Πού βρήκε η Β.Κορέα τα πυρηνικά; Λέει ψέματα ο Κιμ Γιονγκ Ουν ή δεν πέτυχε η δοκιμή;

Πού βρήκε η Β.Κορέα τα πυρηνικά; Λέει ψέματα ο Κιμ Γιονγκ Ουν ή δεν πέτυχε η δοκιμή;

Ο ρόλος του παππού του Κιμ Γιονγκ Ουν και ιδρυτή του Βορειοκορεατικού κράτους στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Ο φόβος των Αμερικανών, η "σιγή ασυρμάτου" και η πρώτη δοκιμή (Pics+Vids)

Οι ισχυρισμοί της Βόρειας Κορέας, ότι προχώρησε σε επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου έχει προκαλέσει τριγμούς στη διεθνή διπλωματία και ανησυχία, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις, ότι "το πυρηνικά υπεύθυνο κράτος δεν θα χρησιμοποιήσει το όπλο του, αν δεν απειληθεί".

Κι ενώ, αν επιβεβαιωθεί ότι πράγματι επρόκειτο για δοκιμή υδρογονοβόμβας, αυτή θα είναι η τέταρτη δοκιμή της Β.Κορέας μέσα σε μία δεκαετία, η ιστορία του πυρηνικού προγράμματος της χώρας έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1950 και τον ιδρυτή του κράτος, Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Ο Κιμ ιλ Σουνγκ, παππούς του σημερινού Βορειοκορεάτη δικτάτορα, Κιμ Γιονγκ Ουν, ξεκίνησε το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, που διήρκεσε μεταξύ 1950 και 1953.

Πού βρήκε η Β.Κορέα τα πυρηνικά; Λέει ψέματα ο Κιμ Γιονγκ Ουν ή δεν πέτυχε η δοκιμή;

Την περίοδο εκείνη, ο Κιμ αναφέρεται, πως είχε πληροφορίες, ότι ο Αμερικανός Στρατηγός Μακ Άρθουρ ζήτησε από την Ουάσινγκτον την άδεια, για να προχωρήσει στη χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον τόσο της Βορείου Κορέας, όσο και του συμμάχου της στον πόλεμο, της Κίνας.

Τριάντα χρόνια μετά και κατόπιν "σιγής ασυρμάτου", αμερικανικοί δορυφόροι απαθανάτισαν στιγμιότυπα από τη δραστηριότητα στο Ερευνητικό Κέντρο Πυρηνικών Επιστημών της Yongbyon.

Πού βρήκε η Β.Κορέα τα πυρηνικά; Λέει ψέματα ο Κιμ Γιονγκ Ουν ή δεν πέτυχε η δοκιμή;

Μέχρι το 1994, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Β.Κορέας βρίσκονταν σε διαρκείς διαπραγματεύσεις, με στόχο το "πάγωμα" του πυρηνικού προγράμματος, ενώ οι μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις επιδεινώνονταν σταδιακά, αλλά σταθερά.

Το 2002 πια, κατά την περίοδο διακυβέρνησης του George W.Bush, η συμφωνία έπεσε στο κενό, καθώς υπήρξαν βάσιμες υποψίες ότι η Β. Κορέα δεν ήταν συνεπής στις δεσμεύσεις της.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, προχώρησε στην πρώτη δοκιμή πυρηνικών όπλων. Αν και η πρώτη αυτή δοκιμή ήταν μικρής ισχύος, οι επόμενες ήταν πιο επιτυχείς.

Πού βρήκε η Β.Κορέα τα πυρηνικά; Λέει ψέματα ο Κιμ Γιονγκ Ουν ή δεν πέτυχε η δοκιμή;

Υδρογονοβόμβα: 100 έως 1000 φορές πιο ισχυρή από την ατομική βόμβα

Η υδρογονοβόμβα, που ισχυρίζεται ότι δοκίμασε το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, θεωρείται κατά πολύ ισχυρότερη από την ατομική βόμβα, που χρησιμοποιήθηκαν από τους Αμερικανούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Κι αυτό, κυρίως λόγω της διαδικασίας, που οδηγεί στην έκρηξή της.

Η βόμβα υδρογόνου είναι ένα σύγχρονο θερμοπυρηνικό όπλο, εκρηκτικό μηχάνημα, που η λειτουργία του βασίζεται στη σύντηξη πυρήνων βαρέων ισοτόπων του υδρογόνου (δευτερίου και τριτίου) σε πυρήνες ηλίου.

Κατά τη σύντηξη αυτή παράγεται τεράστια ποσότητα ενέργειας που συνοδεύεται από μεγάλο θερμικό κύμα, ωστικό κύμα και ραδιενεργό ακτινοβολία.

Γνωστή διεθνώς και ως H-Bomb (Hydrogen Bomb), συγκριτικά είναι 100 έως και 1.000 φορές πιο καταστροφική απ' ό,τι μια απλή ατομική βόμβα σχάσης.

Ο πυρήνας μιας υδρογονοβόμβας αποτελείται από άτομα δευτερίου (21H) και τριτίου (31H), τα οποία είναι βαρέα ισότοπα του υδρογόνου. Για την πυροδότηση μιας υδρογονοβόμβας προαπαιτείται μια μικρότερη έκρηξη σχάσης δηλαδή μιας μικρής ατομικής βόμβας, συνήθως πλουτωνίου, η οποία λαμβάνει χώρα στο περίβλημα του πυρήνα υδρογόνου. Αυτή η πρώτη έκρηξη αυξάνει την θερμοκρασία του πυρήνα σε 100 εκατομμύρια Βαθμούς Κελσίου οδηγώντας έτσι σε σύντηξη το δευτέριο και το τρίτιο, παράγοντας άτομα ηλίου και νετρόνια με ταυτόχρονη έκλυση τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας.

Η καταστροφική της ισχύ μεγιστοποιείται από την ενέργεια των απελευθερωμένων νετρονίων, τα οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι σε θέση να αντιδράσουν ακόμα και με τα πιο αδρανή ραδιενεργά υλικά όπως το απεμπλουτισμένο ουράνιο, πράγμα αδύνατο σε μικρότερες ενεργειακές συνθήκες. Αυτό το κύμα ενέργειας υπερδιπλασιάζει την απόδοση της βόμβας αφήνοντας παράλληλα πίσω του και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του με την δημιουργία ραδιενεργών καταλοίπων.

Λέει ψέματα ο Κιμ Γιονγκ Ουν ή δεν πέτυχε η δοκιμή;

Σημειώνεται πάντως, ότι η σεισμική δόνηση που προκλήθηκε από την υποτιθέμενη δοκιμή της βόμβας υδρογόνου, κατά τους ειδικούς, είναι κατά πολύ μικρότερη, από αυτήν που θα έπρπεπε να έχει προκαλέσει. Κατά συνέπεια, όπως δήλωσε αξιωματούχος στο BBC, είτε λέει ψέματα ο Κιμ Γιονγκ Ουν είτε η δοκιμή δεν πέτυχε.

Άλλωστε και η προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων για την δοκιμή, όπως αναφέρει ο Λευκός Οίκος, δεν συνάδει με τον ισχυρισμό της Πιονγκγιάνγκ ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου.

"Η αρχική ανάλυση δεν συνάδει με τον ισχυρισμό του καθεστώτος (σ.σ. της Βόρειας Κορέας) περί επιτυχούς δοκιμής μιας βόμβας υδρογόνου", ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα, Τζος Έρνεστ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Έρνεστ πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος εργάζεται για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες για τη δοκιμή αυτή. Όμως τόνισε ότι οποιαδήποτε δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα θα ήταν "μια προκλητική και κατάφωρη παραβίαση" των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

(Με πληροφορίες από International Business Times, CNN, BBC)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οι ΗΠΑ αμφισβητούν ότι η δοκιμή της Β.Κορέας έγινε με βόμβα υδρογόνου

Νέες κυρώσεις θα επιβάλει ο ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας. Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας απειλεί τις ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο

Τι είναι η βόμβα υδρογόνου που έριξε ο Κιμ. Πιο επικίνδυνη απ' την ατομική, ικανή για παγκόσμιο όλεθρο

SHARE:

24Media Network