ΠΟΥ για κορονοϊό: Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι σε όλες τις μεταλλάξεις

ΠΟΥ για κορονοϊό: Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι σε όλες τις μεταλλάξεις
Εμβολιασμός για κορονοϊό. AP

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαίωσε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι σε "όλα τα παραλλαγμένα στελέχη του ιού", μετά την σχετική ανησυχία που προκλήθηκε από την ινδική μετάλλαξη.

Τα εμβόλια που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα και εγκεκριμένα είναι έως τώρα αποτελεσματικά έναντι «όλων των παραλλαγμένων στελεχών του ιού», όπως διαβεβαίωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ζητώντας, ωστόσο, να συνεχίσουν οι πολίτες να συμπεριφέρονται με προσοχή απέναντι στην Covid-19.

Αν και η υγειονομική κατάσταση στην Ευρώπη βελτιώνεται, τα διεθνή ταξίδια πρέπει να αποφεύγονται «ενώπιον μια συνεχούς απειλής και νέων αβεβαιοτήτων», προειδοποίησε επίσης ο Χανς Κλούγκε, επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με το ανησυχητικό νέο παραλλαγμένο στέλεχος που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία και εντοπίστηκε στις μισές από τις περίπου 50 χώρες της περιοχής.

«Είναι μια ακαθόριστη απειλή», τόνισε η Κάθριν Σμόλγουντ, που είναι αρμόδια για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον ΠΟΥ Ευρώπης. «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει».

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ, στην περιοχή που καλύπτει μέρος της κεντρικής Ασίας, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε κατά 60% σε ένα μήνα, από το 1,7 εκατ. στα μέσα Απριλίου στις 685.000 την περασμένη εβδομάδα.

«Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει πάντα να παραμένουμε σε επαγρύπνηση…η αύξηση της κινητικότητας, οι φυσικές επαφές και οι συναθροίσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της μετάδοσης στην Ευρώπη», επέμεινε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την περιοχή, τονίζοντας ότι τα απαραίτητα ταξίδια συνεχίστηκαν.

Επιπλέον, η χαλάρωση των κοινωνικών μέτρων πρέπει να συνοδευθεί από εντατικοποίηση των προσπαθειών σε ό,τι αφορά τους διαγνωστικούς ελέγχους, την ιχνηλάτηση και τον εμβολιασμό.

«Δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος», δήλωσε ο Κλούγκε. «Τα εμβόλια ίσως είναι ένα φως στο τέλος του τούνελ, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε να μας τυφλώσει αυτό το φως».

Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech είναι 75% αποτελεσματικό στην ινδική μετάλλαξη

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech SE, Ugur Sahin, δήλωσε την Πέμπτη ότι το εμβόλιο κατά της COVID-19 που ανέπτυξε με την Pfizer Inc αναμένεται να είναι κατά 70% έως 75% αποτελεσματικό στις λοιμώξεις που προκαλούνται από την παραλλαγή κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

“Μέχρι στιγμής είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το εμβόλιό μας σε περισσότερες από 30 παραλλαγές του ιού. Έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων μέχρι τώρα”, δήλωσε ο Sahin.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα