Πώς ο Πούτιν γίνεται ‘σκοτεινός’ βασιλιάς των πολυεθνικών λόγω Τραμπ

default image

Η κυβέρνηση Ομπάμα εγκαταλείπει την προσπάθεια να εξασφαλίσει την έγκριση της TPP από το Κογκρέσο. Ο πρόεδρος του Περού κάνει λόγο για νέα συμφωνία χωρίς τις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα ανέστειλε τις προσπάθειές της να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με κράτη της Ασίας πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει την εξουσία, τονίζοντας χθες ότι η τύχη της Σύμπραξης των Χωρών του Ειρηνικού (TPP) επαφίεται στον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο.

Στελέχη της κυβέρνησης ανέφεραν ότι ο Ομπάμα θα προσπαθήσει να εξηγήσει την κατάσταση στους ηγέτες των υπολοίπων 11 χωρών που έχουν υπογράψει την TPP την επόμενη εβδομάδα, όταν θα συμμετάσχει σε μια σύνοδο στο Περού.

Στελέχη της κυβέρνησης του Ομπάμα και το γραφείο του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) πίεζαν εδώ και μήνες τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν την

TPP αμέσως μετά τις εκλογές. Όμως η απροσδόκητη νίκη του Τραμπ και η διατήρηση των πλειοψηφιών των Ρεπουμπλικάνων και στα δύο σώματα του Κογκρέσου ώθησαν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της.

«Συνεργαστήκαμε στενά με το Κογκρέσο για να διευθετηθούν τα εναπομείναντα ζητήματα κι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, αλλά αυτή είναι μια νομοθετική διαδικασία κι επαφίεται στους ηγέτες του Κογκρέσου το εάν θα προχωρήσει ή όχι», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο.

Την Τετάρτη, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ δήλωσε ότι η TPP δεν θα εξεταστεί από το σώμα πριν ορκιστεί πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ την 20ή Ιανουαρίου και υπογράμμισε ότι η τύχη της συμφωνίας βρίσκεται στα χέρια του επόμενου ηγέτη των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν εξέφρασε μια ταυτόσημη θέση.

Ο Τραμπ είχε καταστήσει την αντίθεσή του στην TPP ένα από τα κεντρικά ζητήματα της προεκλογικής του εκστρατείας, αποκαλώντας την «καταστροφική» και «βιασμό της χώρας» και κρίνοντας ότι θα διώξει κι άλλες θέσεις εργασίας από τις ΗΠΑ. Το μήνυμά του ότι θα αντιταχθεί στο λεγόμενο «ελεύθερο εμπόριο» κι οι δεσμεύσεις του να μειώσει τις εισαγωγές αγαθών από την Κίνα και το Μεξικό ώθησαν πολλούς εργάτες στο Οχάιο, στο Μίσιγκαν, στο Ουισκόνσιν και στην Πενσιλβάνια να τον ψηφίσουν, γεγονός που τον βοήθησε καθοριστικά να κερδίσει την αναμέτρηση.

Ο Τραμπ έχει δεσμευθεί να ακυρώσει την TPP, να επαναδιαπραγματευτεί τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (ΒΑΣΕΣ) και να τηρήσει πολύ πιο σκληρή στάση έναντι της Κίνας όσον αφορά το διμερές εμπόριο.

Η TPP, μια συμφωνία που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων οι οποίες κράτησαν πέντε χρόνια και υπογράφτηκε τον Οκτώβριο του 2015, είχε στόχο να καταργηθούν πολλά από τα εμπόδια για το εμπόριο των ΗΠΑ με ορισμένες από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, ειδικά στην Ασία, και την ενίσχυση των σχέσεων της Ουάσινγκτον με τα κράτη αυτής της περιοχής του κόσμου, προκειμένου να καμφθεί η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

Ο πρόεδρος Κουτσίνσκι λέει ότι η TPP μπορεί να αντικατασταθεί από μια άλλη συμφωνία χωρίς τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος του Περού δήλωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today ότι τα κράτη της περιοχής του Ειρηνικού θα μπορούσαν να συνάψουν μια νέα εμπορική συμφωνία, η οποία θα συμπεριλαμβάνει την Κίνα, προκειμένου να αντικαταστήσουν τη Σύμπραξη των Χωρών του Ειρηνικού (TPP), την οποία ο νικητής των εκλογών της Τρίτης στις ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, δεσμεύτηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας πως θα ακυρώσει.

Ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι είπε στο RT ότι η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να ενταχθεί στη νέα συμφωνία, που θα αίρει τους δασμούς και θα διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των κρατών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.

Η TPP, μια συμφωνία η οποία έχει συνταχθεί κατά τρόπο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί δίχως τις ΗΠΑ, για πολλούς είναι ήδη νεκρή από την Τρίτη, μετά την απροσδόκητη νίκη του Τραμπ, παρά τις διαβεβαιώσεις πολλών Ρεπουμπλικάνων ότι έχουν βαθιές διαφορές με τον επόμενο Αμερικανό πρόεδρο όσον αφορά το διεθνές εμπόριο.

Η TPP «μπορεί να αντικατασταθεί από μια παρόμοια συμφωνία, αλλά χωρίς τις ΗΠΑ», επισήμανε ο Κουτσίνσκι, ένθερμος υποστηρικτής του λεγόμενου ελεύθερου εμπορίου, στη συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Νομίζω το καλύτερο θα ήταν να συνάψουμε μια συμφωνία (των κρατών της περιοχής) Ασίας-Ειρηνικού που θα συμπεριλαμβάνει την Κίνα, αλλά και τη Ρωσία (…) θα πρέπει να γίνει νέα διαπραγμάτευση».

Οι δηλώσεις του Κουτσίνσκι καταγράφηκαν λίγες ημέρες πριν από την ετήσια σύνοδο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού που θα φιλοξενήσει το Περού την επόμενη εβδομάδα.

Εκεί θα γίνει η πρώτη συνάντηση των ηγετών της Κίνας, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ μετά την επικράτηση του Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Η Κίνα, η οποία πρωτοστατεί στις συνομιλίες για μια συμφωνία που θεωρείται εναλλακτική της TPP, την Περιφερειακή Συνεκτική Οικονομική Εταιρική Σχέση (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP) τόνισε αυτή την εβδομάδα ότι χρειάζεται μια νέα συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν και ότι θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει υποστήριξη για τη δική της πρωτοβουλία στη Λίμα.

Ο Κουτσίνσκι, ένας 78χρονος άλλοτε τραπεζίτης της Γουόλ Στριτ που έζησε στις ΗΠΑ τόσο πολλά χρόνια που είχε πάρει την αμερικανική υπηκοότητα για να ένα διάστημα, επανήλθε επίσης στις επικρίσεις του για την εξαγγελία του Τραμπ να οικοδομήσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό και δεσμεύθηκε ότι θα αντιταχθεί σε αυτό στα Ηνωμένα Έθνη.

«Το Τείχος του Βερολίνου έμεινε όρθιο 40 χρόνια (…) γιατί θέλουμε άλλο ένα τείχος;» διερωτήθηκε ο Κουτσίνσκι, ο οποίος προειδοποίησε πως ο επόμενος αμερικανός πρόεδρος μπορεί να προκαλέσει μια «τρομερή κρίση» στο Μεξικό εάν μειώσει το διμερές εμπόριο. «Εμείς στη Λατινική Αμερική πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη», είπε.

Θυμίζουμε πως η TPP δίνει την εξουσία στις πολυεθνικές εταιρείες έναντι των κρατών. Αν μια κυβέρνηση πάρει μέτρα τα οποία θίγουν τα συμφέροντα μιας πολυεθνικής που δραστηροποιείται στη χώρα, τότε η εταιρεία έχει δικαίωμα να σύρει το κράτος στα διεθνή δικαστήρια και να πετύχει την αναίρεση της απόφασης ή ακόμα και να ζητήσει αποζημιώσεις.

Το ίδιο θα ισχύει αν μια εταιρεία προκαλέσει κάποια περιβαλλοντική καταστροφή. Οι κυβερνήσεις δεν θα έχουν το δικαίωμα να παύσουν την λειτουργία της πολυεθνικής ή να επιβάλλουν νόμους που θα προστατεύουν την υγεία των πολιτών τους.

Εξ αρχής, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την επίτευξη της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου, καθώς θεωρούν ότι οι τιμές των φαρμάκων θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Οι μεγάλοι χαμένοι, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, είναι οι ασθενείς και όσοι προσπαθούν να παράσχουν βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σε πρόσφατη ανακοίνωση τους, μετά τις τελικές υπογραφές, χαρακτηρίζουν την TPP ως τη χειρότερη εμπορική συμφωνία που αφορά την πρόσβαση στα φάρμακα για τους κατοίκους των αναπτυσσόμενων χωρών.

Για παράδειγμα, η ενίσχυση του μονοπωλίου στα βιολογικά φάρμακα θα αναγκάσει τους ανθρώπους που κατοικούν στις αναπτυσσόμενες χώρες να πληρώνουν τεράστια ποσά προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Κλείνοντας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, εκτιμούν ότι η TPP θα έχει τεράστια επίπτωση για πολλά χρόνια στη δημόσια υγεία και δε θα επηρεάσει μόνο τις 12 χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν.

Το κεφάλαιο των πνευματικών δικαιωμάτων του TPP είναι ίσως το πιο αμφιλεγόμενο κεφάλαιο, λόγω των επιπτώσεων στις υπηρεσίες διαδικτύου, τα φάρμακα, τις εκδόσεις, τις πολιτικές ελευθερίες και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε σχέση με την βιολογία.

Το πλήρες αρχείο του Wikileaks για την TPP με links:

Expert Analysis: “Ambiguity Leads to Fallacy: Biologics Exclusivity in the Trans-Pacific Partnership” ( PDFHTML).

Expert Analysis: “Pharmaceutical Provisions in the TPP” ( PDFHTML).

Expert Analysis: “TPP Transition Periods on Pharmaceutical Intellectual Property Rules” ( PDFHTML).

Expert Analysis: “International Convention for the Protection of New Varieties of Plants 1991 (UPOV91)” ( PDFHTML).

Expert Analysis: “Propiedad intelectual en el Tratado Transpacífico” ( PDFHTML).

Expert Analysis: “Public Citizen – WikiLeaks Publication of Complete, Final TPP Intellectual Property” ( PDFHTML).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα