Πούτιν: Ανησυχία και νευρικότητα για την Ημέρα της Νίκης – Τι θα αποκαλύψουν οι παρελάσεις

Πούτιν: Ανησυχία και νευρικότητα για την Ημέρα της Νίκης – Τι θα αποκαλύψουν οι παρελάσεις
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην παρέλαση στη Μόσχα την Ημέρα της Νίκης το 2019 2023 Pavel Golovkin/AP

"Πρωτοφανής νευρικότητα" παρατηρείται στη Μόσχα ενόψει των εορτασμών της Ημέρας της Νίκης, την ερχόμενη Τρίτη. Η τόσο σημαντική για τον Ρώσο πρόεδρο παρέλαση, η οποία ωστόσο ενδέχεται να φέρει αποκαλύψεις, τις οποίες δεν επιθυμεί.

Την Ημέρα της Νίκης ετοιμάζεται να γιορτάσει η Ρωσία στις 9 Μαΐου, ωστόσο μετά την ταραχώδη, για τη Μόσχα, εβδομάδα που πέρασε με την επίθεση drones στο Κρεμλίνο και τις απειλές του ηγέτη της Wagner για αποχώρηση από πεδίο μάχης στην Ουκρανία, μόνο καλό δεν είναι το κλίμα στην ηγεσία της χώρας.

Η εικόνα την περασμένη Τετάρτη δύο drones να πετούν πάνω από το Κρεμλίνο, αποκάλυψε τρωτά σημεία στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας, γεμίζοντας οργή τη Μόσχα.

Υπάρχει μια νευρικότητα που δεν έχω ξαναδεί“, είπε αξιωματούχος στο γραφείο του δημάρχου της Μόσχας, όπως αναφέρει ο Guardian. “Αλλά η Ημέρα της Νίκης πρέπει να προχωρήσει, δεν υπάρχει άλλη επιλογή“, ​​πρόσθεσε, μιλώντας υπό όρους ανωνυμίας.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι την Παρασκευή, ο Πούτιν έκανε την ασυνήθιστη κίνηση να συζητήσει τις προετοιμασίες για την παρέλαση της 9ης Μαΐου σε μια συνάντηση με το συμβούλιο ασφαλείας του, αποτελούμενο από ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους και επικεφαλής των υπηρεσιών άμυνας και ασφάλειας.

Ακόμη και πριν από την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο, υπήρχαν ενδείξεις ανησυχίας στη ρωσική ηγεσία για τους εορτασμούς εν μέσω φόβων για ουκρανικά χτυπήματα. Τουλάχιστον έξι ρωσικές περιοχές έχουν ακυρώσει τους εορτασμούς.

“Ο Πούτιν αντλεί τη νομιμότητά του από την παρέλαση της 9ης Μαΐου”

Η Ημέρα της Νίκης, κατά την οποία οι Ρώσοι γιορτάζουν το καταληκτικό σημείο αυτού που αποκαλούν “μεγάλο πατριωτικό πόλεμο” το 1945, έχει αναδειχθεί σταδιακά ως το επίκεντρο του οράματος του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη ρωσική ταυτότητα κατά τα 23 χρόνια της θητείας του.

Οι προσεκτικά ενορχηστρωμένες παρελάσεις νίκης που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα προσφέρουν παραδοσιακά στο Κρεμλίνο την ευκαιρία να επιδείξει τη σύγχρονη στρατιωτική ισχύ.

Για τον Πούτιν, είναι μακράν το πιο σημαντικό γεγονός της χρονιάς“, δήλωσε ο Αντρέι Κολέσνικοφ, ανώτερος συνεργάτης στο think tank Carnegie Endowment for International Peace , που εδρεύει στη Μόσχα. “Ο Πούτιν αντλεί όλη τη νομιμότητά του από την παρέλαση, ορίζοντας τον εαυτό του ως τον άμεσο διάδοχο του στρατού που νίκησε τη ναζιστική Γερμανία“.

Δεδομένης της μεγάλης σημασίας για το Κρεμλίνο, η παρέλαση στη Μόσχα θα γίνει, είπε ο Κολέσνικοφ.

«Αυτή είναι επίσης η ευκαιρία του Πούτιν να δείξει στο έθνος ότι είναι ακόμα ισχυρός και ελέγχει τη λεγόμενη ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

“Οι παρελάσεις θα δείξουν τις απώλειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία”

Όμως, την παραμονή της 9ης Μαΐου, η Ρωσία απέχει πολύ από το να θριαμβεύσει σε έναν πόλεμο που αρχικά αναμενόταν να διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Η χειμερινή και ανοιξιάτικη επίθεση της Μόσχας σε ένα τόξο 160 μιλίων στην ανατολική Ουκρανία, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, έφερε στη χώρα ελάχιστα κέρδη με τεράστιο κόστος.

Δυτικοί αξιωματούχοι υπολόγισαν ότι περισσότεροι από 20.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε μάχες στην Ουκρανία από τον Δεκέμβριο.

Η Ουκρανία, υποστηριζόμενη από σύγχρονα δυτικά όπλα, θα ξεκινήσει σύντομα τη δική της πολυαναμενόμενη αντεπίθεση για να ανακαταλάβει τα χαμένα εδάφη.

Στις ανησυχίες του Κρεμλίνου, προστέθηκε ο ηγέτης των μισθοφόρων Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος σε βίντεο την Πέμπτη, φανερά εξοργισμένος, κατηγορεί προσωπικά τους ανώτατους αρχηγούς άμυνας για απώλειες που υπέστησαν μαχητές στην Ουκρανία. Σε ξεχωριστό μήνυμα, ο Πριγκόζιν είπε επίσης ότι τα στρατεύματά της Wagner θα εγκαταλείψουν την πολιορκημένη πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας στις 10 Μαΐου, την επομένη της Παρέλασης της Ημέρας της Νίκης.

Στις πόλεις όπου θα πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις, οι ειδικοί λένε ότι η προσεκτική “ανάγνωση” των εορτασμών είναι πιθανό να δείξει την πίεση και τη ζημιά που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στον στρατό.

«Οι περισσότερες από τις στρατιωτικές παρελάσεις θα έχουν μόνο στρατεύσιμους που θα παρελαύνουν επειδή όλοι οι συμβασιούχοι στρατιώτες βρίσκονται στην Ουκρανία», δήλωσε ο Dara Massicot, ανώτερος ερευνητής πολιτικής στην Rand Corporation.

«Με τόσες πολλές χερσαίες δυνάμεις που εμπλέκονται στην Ουκρανία, ορισμένες περιοχές θα αναγκαστούν να γίνουν δημιουργικές και να έχουν στρατιωτικούς εκπαιδευτές και άλλο προσωπικό να διαδραματίζουν πιο σημαντικό ρόλο για να δώσουν την εμφάνιση της κανονικότητας», πρόσθεσε ο Massicot.

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα γεγονότα της 9ης Μαΐου, η πορεία του Αθάνατου Συντάγματος – ​​μια πομπή ανθρώπων με πορτρέτα των συγγενών τους βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου πολέμου – καταργήθηκε φέτος.

Μια εξήγηση για μια τέτοια κίνηση, είπε ο Massicot, είναι ότι οι αρχές ανησυχούν ότι η πομπή θα μπορούσε να καταλήξει να αναδεικνύει τον πραγματικό αριθμό των ρωσικών απωλειών στην Ουκρανία, με τους συγγενείς να φέρνουν τα πορτρέτα εκείνων που σκοτώθηκαν στον τρέχοντα πόλεμο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα