Πώς οι ΗΠΑ “καταδικάζουν” το Ιράν να μένει απροστάτευτο στον κορονοϊό

Πώς οι ΗΠΑ “καταδικάζουν” το Ιράν να μένει απροστάτευτο στον κορονοϊό
Συνεργεία απολυμαίνουν στην Τεχεράνη AP

Οι αμερικανικές κυρώσεις στην ιρανική οικονομία παίζουν το δικό τους ρόλο στην ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στο Ιράν και στην αδυναμία αντιμετώπισής του.

Αν παρατηρήσει κανείς έστω για μερικά δευτερόλεπτα τον πίνακα που ανανεώνεται διαρκώς για τα κρούσματα του κορονοϊού στον πλανήτη, θα διαπιστώσει ότι το Ιράν είναι αυτή στιγμή η τρίτη χώρα στον κόσμο σε ότι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων έχοντας ξεπεράσει και τη Νότιο Κορέα.

Θα μπορούσε να διατυπωθεί η άποψη ότι ως ασιατική χώρα που βρίσκεται σχετικά κοντά στην Κίνα το Ιράν θα είχε σίγουρα πολλές πιθανότητες να “φιλοξενήσει” χιλιάδες περιστατικά. Πέρα όμως από αυτό το προφανές συμπέρασμα, φαίνεται ότι στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στον Ιράν έχει παίξει ρόλο και ο παράγοντας των αμερικανικών κυρώσεων προς τη χώρα από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ως γνωστόν, η παρούσα κυβέρνηση των ΗΠΑ τίναξε στον αέρα τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν αρχιτέκτονας της οποίας ήταν ο προηγούμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Εκτοτε η κυβέρνηση Τραμπ ακολούθησε (και συνεχίζει να ακολουθεί) μία πολύ σκληρή πολιτική κυρώσεων κατά του Ιράν που έχει φτάσει την οικονομία της χώρας στα όριά της και τους πολίτες σε απόγνωση. Οι ίδιοι οι Αμερικανοί ειδικοί προέβλεπαν, πριν ξεσπάσει η επιδημία του κορονοϊού, ότι το 2020 η ιρανική οικονομία θα κατέγραφε ύφεση ύψους 14%!

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Επίσης, οι σχέσεις των δύο χωρών έφτασαν στα άκρα προς το τέλος του 2019 με τη δολοφονία του στρατάρχη Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ και την ανταπάντηση των Ιρανών με στοχευμένα πυρά κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ τις πρώτες ημέρες του 2020.

Παράλληλα, το Ιράν συγκλονίστηκε τους προηγούμενους μήνες από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις οι οποίες όμως στρέφονταν και κατά των ΗΠΑ αναγνωρίζοντας ότι οι κυρώσεις προκαλούν πάρα πολλά προβλήματα σε μία έτσι και αλλιώς αναιμική και συχνά διεφθαρμένη κρατική μηχανή. Με τον κορονοϊό όμως η λαϊκή οργή έδωσε τη θέση της στην ανθρωπιστική καταστροφή.

Το Ιράν στερείται βοήθειας στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμα και το φιλικό προς αυτό Λίβανο έκλεισε όλες τις διόδους στα τέλη του Φεβρουαρίου όταν οι αρχές της χώρας διαπίστωσαν ότι το πρώτο κρούσμα κορονοϊού επί λιβανέζικου εδάφους είχε ταξιδέψει στο Ιράν. Οι στρόφιγγες για πιθανή βοήθεια έχουν κλείσει από παντού.

Υποτίθεται βέβαια ότι από τον Σεπτέμβριο του 2019 η κυβέρνηση Τραμπ είχε ανοίξει μία μικρή χαραμάδα για αποστολή προϊόντων που έχουν πρώτα απ’ όλα ανθρωπιστικό χαρακτήρα (τρόφιμα και φάρμακα κατά κύριο λόγο) δίνοντας τη δυνατότητα σε ξένες τράπεζες να εγκαταστήσουν δίαυλο επικοινωνίας με το Ιράν μέσω Ελβετίας. Απέκλειε, ωστόσο, και πάλι τις ιρανικές τράπεζες και έθετε πολύ αυστηρά κριτήρια.

Ακόμα όμως και αυτό το πολύ “δειλό” βήμα ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ. Μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020 στο Ιράν δεν είχε παραδοθεί απολύτως τίποτα από το κανάλι που είχε ενδιάμεσο σταθμό την Ελβετία. Ούτε καν κοινά φάρμακα. Εφτασαν κάποια τον Φεβρουάριο, πληροφορία όμως που έχει επιβεβαιωθεί μόνο από αμερικανικές πηγές.

Και ύστερα ήρθε ο κορονοϊός που όπως είναι λογικό ανέβασε στα ύψη τις ανάγκες της χώρας για προμήθεια ιατρικών προϊόντων όπως μάσκες και αναπνευστήρες. Γι’ αυτού του είδους τα προϊόντα όμως το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών απαιτεί ειδικές άδειες εξαγωγής για το Ιράν ενώ παράλληλα απαγορεύει αυστηρά την πώληση στην ιρανική αστυνομία και στον ιρανικό στρατό.

Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικές οι δηλώσεις Ιρανού αξιωματούχου ο οποίος τόνισε ότι “μας έχουν πλησιάσει πολλές εταιρίες για να μας παρέχουν το τεστ ανίχνευσης γα τον κορονοϊό αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να τους πληρώσουμε”. Και δεν μπορούν να τους πληρώσουν γιατί οι ιρανικές τράπεζες είναι ουσιαστικές ανενεργές σε ότι αφορά τις συναλλαγές με τη δύση.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά η ζωή (δεν) συνεχίζεται στην ισλαμική δημοκρατία. Πρόσφατα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν βοήθεια ύψους 100εκ δολαρίων προς την Κίνα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού. Οταν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο ρωτήθηκε για το αν υπάρχει πρόθεση να δοθεί κάποιο ποσό και στο Ιράν, απλά προσπέρασε την ερώτηση και πήγε στην επόμενη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα