Πορτογαλία: Συνταγματικό το 40ωρο στον ιδιωτικό τομέα

Πορτογαλία: Συνταγματικό το 40ωρο στον ιδιωτικό τομέα

Συνταγματική κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας η επιμήκυνση του χρόνου εργασίας των ιδιωτικών υπαλλήλων

Σύμφωνη με το σύνταγμα της Πορτογαλίας είναι η απόφαση για την επιμήκυνση του χρόνου εργασίας των υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα όπως αποφάνθηκε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Σχετικός νόμος που θεσπίστηκε στα τέλη Αυγούστου προέβλεπε ότι ο χρόνος εργασίας των υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα επιμηκύνεται από 35 σε 40 ώρες κάτι που δημιούργησε πολιτικές αντιδράσεις και προσφυγή της αντιπολίτευσης στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο δημοσιονομικής πειθαρχίας, που είναι «πολύ κοντά στο καθεστώς που προβλέπει ο κώδικας εργασίας για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα» υποστήριξαν με την απόφασή τους οι πορτογάλοι δικαστές.

Το ίδιο δικαστήριο είχε παλαιότερα απορρίψει διάφορα άλλα μέτρα του προγράμματος λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής που λαμβάνει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας σε αντάλλαγμα για το δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που της χορηγήθηκε τον Μάιο του 2011 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τον Απρίλιο, αρνήθηκε την κατάργηση του 14 μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, μεταξύ άλλων μέτρων . Και τον Αύγουστο είχε απορρίψει ένα κείμενο που διευκόλυνε τις απολύσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν προειδοποιήσει ότι άλλη μια απόρριψη των μέτρων λιτότητας από το Συνταγματικό Δικαστήριο, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια της Πορτογαλίας να εξέλθει από τη δημοσιονομική κρίση. Σε περίπτωση που δεν περνούσε ο νόμος η πορτογαλική κυβέρνηση έπρεπε να βρει εναλλακτικές λύσεις, και να διαπραγματευτεί με την τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ - ΕΚΤ, που εκπροσωπούν τους δανειστές της.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE: