Πούτιν και Κύριλλος στους εορτασμούς για τον εκχριστιανισμό του Κιέβου

Πούτιν και Κύριλλος στους εορτασμούς για τον εκχριστιανισμό του Κιέβου

Πούτιν και Κύριλλος συμμετείχαν σήμερα στους 1.025-ους εορτασμούς για τον εκχριστιανισμό της περιοχής του Κιέβου ( το έτος 988 μ.Χ )

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο προκαθήμενος της ρωσικής Ορθόδοξης εκκλησίας, στο πλευρό του ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και άλλων ιεραρχών εννέα χριστιανικών εκκλησιών συμμετείχαν, σήμερα, στους 1.025-ους εορτασμούς για τον εκχριστιανισμό της γεωγραφικής αυτής περιοχής.

Η λειτουργία τελέστηκε στον ναό του Αγίου Βλαδίμηρου σε ανάμνηση του βαπτίσματος του έτους 988 μετά Χριστόν--τότε που ο πρίγκιπας Βλαδίμηρος ο Μεγάλος και άλλοι προύχοντες βαπτίστηκαν Χριστιανοί, στα νερά του Δνείπερου.

Την συγκεκριμένη βάπτιση τηρεί, ως χρονική αφετηρία της, η Ορθόδοξη εκκλησία της Ρωσίας.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν σχετικώς ότι ο ρώσος πρόεδρος επιθυμεί η Ουκρανία (πάλαι ποτέ σοβιετική Δημοκρατία) να είναι μέλος μιας "Ευρωασιατικής Ενωσης", με ρωσική πρωτοκαθεδρία, παρά να συνδεθεί με την ΕΕ, στόχο τον οποίο θα επιδιώξει να υλοποιήσει το Κίεβο τον Νοέμβριο στη σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Σημειωτέον ότι η Μόσχα δεν αναγνωρίζει, έως σήμερα, το Ορθόδοξο Πατριαρχείο στο Κίεβο, το οποίο εορτάζει ξεχωριστά αυτήν την επέτειο.

--Χθες Παρασκευή, την νύκτα, η ουκρανική αστυνομία συνέλαβε αρκετούς καλλιτέχνες -- διαδήλωναν με πανό, στα οποία τα συνθήματα πρότειναν το κράτος να είναι χωριστό από την Εκκλησία.

--Το φεμινιστικό κίνημα Femen, απ την πλευρά του, έκανε σήμερα λόγο για "εκφοβιστική εκστρατεία" των αρχών κατά πολιτικών αντιπάλων τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network