‘Πράσινο φως’ στο διάταγμα Τραμπ. Εμπάργκο σε έξι μουσουλμανικές χώρες

‘Πράσινο φως’ στο διάταγμα Τραμπ. Εμπάργκο σε έξι μουσουλμανικές χώρες
The sun flares in the camera lens as it rises behind the U.S. Supreme Court building in Washington, Sunday, June 25, 2017. The court is expected to decide within days if the Trump administration can enforce it's travel ban. (AP Photo/J. David Ake) AP

Έπειτα από μήνες διαμάχης με τη δικαστική εξουσία της Αμερικής, ο Αμερικανός πρόεδρος θέτει σε εφαρμογή μέρος του διατάγματος που επιβάλει περιορισμούς στη μετακίνηση πολιτών από έξι μουσουλμανικές χώρες.

Το ανώτατο δικαστήριο ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως επιτρέπει την εφαρμογή μέρους του αναθεωρημένου διατάγματος Τραμπ, με το οποίο επιβάλλεται απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε πολίτες έξι μουσουλμανικών χωρών. Για την ακρίβεια, φαίνεται πως το δικαστήριο επιτρέπει τη θέση σε ισχύ του διατάγματος σε όσους δεν έχουν “καλή σχέση με άτομο ή οντότητα που βρίσκεται εντός ΗΠΑ”. Φαίνεται πως η νομιμότητα του διατάγματος, η οποία και έχει αμφισβητηθεί όλο αυτό το διάστημα, θα εξετασθεί διεξοδικά από το ανώτατο δικαστήριο το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ως παράδειγμα πολίτη, στον οποίο δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί η απαγόρευση, το δικαστήριο δίνει το στάτους φοιτητή που έχει γίνει αποδεκτός σε αμερικανικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή σε πολίτη που έχει βρει δουλειά σε αμερικανική εταιρία. Το CNN χαρακτηρίζει την απόφαση “πύρρειο νίκη” της διοίκησης Τραμπ, που βρέθηκε σε αντιδικία με κατά τόπους δικαστήρια, τα οποία και απέρριπταν το διάταγμα.

Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα Τραμπ να περάσει η απόφαση με την οποία απαγορεύει την είσοδο για 90 ημέρες σε πολίτες συγκεκριμένων χωρών, που θεωρούνται σύμφωνα με την διοίκηση του Λευκού Οίκου “επικίνδυνες για τρομοκρατία”, ενώ άρει ακόμη και την υποχρέωση υποδοχής προσφύγων για διάστημα 120 ήμερων.

Το Μάρτιο, η διοίκηση Τραμπ έφερε ένα δεύτερο αναθεωρημένο διάταγμα που δεν περιελάμβανε το Ιράκ στις χώρες εφαρμογής του εμπάργκο και προέβλεπε ειδική μεταχείριση σε πολίτες με διπλή υπηκοότητα (μια εκ των οποίων η αμερικανική) και κατόχους αμερικανικής βίζα. Και στις δύο περιπτώσεις τα διατάγματα είχαν απορριφθεί από μια σειρά δικαστηρίων ανά τις πολιτείες των ΗΠΑ.

AP Photo/J. David Ake

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα