Πόρισμα ‘φωτιά’ μετά τα Panama Papers: Σοβαρές αδυναμίες στο κράτος Δικαίου της Μάλτας

Πόρισμα ‘φωτιά’ μετά τα Panama Papers: Σοβαρές αδυναμίες στο κράτος Δικαίου της Μάλτας
The European Parliament is pictured during the plenary session Wednesday, March 15, 2017 in Strasbourg, eastern France. European Council President Donald Tusk is warning Britain that leaving the EU without any formal agreement would harm the U.K. most. (AP Photo/Jean-Francois Badias) AP

Το πόρισμα της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έρχεται μετά τις αποκαλύψεις για τα Panama Papers

Πόρισμα που «καίει» την Μάλτα συνέταξε η Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κοινή έκθεση της επιτροπής στην οποία συμμετέχουν ευρωβουλευτές από διαφορετικά πολιτικά κόμματα αποκαλύπτει σοβαρές αδυναμίες του κράτους δικαίου και απαιτεί σκληρές προσπάθειες από τη Μάλτα και την ΕΕ.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα των αποκαλύψεων από τα Panama Papers για μέλη της κυβέρνησης της χώρας, τη δολοφονία της ερευνητικής δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia και τις ανησυχίες για το κράτος δικαίου στη Μάλτα.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ που συμμετέχει στην Επιτροπή δήλωσε ότι: «η αποστολή μας βρήκε στοιχεία συστηματικών και σοβαρών ελλείψεων στο κράτος Δικαίου στη Μάλτα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διερευνήσει σοβαρά τα συμπεράσματά μας. Για την κυβέρνηση της Μάλτας, είναι πλέον καιρός να αντιμετωπίσει τις σοβαρές συνέπειες μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers και τη δολοφονία της Daphne Galizia. Τα μέλη της κυβέρνησης με αμφίβολους λογαριασμούς offshore θα πρέπει να καθαιρεθούν από το αξίωμά τους. Η ΕΕ δεν πρέπει να δεχτεί την επιδείνωση του κράτους Δικαίου σε κανένα κράτος μέλος. Η διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα πρέπει να διωχθούν αποτελεσματικά παντού στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να εντείνουν το έργο τους στο πλαίσιο του άρθρου 7 της Συνθήκης ΕΕ».

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα