Πραξικόπημα στην Τουρκία: Καταδικάστηκαν μητέρα και αδελφός ισχυρού επιχειρηματία

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Καταδικάστηκαν μητέρα και αδελφός ισχυρού επιχειρηματία
Απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία AP

Ο αδελφός και η μητέρα ενός πρώην ισχυρού επιχειρηματία, καταδικάστηκαν με το επιχείρημα ότι ανήκουν στην κίνηση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέπ

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον αδελφό και τη μητέρα ενός πρώην ισχυρού επιχειρηματία αποφαινόμενο ότι ανήκουν στην κίνηση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε το 2016 μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Τζαφέρ Τεκίν Ιπέκ, αδελφός του Ακίν Ιπέκ, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη σχεδόν 80 ετών για πολλές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων αυτές της συμμετοχής σε «ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» και της φορολογικής απάτης, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Βρίσκεται στη φυλακή από τον Απρίλιο 2016.

Η Μελέκ Ιπέκ, η μητέρα τους, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 11 ετών και οκτώ μηνών, κυρίως για συμμετοχή σε «ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση», μετέδωσε το πρακτορείο. Η Μελέκ Ιπέκ δεν είχε προφυλακισθεί.

Το δικαστήριο διέταξε εξάλλου την καταβολή στο υπουργείο Οικονομικών των μεριδίων τους στον οικογενειακό όμιλο επιχειρήσεων Koza Ipek, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Ακίν Ιπέκ μέχρι που τέθηκε υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης το 2016.

Αυτά τα τρία μέλη της οικογένειας Ιπέκ κατηγορούνται από τις τουρκικές αρχές ότι πρόσκεινται στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ως ο υποκινητής της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Ο Γκιουλέν αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

Ο Ακίν Ιπέκ, ο οποίος διέφυγε το 2015 από την Τουρκία στη Βρετανία, αμφισβητεί ενώπιον ενός διεθνούς οργανισμού διαιτησίας την κατάσχεση του επιχειρηματικού ομίλου τον οποίο διηύθυνε και ο οποίος είχε ιδιαίτερη επιρροή στα μέσα ενημέρωσης.

Η Άγκυρα ζητεί την έκδοση του Ακίν Ιπέκ και αντέδρασε με θυμό στην απόρριψη του σχετικού αιτήματός της το 2018 από βρετανό δικαστή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα