Πώς βλέπουν τα βρετανικά ΜΜΕ την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ – Μητσοτάκη

Διαβάζεται σε 4'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Menelaos Myrillas/ SOOC

Σε σημερινά τους άρθρα, οι βρετανικές εφημερίδες αναφέρονται εκτενώς στη ματαίωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ, αφορμή της οποίας υπήρξαν δηλώσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Με μια κίνηση που δεν συνηθίζεται, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ακύρωσε -λίγες μόλις ώρες πριν από τη διεξαγωγή της- τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την ενόχλησή του για όσα είπε ο τελευταίος, σε συνέντευξή του, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Το σημείο που ενόχλησε το Λονδίνο είναι εκείνο όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρομοίασε την αρπαγή των Γλυπτών και τη μεταφορά τους στο Λονδίνο σαν να κόβαμε στη μέση τη Μόνα Λίζα.

Στην ίδια συνέντευξη, δε, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για «κλοπή των Γλυπτών». «Θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».

Υπερασπιστής των γλυπτών του Παρθενώνα

Επισήμως, η βρετανική πλευρά επικαλέστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγή προγράμματος του κ. Σούνακ. Μάλιστα, η Ντάουνινγκ Στρίτ πρότεινε να συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας, Όλιβερ Ντάουντεν. Πρόταση που απέρριψε, όμως, η ελληνική πλευρά.

Στο επιτελείο Μητσοτάκη εξάλλου, θεώρησαν ως δεδομένο πραγματικό λόγο πως ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν ήθελε να τεθεί στη συνάντηση το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στρίτ ξεκαθάριζε, μάλιστα, μετά την ακύρωση της συνάντησης ότι ο Σούνακ δεν συζητά ούτε το ενδεχόμενο δανεισμού των γλυπτών του Παρθενώνα με «αντάλλαγμα» την προσωρινή παραχώρηση σημαντικών αρχαιοτήτων όπως η χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα ή το άγαλμα «Κριτίου παις». Σενάριο που είχε βάλει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας μας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Σουνάκ θέλει να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής των γλυπτών του Παρθενώνα, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ απεικονίζει τον Sir Keir Starmer, τον ηγέτη των Εργατικών, ως κάποιον που είναι έτοιμος να τα παρατήσει.

Ως προς αυτό, η βρετανική εφημερίδα αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Starmer δεν θα στεκόταν εμπόδιο σε ενδεχόμενη συμφωνία δανεισμού των Γλυπτών εάν γινόταν πρωθυπουργός, σε περίπτωση που ήταν αμοιβαία αποδεκτή από όλες τις πλευρές.

Οι αντιδράσεις των Βρετανικών ΜΜΕ

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ακύρωση της συνάντησης -που δεν συνηθίζεται σε αυτό το επίπεδο- βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των Βρετανικών ΜΜΕ.

Ο Guardian γράφει τιτλοφορεί: «Έριδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο Ρίσι Σούνακ ακυρώνει τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Αφού επισημαίνει ότι ο Σουνάκ είχε προηγουμένως ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υποστήριζε ποτέ την αλλαγή της νομοθεσίας του 1963 -που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να αποχωριστεί τη συλλογή του- επικαλείται πηγή των Τόρις, που αναφέρει ότι «κατέστη αδύνατο να προχωρήσει η συνάντηση μετά την προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιστρέψουν οι αρχαιότητες στην Αθήνα».

Στο ίδιο μήκος και το BBC, που κάνει λόγο για «διπλωματική διαμάχη μεταξύ της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα». Στο πλαίσιο αυτό, και αφού παραθέτει τα γεγονότα, το βρετανικό δίκτυο επισημαίνει πως πολλοί Συντηρητικοί πιστεύουν ότι ενδεχόμενη συμφωνία δανεισμού των Γλυπτών στην Ελλάδα θα συνιστούσε «ολισθηρή πορεία».

Η απόφαση Σούνακ προκάλεσε και την αντίδραση της δημοσιογράφου, στην οποία μίλησε ο κ. Μητσοτάκης. Η Λάουρα Κένσμπεργκ ανέφερε σε ανάρτησή της: «Η συνέντευξή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό φαίνεται να έχει ταράξει την Ντάουνινγκ Στριτ αρκετά για να ακυρώσει τη συνάντηση του Σουνάκ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τεράστια αντίδραση, δεδομένου ότι αυτό το θέμα είναι μακροχρόνιο μεταξύ των δύο χωρών».

Οι Financial Times, από την πλευρά τους, τιτλοφορούν: «Ο Ρίσι Σουνάκ σνομπάρει τον Έλληνα πρωθυπουργό σε διαμάχη για τα Έλγινεια Μάρμαρα».

Αντίστοιχα, ο Independent σημειώνει πως «ξεσπάει διαμάχη για τα Ελγίνεια», ενώ τυπική είναι και η καταγραφή της Telegraph: «Ο Σούνακ ακυρώνει τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ ξεσπά διένεξη για τα Ελγίνεια», όπως και των Times του Λονδίνου: «Ελγίνεια – Ο Έλληνας πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι περιφρονήθηκε από τον Ρίσι Σούνακ».

Politico: Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ

Εκτός από τα Βρετανικά ΜΜΕ, η είδηση της ακύρωσης συνάντηση Σούνακ – Μητσοτάκη κάνει τον γύρο του κόσμου. Ενδεικτικά, το Politico αναφέρεται -μέσα από τη στήλη Playbook- στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο, η οποία κατέληξε σε διπλωματική κρίση.

Αφού κάνει λόγο για «ελληνική τραγωδία» και «(αρχαίους) πολιτισμικούς πολέμους», η στήλη σημειώνει την ενόχληση του κ. Μητσοτάκη μετά την ακύρωση από τη Ντάουνινγκ Στρίτ της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Ρίσι Σούνακ την τελευταία στιγμή. Επικαλείται, δε, πηγή των Συντηρητικών που αναφέρει: «Ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από τα σχόλια σχετικά για τα Ελγίνεια Μάρμαρα που προηγήθηκαν».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα