Πολυμέτωπη επίθεση του ΙΚ στη Ντέιρ αλ-Ζορ. Αναφορές για εκατοντάδες αμάχους νεκρούς

Πολυμέτωπη επίθεση του ΙΚ στη Ντέιρ αλ-Ζορ. Αναφορές για εκατοντάδες αμάχους νεκρούς

Ο συριακός στρατός απώθησε πολυμέτωπη, ευρείας κλίμακας επίθεση του Ισλαμικού Κράτους σε περιοχές της Ντέιρ αλ-Ζορ. Σφαγιάστηκαν οικογένειες στην πόλη, όπου οι κάτοικοι πεθαίνουν από την πείνα

Οι δυνάμεις του συριακού στρατού απώθησαν από τη συνοικία αλ Μπεγκαϊλίγια τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) οι οποίοι σκότωσαν 280 ανθρώπους, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ο Μοχάμαντ Καντίρ, κυβερνήτης της επαρχίας Ντέιρ αλ-Ζορ.

"Οι τζιχαντιστές του ΙΚ εισήλθαν στη συνοικία αλ Μπεγκαϊλίγια... το βράδυ και σφάγιασαν ολόκληρες οικογένειες. Ο στρατός κατευθύνθηκε προς την περιοχή και έσωσε τον πληθυσμό. Πραγματοποιήθηκαν μάχες με τους τζιχαντιστές του ΙΚ που οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες της οργάνωσης και οι εναπομείναντες κατόρθωσαν να δραπετεύσουν σε γειτονικές περιοχές που ελέγχει το ΙΚ", δήλωσε.

Νωρίτερα σήμερα, πηγές δήλωσαν στο Sputnik ότι οι τζιχαντιστές μπόρεσαν να εισέλθουν στη συνοικία στέλνοντας πρώτα εκεί περίπου 30 βομβιστές-καμικάζι.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τζιχαντιστές του ΙΚ εκτέλεσαν τουλάχιστον 85 αμάχους και 50 στρατιώτες και φιλοκυβερνητικούς μαχητές σε επιθέσεις που διενήργησαν σε περιοχές της συριακής πόλης Ντέιρ αλ-Ζορ που τελούν υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο κατοίκους της πόλης, ανέφερε πως "περίπου 300 άμαχοι πολίτες" σκοτώθηκαν στην επίθεση. Αν ο απολογισμός αυτός επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών σε μια μέρα, στα σχεδόν πέντε χρόνια του συριακού πολέμου.

"Τουλάχιστον 135 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση στην Ντέιρ αλ-Ζορ, εκ των οποίων 85 άμαχοι και 50 στρατιώτες και φιλοκυβερνητικοί μαχητές" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντουλραχμάν.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη "της ευρείας κλίμακας επίθεσης" που εξαπέλυσε σε αρκετά μέτωπα στην πόλη και στα περίχωρα της, υποστηρίζοντας με ανακοίνωση που εξέδωσε ότι απέκτησε τον έλεγχο της συνοικία Μπεγκαϊλίγια.

"Ωμές και άνανδρες" σφαγές των τζιχαντιστών

Σε ανακοίνωσή της, που μετέδωσε το SANA, η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε "τις ωμές και άνανδρες σφαγές που διέπραξαν οι τζιχαντιστές του ΙΚ εναντίον κατοίκων της αλ Μπεγκαϊλίγια στην επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ".

Παράλληλα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 16 τζιχαντιστές του ΙΚ σκοτώθηκαν σε μια αποτυχημένη επίθεση ενάντια σε περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, κοντά στην πόλη Αλ Μπαμπ, 30χλμ από τα σύνορα με την Τουρκία, στην επαρχία Χαλέπι.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε επίσης πως τουλάχιστον 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν και άλλοι 30 τραυματίστηκαν όταν πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν οκτώ αεροπορικά πλήγματα στην πόλη Ράκα και τα περίχωρά της. Το Παρατηρητήριο δεν διευκρίνισε αν τα αεροσκάφη ήταν ρωσικά ή του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού.

ΟΗΕ: Αναφορές για 15 - 20 νεκρούς από την πείνα στην Ντέιρ αλ-Ζορ

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως 15 έως 20 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα στη συριακή πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ το 2015, σύμφωνα με όσα ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποιώντας ότι 200.000 κάτοικοι αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη τροφίμων και απότομη επιδείνωση της κατάστασης.

Δυτικά τμήματα της πόλης πολιορκούνται από μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από τον περασμένο Μάρτιο, αφήνοντας τους κατοίκους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερους από 10 μήνες, ενώ παροχή νερού υπάρχει μόνο για τρεις ώρες την εβδομάδα, ανέφερε σε έκθεση του ο ΟΗΕ.

Η Ντέιρ αλ-Ζορ είναι η πιο πολυπληθής από τις περίπου 15 πολιορκούμενες περιοχές στη Συρία, όπου περίπου 450.000 άνθρωποι είναι αποκομμένοι και δεν έχουν πρόσβαση σε βοήθεια από την κυβέρνηση, το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ομάδες ανταρτών που εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας.

Σαράντα δύο χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι στην πόλη Μαντάγια, η οποία έλαβε δύο αυτοκινητοπομπές με προμήθειες αυτό τον μήνα, ωστόσο τοπικοί εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής έχουν κάνει λόγο για 32 θανάτους από πείνα.

Από τον Σεπτέμβριο δεν εκτελούνται πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Ντέιρ αλ-Ζορ εκτός από ελικόπτερα και ο υποσιτισμός είναι εκτεταμένος, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

"Σοβαρές περιπτώσεις υποσιτισμού αναφέρονται από το προσωπικό υγείας ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών με ανεπιβεβαίωτες αναφορές να κάνουν λόγο για 15-20 ανθρώπους που πέθαναν από την πείνα το 2015 (από τους οποίους οι τέσσερις ήταν παιδιά)", προστίθεται στην έκθεση.

"Όλα τα σχολεία λειτουργούν στην πόλη, ωστόσο η παρατεταμένη απουσία των παιδιών είναι σύνηθες φαινόμενο καθώς παιδιά λιποθυμούν συχνά λόγω του υποσιτισμού", προστίθεται στην έκθεση.

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους "ανακρίνουν και παρενοχλούν ανθρώπους που φεύγουν από την πόλη και κατάσχουν τα έγγραφά τους", ενώ η συριακή κυβέρνηση "απαιτεί από εκείνους που θέλουν να φύγουν διά ξηράς ή αέρος να εξασφαλίσουν άδεια", αναφέρει η έκθεση.

Ένα κυβερνητικό απόθεμα σιτηρών και ένα πολύ μικρό κομμάτι γης που ελέγχεται από την κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να παρέχει σιτάρι για τους δύο κυριότερους φούρνους που λειτουργούν στην πόλη για "πολλούς μήνες", όμως η έλλειψη καυσίμων και αλεύρων έχει αυξήσει την τιμή του ψωμιού στη μαύρη αγορά οκτώ φορές πάνω από την τιμή στην πρωτεύουσα Δαμασκό.

"Οι οικογένειες πρέπει να περιμένουν για ώρες στην ουρά για να πάρουν τη μερίδα ψωμιού που τους αναλογεί με την πλειονότητα των κατοίκων να επιβιώνει με ψωμί και νερό", αναφέρει η έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Η συριακή κυβέρνηση μετέφερε αεροπορικώς στην πόλη "έναν περιορισμένο αριθμό βασικών αγαθών" την περασμένη Δευτέρα, περιλαμβανομένων και τροφίμων που θα πωληθούν σε τιμές Δαμασκού, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Από τους πολιορκημένους, το 70% είναι γυναίκες και παιδιά και πολλοί είναι εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές και ζουν σε προσωρινά καταλύματα. Κανένα από τα κέντρα υγείας δεν λειτουργεί και υπάρχουν αναφορές για περιπτώσεις λεϊσμανίασης και τυφοειδούς πυρετού, σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία, Isis
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συρία: Σοβαρό υποσιτισμό εμφανίζουν τα παιδιά στην πολιορκημένη Μαντάγια

SHARE:

24Media Network