Πουτίγκα του Νώε: Η συνταγή για το αρχαιότερο επιδόρπιο του κόσμου

Πουτίγκα του Νώε: Η συνταγή για το αρχαιότερο επιδόρπιο του κόσμου
Η πουτίγκα του Νώε YouTube

Το Ashure, γνωστό και ως "πουτίγκα του Νώε", είναι το αρχαιότερο επιδόρπιο του κόσμου και ο μύθος γύρω από την παραγωγή του, μάς πάει... στην εποχή του Νώε.

Η παράδοσή του μεγάλη και ο μύθος, γύρω από τον τρόπο και την εποχή όπου δημιουργήθηκε, το κρατούν ακόμη “ζωντανό”.

Το ashure ή αλλιώς “πουτίγκα του Νώε”, είναι το αρχαιότερο επιδόρπιο του κόσμου και οι ανατολικές χώρες μιλούν για ένα πιάτο που αντανακλά την κουζίνα τους.

Σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση, το ashure παρασκευάστηκε ως εορταστικό πιάτο από την οικογένεια του Νώε αφού επέζησε από τη μεγάλη πλημμύρα και ξεβράστηκε στο όρος Αραράτ, στις παρυφές των σημερινών βορειοανατολικών συνόρων της Τουρκίας.

Όπως γράφει το BBC, ο θρύλος λέει ότι αυτό το επιδόρπιο, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει περίπου δώδεκα διαφορετικά δημητριακά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και όσπρια, παρασκευάστηκε συνδυάζοντας όσα συστατικά είχαν απομείνει στην Κιβωτό.

Η γεύση που προκύπτει το κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερο. Ένας συνδυασμός γλυκού και αλμυρού, με τα φρούτα να περιπλέκουν περισσότερο την τελική του γεύση.

Όταν παρασκευάζεται ζεστό, η υφή του παραπέμπει σε χυλό, ενώ όταν σερβίρεται κρύο πήζει και παίρνει περισσότερο μια υφή σαν κρέμα.

Πέραν της υψηλής διάκρισής του ως το αρχαιότερο επιδόρπιο του κόσμου, το ashure διατηρεί σημαντική πνευματική σημασία σήμερα σε όλη την Ανατολία.

Η ιστορία της ονομασίας του

Το ashure σημαίνει “10” στα αραβικά και αναφέρεται στη 10η ημέρα του μήνα Μουχαράμ, του πρώτου μήνα του ισλαμικού ημερολογίου. Το επιδόρπιο μαγειρεύεται στα σπίτια εκείνη την εβδομάδα και διανέμεται σε φίλους, συμβολίζοντας τη διάδοση της αγάπης και της αφθονίας. Πρόκειται ίσως για το πιο συμβολικό πιάτο σε αυτό το μέρος του κόσμου.

“Αυτή η ημερομηνία είναι ιδιαίτερης σημασίας για τους Σιίτες Μουσουλμάνους –και ιδιαίτερη σημασία για τους Αλεβίτες και τους Μπεκτάσι– επειδή αντιπροσωπεύει το μαρτύριο του εγγονού του Προφήτη Μωάμεθ Χουσεΐν, ένα γεγονός που πυροδότησε τη διαίρεση Σιιτών-Σουνιτών στο Ισλάμ”, αναφέρει η συντάκτρια φαγητού της Vogue και του GQ Turkey, Cemre Torun.

Πέραν της θρησκείας και του ιστορικού πλαισίου, η Torun υποστηρίζει ότι το ashure αντανακλά τις ευρύτερες ιδιότητες της μαγειρικής της Ανατολίας.

“Η παρουσία συστατικών όπως τα ρεβίθια και τα φασόλια δείχνει τη σημασία που δίνεται στην ισορροπία και τις γεύσεις, την έμφαση στην αφθονία και την ευημερία, πόσο θρεπτική είναι η κουζίνα σε αυτήν την περιοχή και τη σημασία του ντουλαπιού στις κουζίνες μας. Είναι πάντα γεμάτα με όλα τα είδη από φασόλια, φακές, δημητριακά και σπόρους”, είπε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα