλείσει», είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Η Πολωνία αποποιήθηκε του δικαιώματός της για νέες επανορθώσεις εδώ και πολύ καιρό, το 1953 και επιβεβαίωσε αυτήν την αποποίηση πολλές φορές», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα