Πρίγκιπας Φίλιππος: Συγκινητικό το τελευταίο αντίο – Όλα όσα έγιναν στην κηδεία

Πρίγκιπας Φίλιππος: Συγκινητικό το τελευταίο αντίο – Όλα όσα έγιναν στην κηδεία
Η κηδεία του Πρίγκιπα Φίλιππου, 17 Απριλίου 2021 AP

Περιστοιχισμένη από την οικογένειά της, η βασίλισσα Ελισάβετ αποχαιρέτησε τον πρίγκιπά της, την στιγμή που ολόκληρη η χώρα βυθίστηκε σε κλίμα πένθους και συγκίνησης.

Κηδεύτηκε σήμερα (17/4) ο πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ που απεβίωσε σε ηλικία 99 ετών στις 9 Απριλίου. Η κηδεία πραγματοποιήθηκε σε κλειστό κύκλο, 30 ατόμων στο παρεκκλήσι του Πύργου του Ουίνδσορ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο τήρησε ενός λεπτού σιγή την ώρα που η βασιλική οικογένεια προσερχόταν ενωμένη στην τελετή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου, ο οποίος επί περισσότερες από επτά δεκαετίες υποστήριξε αδιαλείπτως την βασίλισσα Ελισάβετ και υπηρέτησε το στέμμα.

Λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 95 της χρόνια, η βασίλισσα Ελισάβετ αποχαιρέτησε εκείνον που υπήρξε σύμφωνα με τα δικά της λόγια η «δύναμη» και το «στήριγμά» της. Η βασίλισσα κατεύθασε στον χώρο με το αυτοκίνητο της, που είναι γνωστό ως State Bentley και συνοδεύτηκε στο εσωτερικού του ναού, προκειμένου να καθίσει στην θέση της.

Η Ελισάβετ ήταν εμφανώς συγκινημένη, ενώ σύμφωνα με το dailymail, στην διαδρομή προς τον ναό η ίδια δάκρισε και σκούπισε αμέσως το δάκρυ από το μαγουλό της.

Η Βασίλισα Ελισάβετ στην κηδεία του συζύγου της Πρίγκιπα Φιλίππου AP

Η Βασίλισα Ελισάβετ στην κηδεία του συζύγου της Πρίγκιπα Φιλίππου AP

Το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με την προσωπική σημαία του δούκα του Εδιμβούργου, αποτελούμενη από την ελληνική σημαία, τις μαύρες και άσπρες ρίγες της οικογένειας Μάουντμπάτεν, το κάστρο του Εδιμβούργου και τον θυρεό του Οίκου της Δανίας. Ηταν στολισμένο με το μπουκέτο από λευκά τριαντάφυλλα, κρίνα και γιασεμί που τοποθέτησε η βασίλισσα. Μαζί και το ναυτικό του πηλήκιο και το σπαθί του. Τοποθετήθηκε στην πράσινη στρατιωτική Land Rover και συνοδεύθηκε από το κάστρο του Γουίνδσορ μέχρι το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου από την πομπή μελών της οικογένειάς του με επικεφαλής τον πρίγκιπα Κάρολο και την πριγκίπισσα Αννα. Η βασίλισσα Ελισάβετ ακολούθησε το φέρετρο με την βασιλική Bentley.

Η κηδεία του Πρίγκιπα Φίλιππου AP

Πρίγκιπας Φίλιππος: Μνεία και στην Ελλάδα AP

Πρίγκιπας Φίλιππος: Με τον ελληνικό σταυρό στη σημαία πάνω στο φέρετρο AP

Η πομπή συνοδεύτηκε από τους ήχους της μπάντας των Γρεναδιέρων Φρουρών, των οποίων ο πρίγκιπας Φίλιππος υπήρξε επί 42 χρόνια συνταγματάρχης, προς τιμήν του στρατιωτικού του παρελθόντος για το οποίο ήταν πολύ υπερήφανος. Ο δούκας του Εδιμβούργου πολέμησε με το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρίγκιπας Φίλιππος: Μνεία και στην Ελλάδα AP

Η τελετή της κηδείας ξεκίνησε με τον Πρωθιερέα του Ουίνδσορ να αποτίει φόρο τιμής στην «ακλόνητη πίστη» του πρίγκιπα Φίλιππου προς την βασίλισσα, το θάρρος και το ψυχικό του σθένος, ενώ ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι έδωσε τις ευλογίες του κατά την ολοκλήρωση της λιτής τελετής.

Η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίπου στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Γουίντσορ AP

Ο Πρίγκιπας Κάρολος και η Πριγκίπισσα Άννα στην πομπή της κηδείας του Πρίγκιπα Φίλιππου AP

Στην συνέχεια, το φέρετρο κατέβηκε στην Βασιλική Κρύπτη, υπό τους θρηνητικούς ήχους της γκάιντας του Βασιλικού Συντάγματος της Σκωτίας. Εκεί θα παραμείνει περιμένοντας την βασίλισσα Ελισάβετ. Στην συνέχεια, το ζεύγος θα μεταφερθεί στην τελευταία του κατοικία, στο παρεκκλήσι του μνημείου του βασιλέα Γεωργίου του 6ου, πατέρα της Ελισάβετ.

To φέρετρο του Πρίγκηπα Φίλιππου, τοποθετημένο σε ένα τροποποιημένο Land Rover, που είχε, εν μέρει, σχεδιάσει ο ίδιος AP

Το φέρετρο του πρίγκιπα Φιλίπου φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου AP

Αν και είχαν προηγηθεί εκκλήσεις για να μην συγκεντρωθεί πλήθος κατά την διάρκεια της τελετής εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, πολλοί ήταν οι πολίτες που προσήλθαν με λουλούδια στα χέρια.

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο Χάρι έκαναν την πρώτη τους κοινή εμφάνιση σήμερα, μετά από διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, καθώς οι απομακρυσμένοι αδελφοί επανενώθηκαν στην κηδεία του παππού τους Φίλιππου.

Οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι στην κηδεία του παππού τους, πρίγκιπα Φίλιπου AP

Οι πρίγκιπες δεν στάθηκαν δίπλα-δίπλα πίσω από το φέρετρο του Δούκα του Εδιμβούργου, καθώς περπατούσαν από το κάστρο στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Θεωρείται απίθανο οι δύο αδελφοί να συναντήθηκαν πριν από την κηδεία και το άβολο κλίμα ήταν πρόδηλο, παρά το πένθος που επικρατούσε. Ωστόσο, μετά την λήξη της τελετής, τα δύο αδέρφια ήρθαν κοντά και όπως προβλήθηκε στην ζωντανή μετάδοση, φάνηκαν να συνομιλούν.

Οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι στην κηδεία του παππού τους, πρίγκιπα Φίλιπου AP

Την προσοχή των βρετανικών ΜΜΕ και όχι μόνο τράβηξε η Κέιτ Μίντλετον κατά την κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου, καθώς εμφανίστηκε με κοσμήματα της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η Kate, Δούκισα του Κέμπριτζ στην κηδεία του Πρίγκιπα Φίλιππου, με το μενταγιόν που είχε φορέσει η Πριγκίπισσα Νταϊάνα AP

Η 39χρονη δούκισσα του Κέιμπριτζ φόρεσε κολιέ τσόκερ και σκουλαρίκια, όλα με μαργαριτάρια. Πρόκειται για κοσμήματα από την προσωπική συλλογή της βασίλισσας. Το ίδιο τσόκερ είχε βάλει η Μίντλετον στην 70η επέτειο του γάμου της βασίλισσας με τον πρίγκιπα Φίλιππο το 2017 ενώ με αυτό είχε εμφανιστεί και η πριγκίπισσα Νταϊάνα σε εκδήλωση το 1982.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα