Πορτογαλία: Μεγάλη φωτιά στην περιοχή Καστέλο Μπράνκο – Απομακρύνθηκαν κάτοικοι

Πορτογαλία: Μεγάλη φωτιά στην περιοχή Καστέλο Μπράνκο – Απομακρύνθηκαν κάτοικοι
Φωτιά στην Πορτογαλία 2023 Armando Franca/AP Photo

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Καστέλο Μπράνκο στην κεντρική Πορτογαλία με πάνω από 1.000 πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο. Οι καπνοί έφτασαν 100 χιλιόμετρα μακριά.

Περισσότεροι από 1.100 πυροσβέστες και 14 αεροσκάφη δίνουν μάχη για την κατάσβεση μιας δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Καστέλο Μπράνκο της κεντρικής Πορτογαλίας, με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας να προειδοποιεί ότι λόγω των καιρικών συνθηκών –ζέστη, σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους– μπορεί να χρειαστούν πολλές ημέρες μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο.

Ο καπνός από τη φωτιά έφτασε μέχρι τη Φάτιμα, στο Ναό της Παναγίας όπου σήμερα είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες προσκηνυτές για να υποδεχτούν και να ακούσουν τον πάπα Φραγκίσκο. Η Φάτιμα απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από την περιοχή που έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Πιστοί περιμένουν την άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου στο ιερό της Παναγίας της Φάτιμα στην κεντρική Πορτογαλία 2023 Francisco Seco/AP Photo

Η φωτιά έχει κάψει μέχρι στιγμής περίπου 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους και χορτολιβαδικής έκτασης. Για προληπτικούς λόγους διατάχθηκε η απομάκρυνση 100 κατοίκων. Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής θύματα ή καταστροφές σε σπίτια.

Ο διοικητής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Τζόντι Ράτο είπε ότι η φωτιά ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής σε μια δύσβατη περιοχή.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, η θερμοκρασία αύριο στο Καστέλο Μπράνκο θα αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου, από 38 σήμερα. Συναγερμός έχει σημάνει και στην πρωτεύουσα Λισαβόνα, όπου αύριο, τελευταία ημέρα της επίσκεψης του πάπα στη χώρα, ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει μέχρι τους 41 βαθμούς.

Ο Αύγουστος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι συνήθως ο θερμότερος μήνας του έτους για την Πορτογαλία.

Υπενθυμίζεται πως αυτή είναι η δεύτερη φορά που η χώρα βρίσκεται σε πύρινο κλοιό, καθώς στις 25 Ιουλίου, μεγάλη φωτιά ξέσπασε στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό της χώρας Κασκάις.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 17:00 [σ.σ. τοπική ώρα· 19:00 ώρα Ελλάδας] σε ορεινή περιοχή, μέρος του εθνικού πάρκου Σίντρα-Κασκάις, που έχει έκταση 145 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται δυτικά της πρωτεύουσας.

Πάνω από 600 πυροσβέστες με 189 οχήματα και πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχείρησαν για την κατάσβεση της φωτιάς, με τους ανέμους να φθάνουν ακόμα και τα 60 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ αρκετοί άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους προληπτικά.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα