Πρεβελάκης: Τα “Κίτρινα Γιλέκα” είναι κίνημα θυμού χωρίς προτάσεις

Πρεβελάκης: Τα “Κίτρινα Γιλέκα” είναι κίνημα θυμού χωρίς προτάσεις
Διαδηλωτές του κινήματος των "Κίτρινων Γιλέκων" AP

Οι κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων σχετίζονται με την προοπτική των ευρωεκλογών, υποστηρίζει ο καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

Το κίνημα των “Κίτρινων Γιλέκων” στη Γαλλία προήλθε από μια έκρηξη θυμού, χωρίς πρόγραμμα και προτάσεις, εκτίμησε στον News 24/7 στους 88,6 o καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Γιώργος Πρεβελάκης κι ανέφερε ενδεικτικά συνθήματα των διαδηλωτών, που από τη μία είναι υπέρ του περιβάλλοντος, αλλά υπέρ και της βενζίνης, υπέρ της κοινωνικής πολιτικής, αλλά χωρίς φορολογία, δηλαδή χωρίς έσοδα που θα τροφοδοτήσουν την πρόνοια υπέρ των αδυνάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Πρεβελάκη, δύο στοιχεία καθορίζουν το εν λόγω κίνημα: η μεσαία τάξη που συμπιέζεται κι ένα απελπισμένο κομμάτι της κοινωνίας που δεν έχει τα εφόδια να τα βγάλει πέρα.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε εύφλεκτη ύλη και έδαφος για αναταραχή την παρούσα κοινωνικοοικονομική κατάσταση στη Γαλλία, την οποία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα κόμματα κι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, οι εξεγέρσεις να σχετίζονται με τις γεωπολιτικές ισορροπίες και να μην είναι τυχαία η συγκυρία με την προοπτική των ευρωεκλογών. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα