Φεύγει η Wagner από το Μπαχμούτ: “Είστε γόνοι και μ…κες που δεν μας δίνετε όπλα. Θα σαπίσετε στην κόλαση”

Φεύγει η Wagner από το Μπαχμούτ: “Είστε γόνοι και μ…κες που δεν μας δίνετε όπλα. Θα σαπίσετε στην κόλαση”
O Yevgeny Prigozhin AP

Ο επικεφαλής των μισθοφόρων της Wagner έριξε τα "πυρά" του κατά της ρωσικής ηγεσίας, την ώρα που οι συγκρούσεις στην Ουκρανία κλιμακώνονται. Καταρρέει η ρητορική του Πούτιν για "σκληρά αντίποινα".

Ο επικεφαλής του μισθοφορικού στρατού της Wagner, Yevgeny Prigozhin, ανακοίνωσε πως θα αποσύρει τα στρατεύματά του από την ανατολική Ουκρανία καθώς όπως υποστηρίζει η ρωσική ηγεσία δεν στέλνει τα πυρομαχικά που θα έπρεπε να είχε στείλει.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, η Wagner φεύγει από την πόλη Μπαχμούτ στις 10 Μαίου. Στις 9 Μαίου γίνεται η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για την “Ημέρα της Νίκης”.

 

Στεκόμενος μπροστά στα πτώματα δεκάδων μαχητών ο επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner εξαπέλυσε νωρίτερα την Πέμπτη μια ευθεία επίθεση προς τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, κατηγορώντας τη ανοιχτά για τους θανάτους, κάνοντας λόγο για έλλειψη υποστήριξης από τη Μόσχα.

“Μας λείπει το 70% των απαραίτητων πυρομαχικών” λέει ο ίδιος σε βίντεο που ανέβηκε στο Telegram. Στα πλάνα που κυκλοφόρησαν στα social media, ο Prigozhin φωτίζει τα πτώματα στην πρώτη γραμμή της μάχης, αναφέροντας πως είναι νεκροί μόνο από τη χθεσινή ημέρα, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Ρωσία καταγράφει τις τελευταίες ημέρες, τεράστιες απώλειες.

Ο Prigozhin κάλεσε με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον αρχηγό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ, να στείλουν άμεσα όπλα και ενισχύσεις.

“Το αίμα είναι ακόμα φρέσκο”, λέει, δείχνοντας τα πτώματα πίσω του. “Ήρθαν εδώ και πεθαίνουν για να μπορείτε να κάθεστε σαν χοντρές γάτες στα πολυτελή γραφεία σας”.

Ο Prigozhin, του οποίου η μισθοφορική ομάδα Wagner έχει αναλάβει έναν κρίσιμο ρόλο στη σύγκρουση στην Ουκρανία καθώς οι ρωσικές δυνάμεις παραπαίουν, έκανε αισθητή την παρουσία του στην πρώτη γραμμή τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα στις μάχες που μαίνονται γύρω από την ανατολική Ουκρανική πόλη, Μπαχμούτ.

Η Wagner κατηγορείται από τη Δύση ότι αδιαφορεί πρακτικά για τις ζωές των στρατιωτών της καθώς εκτιμάται πως οι νεοσύλλεκτοι στέλνονται στη μάχη με ελάχιστη εκπαίδευση, κάτι που οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν “σαν να ταΐζεις κρέας σε κρεατομηχανή”.

Παράλληλα ο Prigozhin έχει ανοίξει μέτωπο εδώ και μήνες με την ηγεσία της Ρωσίας, καθώς εικάζεται πως διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο. Τον Φεβρουάριο, κατηγόρησε τους Σόιγκου και Γκερασίμοφ για “προδοσία” καθώς όπως έλεγε, απέτυχαν να προμηθεύσουν επαρκώς τον όμιλο Wagner στην Ουκρανία.

“Εσείς είστε οι γόνοι και οι μ…κες που δεν μας δίνετε όπλα. Ρε μάγκες, θα καείτε στην κόλαση!”, φωνάζει ο Prigozhin φωνάζει στο νέο βίντεο. “Μπάσταρδοι, πάτε στα ακριβά κλαμπ σας, τα παιδιά σας διασκεδάζουν και ανεβάζουν βιντεάκια στο YouTube. Νομίζετε πως μπορείτε να ορίζετε τις τύχες αυτών που σκοτώνονται”, λέει ακόμη.

 

Οι μέθοδοι του επικεφαλής της Wagner δεν είναι νέες. Τον Φεβρουάριο μετά τις τότε απειλές του, είχε λάβει ενισχύσεις που όμως όπως ανέφερε, ήταν ανεπαρκείς. Τα ίδια είχε ισχυριστεί μιλώντας και στον Ρώσο μπλόγκερ WarGonzo, που είναι υπέρ του Πούτιν, όπως αναφέρει το CNN. Ο Prigozhin έχει άλλωστε αναφέρει στο παρελθόν πως χρηματοδοτεί αποκλειστικά ο ίδιος τον στρατό της Wagner διαψεύδοντας πως δέχεται χρήματα και οπλισμό από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Έχει πει ακόμη, πως εξοπλίζει και τον τακτικό ρωσικό στρατό.

Αναταραχές στην ηγεσία της Ρωσίας

Το “Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου” των ΗΠΑ έχει πάντως γράψει πως ο ίδιος ο Prigozhin εμφανίζεται ιδιαίτερα ενδυναμωμένος μεταξύ των Ρώσων εθνικιστών, και ίσως σταδιακά να εκφράσει αρχηγικές βλέψεις. Η μισθοφορική Wagner βρίσκεται στο πλαίσιο των κυρώσεων της Ε.Ε. Η Wagner εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2014 στο Λουγκάνσκ της Ουκρανίας και ασπάζεται τη Σλαβική Εγγενή Πίστη, ένα δόγμα σλαβικού εθνικισμού, ενώ εικάζεται πως έχει πάρει το όνομά της από τον Richard Wagner. Η ομάδα του Prigozhin κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στην Αφρική, τη Συρία και την Ουκρανία, ενώ τρεις άλλες εταιρείες του ολιγάρχη κατηγορούνται για παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και του 2018.

Σημειώνεται πως πριν από λίγα 24ωρα έγινε γνωστό ότι ο Πούτιν “καρατόμησε” αιφνίδια τον ανώτερο στρατηγό του, που ήταν υπεύθυνος για τη διοικητική μέριμνα στο μέτωπο του πολέμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τη θέση του Μιχαήλ Μιζίντσεφ πήρε ο Αλεξέι Κουζμένκοβ, πρώην αξιωματούχος της Εθνικής Φρουράς. Ωστόσο, δεν γίνεται καμία αναφορά στους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε να γίνει η εν λόγω αντικατάσταση και μάλιστα, μόλις επτά μήνες μετά την ημέρα που ο Μιζίντσεφ ανέλαβε καθήκοντα.

Με το παρατσούκλι “ο χασάπης της Μαριούπολης” από δυτικά μέσα ενημέρωσης, ο Μίζιντσεφ διορίστηκε στη θέση του διοικητή της διοικητικής μέριμνας λίγες ημέρες αφότου ο Πούτιν ανακοίνωσε μαζική κινητοποίηση στρατευμάτων τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Όλα τα παραπάνω έρχονται λίγες ώρες μετά τη φερόμενη απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν με επίθεση drones στο Κρεμλίνο, για την οποία η Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο και τις ΗΠΑ ως “οργανωτή” των ουκρανικών πρακτικών. Η Μόσχα υποσχέθηκε “ηχηρή” αντεπίθεση, η οποία όμως όπως φαίνεται, συναντά μεγάλες δυσκολίες στο πεδίο, παρά τη ρωσική ρητορική περί υπεροχής.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα