Πούτιν σε Λεπέν: Δεν επιθυμούμε να επηρεάσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία

Πούτιν σε Λεπέν: Δεν επιθυμούμε να επηρεάσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία

Η ανακοίνωση της συνάντησης Πούτιν - Λεπέν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη, με τον Ρώσο πρόεδρο να κατηγορείται για παρέμβαση έναν μόλις μήνα πριντον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών

Μια αιφνιδιαστική συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε την Παρασκευή στο Κρεμλίνο η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Ρωσία.

Η Μόσχα “αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με τη Γαλλία” και προσπαθεί να διατηρήσει ίσες αποστάσεις τόσο με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης όσο και με εκείνους της αντιπολίτευσης, διαμήνυσε κατά τη συνάντηση ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι “σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να επηρεάσουμε τα γεγονότα αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να επικοινωνούμε με όλους τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας”.

Η Λεπέν από την πλευρά της επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα στη Δούμα περί συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Όπως είπε, θα ήταν χρήσιμο η Γαλλία και η Ρωσία να ανταλλάζουν πληροφορίες στον τομέα αυτόν.

Ο πρόεδρος Πούτιν σχολίασε ότι θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν τον κίνδυνο της τρομοκρατίας και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να την αντιμετωπίσουν.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της συνάντησης Πούτιν – Λεπέν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Γαλλία (και όχι μόνο) με τους επικριτές του Πούτιν να εξαπολύουν κατηγορίες για παρεμβατισμό, έναν μόλις μήνα πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Η επίσκεψή της κας Λεπεν στη Μόσχα ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή και προκάλεσε ερωτηματικά, ιδίως λόγω των κατηγοριών περί ανάμιξης της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ.

Συμμαχία Παρισιού-Μόσχας ζητεί η Λεπέν

Η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου έγινε την Παρασκευή δεκτή από τον πρόεδρο της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν.

«Υποστηρίζω την ανάπτυξη σχέσεων με τη Ρωσία στο πλαίσιο αυτής της μακράς ιστορίας που συνδέει τις δύο χώρες μας» είπε η Λεπέν. Νωρίτερα, σε συναντήσεις της με βουλευτές εξήγησε γιατί τάσσεται κατά των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή την ουκρανική κρίση.

Ο Βολοντίν εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι η κα. Λεπέν είναι καθ’ οδόν για το Κρεμλίνο για να δει την έκθεση της γαλλικής γοτθικής τέχνης που παρουσιάζεται εκεί.

Η κα. Λεπέν επισκέπτεται τη Ρωσία μετά από πρόσκληση του Λεονίντ Σλούτσκι, του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας.

Το Εθνικό Μέτωπο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να λάβει ένα νέο ρωσικό δάνειο, μετά τα 9 εκατομμύρια ευρώ που του χορήγησε μια ιδιωτική ρωσική τράπεζα το 2014, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσο προτίθεται το Κρεμλίνο να στηρίξει τη γαλλική ακροδεξιά. Το κόμμα είχε εξηγήσει τότε ότι οι γαλλικές τράπεζες αρνήθηκαν να χορηγήσουν το δάνειο. Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό, σε συνέντευξή του σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι, επανέλαβε την Παρασκευή ότι το κόμμα δεν θα λάβει χρηματοδότηση από ρωσικές τράπεζες.

(Φωτογραφία: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα