Πορτογαλία: Μετά τον κορονοϊό έρχεται βαθιά ύφεση

Πορτογαλία: Μετά τον κορονοϊό έρχεται βαθιά ύφεση
AP Photo/Armando Franca

Οικονομικά δυσοίωνο προβλέπει το άμεσο μέλλον της Πορτογαλίας ο οικονομολόγος Βίτορ Μπέντου, θεωρώντας πως η πανδημία θα προκαλέσει μεγάλη ύφεση.

Συνέντευξη στο πορτογαλικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων LUSA.έδωσε ο οικονομολόγος Βίτορ Μπέντου και σε αυτήν έκανε την εκτίμηση πως η Πορτογαλία θα υποστεί μεγάλη ύφεση ελέω του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι αυτό που πρέπει να διαπιστωθεί είναι “πόσο θα διαρκέσει” η ύφεση και ποια θα είναι “η μορφή που θα πάρει η ανάκαμψη”.

“Υπό άλλες περιστάσεις, θα κάναμε προβλέψεις στηριγμένοι σε πιο στέρεες βάσεις. Αλλά τώρα, τα πάντα είναι ευμετάβλητα και ο βαθμός αβεβαιότητας μεγαλύτερος”, αναγνώρισε ο άλλοτε σύμβουλος του κεντροδεξιού πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα (2006-2016), και πρόσθεσε:

“Ο κόσμος μπορεί να έχει χρήματα, μπορεί να θέλει να αγοράσει αλλά δεν είναι σε θέση να πάει σε καταστήματα. Αν τα μέτρα διαρκέσουν δύο μήνες, η χώρα μπορεί να αντέξει τον αντίκτυπο στο παραγωγικό δυναμικό της, αλλά εάν η κρίση κρατήσει περισσότερο, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα, ακόμη και για τις πιο γερές επιχειρήσεις”.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε ισχύ στην Πορτογαλία προβλεπόταν αρχικά να διαρκέσει από τη 19η Μαρτίου ως τη 17η Απριλίου. Όμως ο πρόεδρος Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα δήλωσε ότι θα ζητήσει τα μέτρα να παραταθούν έως τουλάχιστον τις αρχές Μαΐου.

Κατά τον Μπέντου, η Λισαβόνα για καιρό «αγνοούσε» το πρόβλημα του δημοσίου χρέους. «Πριν από καιρό, κάποιοι προειδοποιούσαν για αυτό, ότι η χώρα ήταν ευάλωτη κι αυτό θα γινόταν απτό σε περίοδο απρόσμενης κρίσης», είπε στο LUSA. Το 2019, το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας έφθασε το 117,7% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά στο μέτωπο της πανδημίας, έω την Κυριακή στην Πορτογαλία καταγράφονταν 504 ασθενείς είχαν υποκύψει στην COVID-19 επί συνόλου 16.585 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα