Πράγα: Νέες εικόνες από την επίθεση – Στο επίκεντρο 3 ακόμη δολοφονίες

Διαβάζεται σε 3'
Επίθεση στην Πράγα
Επίθεση στην Πράγα MARTIN DIVISEK/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα στοιχεία, καθώς και βίντεο έρχονται συνεχώς στο φως από την επίθεση ένοπλου φοιτητή, στο Πανεπιστήμιο του «Καρόλου», στην Πράγα.

Η αστυνομία της Πράγας έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από κάμερες αστυνομικών, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο Πανεπιστήμιο του «Καρόλου» όπου έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι -συμπεριλαμβανομένου του δράστη- ενώ τραυματίστηκαν 25, σε μια από τις χειρότερες μαζικές δολοφονίες στην πρόσφατη ευρωπαϊκή Ιστορία.

Στα πλάνα διακρίνονται ένοπλοι αστυνομικοί να εισέρχονται σε ένα κτίριο, και όσοι ήταν παρόντες στο σημείο να απομακρύνονται.

Υπενθυμίζεται πως ο ένοπλος -ο 24χρονος David Kozak, σύμφωνα με τα τσεχικά μέσα ενημέρωσης- άνοιξε πυρ στο τμήμα φιλοσοφίας, όπου φοιτούσε.

Το τηλεφώνημα στην αστυνομία

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από κάποιον που είπε ότι «θα προσπαθήσει να ακολουθήσει το παράδειγμα του δράστη και να αρχίσει να πυροβολεί», αλλά κατάφερε να τον εντοπίσει και να τον συλλάβει.

Ένας εκπρόσωπος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο δράστης εκτιμάται ότι βρισκόταν στους επάνω ορόφους του κτιρίου όταν έφτασαν οι ένοπλοι αστυνομικοί, την Πέμπτη. Στη συνέχεια, επικέντρωσαν την έρευνά τους στην οροφή του κτιρίου, ενώ ο χώρος περιμετρικά του πανεπιστημίου αποκλείστηκε.

Κάποια στιγμή, ο ένοπλος τραυμάτισε τρεις ανθρώπους έξω από το κτίριο και η αστυνομία ανταπέδωσε τα πυρά. Όταν οι αρχές, δε, τον πλησίασαν, εκείνος όπλισε την καραμπίνα και αυτοκτόνησε.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν το πτώμα του, ενώ πραγματοποιούσαν έρευνες στο κτίριο.

Έρευνα για τα μηνύματα του δράστη

Αναφορικά με τις αναρτήσεις στις οποίες είχε προβεί ο δράστης, λίγες ημέρες πριν την επίθεση, οι αρχές ισχυρίζονται ότι βρίσκονται σε επιφυλακή για άτομα που μπορεί να εμπνευστούν από την επίθεση της Πέμπτης και επικεντρώνονται σε επικείμενες απειλές.

«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε διάκριση μεταξύ ανόητων και πραγματικών απειλών» είπε ο αστυνομικός διευθυντής της Πράγας. Πρόσθεσε, δε, ότι θα κρατούν ενήμερο το κοινό και τα ΜΜΕ.

Τι απαντούν στις καταγγελίες για αργοπορία

Παράλληλα, ο αστυνομικός διευθυντής απάντησε στην κριτική που δέχεται σχετικά με την ταχύτητα με την οποία έδρασαν οι αστυνομικοί.

«Θα πρέπει να καταλάβετε ότι επρόκειτο για μια ενεργή κατάσταση» είπε, προσθέτοντας ότι υπήρχαν πολλοί άνθρωποι γύρω που παρακολουθούσαν την εξέλιξη της κατάστασης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αστυνομικοί είχαν επίγνωση ότι θα προκαλούσαν μεγαλύτερη ζημιά χρησιμοποιώντας τα όπλα τους πολύ γρήγορα. Όπως τόνισε, τα χρησιμοποίησαν όταν ήταν σίγουροι ότι δεν θα έβλαπταν κάποιον άλλο, προτού τονίσει ότι η αστυνομία ανταποκρίθηκε στην επίθεση μέσα σε τέσσερα λεπτά.

«Υπήρχαν τέσσερα λεπτά μεταξύ της πρώτης κλήσης και των πρώτων αστυνομικών που μπήκαν στο κτίριο» υποστήριξε.

Επίθεση στην Πράγα
Επίθεση στην Πράγα MARTIN DIVISEK/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνδέεται με το περιστατικό με δύο ακόμη δολοφονίες

Ο αξιωματούχος είπε, δε, ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δολοφονίες στο πανεπιστήμιο συνδέονται με δύο ακόμη, την περασμένη εβδομάδα, στο δάσος Klanovicky, όπως και με αυτή του πατέρα του δράστη που εντοπίστηκε νεκρός έξω από την Πράγα.

«Περιμένουμε όμως βαλλιστικά στοιχεία για να το επιβεβαιώσουμε αυτό. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να ερευνούμε τα εγκλήματα. Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε το 100% προς το παρόν».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα