Πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ: Οι ανακριτές της CIA είναι ήρωες όχι βασανιστές

Πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ: Οι ανακριτές της CIA είναι ήρωες όχι βασανιστές

ΗΠΑ-έκθεση Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας: Ντικ Τσένι: Οι ανακριτές της CIA είναι ήρωες όχι βασανιστές, δηλώνει ο πρώην αντιπρόεδρος

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι υπεραμύνθηκε σήμερα του προγράμματος βασανιστηρίων που εφάρμοσε η CIA εναντίον υπόπτων μελών της Αλ Κάιντα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, εξαίροντας το έργο των μελών της CIA που διεξήγαγαν τις ανακρίσεις.

"Αισθάνομαι πολύ καλά: (οι ανακριτές) θα έπρεπε να είχαν τιμηθεί, θα έπρεπε να είχαν παρασημοφορηθεί", δήλωσε ο Τσένι στο αμερικανικό δίκτυο NBC, αντιπρόεδρος από το 2001 έως το 2009 επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, την εποχή που εφαρμόστηκαν αυτές οι σκληρές ανακρίσεις υπόπτων τρομοκρατών από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών.

Η έκθεση κόλαφος που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη από τη Γερουσία επισημαίνει ότι τα βασανιστήρια που πραγματοποίησε η CIA σε βάρος υπόπτων για τρομοκρατία δεν είχαν συμβάλει στην απόσπαση καμιάς χρήσιμης πληροφορίας. Η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας επεσήμανε επίσης ότι η CIA παραπλάνησε τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο αναφορικά με το πρόγραμμα προωθημένων μεθόδων ανάκρισης που χρησιμοποιούσε.

Ωστόσο για τον Ντικ Τσένι, οι ανακρίσεις αυτές που γίνονταν υπό μορφή βασανιστηρίων "λειτούργησαν τέλεια", όπως δήλωσε.

Ο πρώην αντιπρόεδρος είχε ήδη δηλώσει ότι διαφωνεί με τα συμπεράσματα της έκθεσης της Γερουσίας, τονίζοντας την Τετάρτη ότι ήταν "γεμάτη μ...κίες". "Πιστεύω ότι αυτή η έκθεση είναι ελεεινή. Μου φαίνεται ότι έχει πολλά λάθη. Δεν έκαναν καν τον κόπο να ρωτήσουν ανθρώπους-κλειδιά που εμπλέκονταν στο πρόγραμμα αυτό".

Ο επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν είχε επίσης τονίσει την Πέμπτη ότι δεν συμφωνεί με τα συμπεράσματα της έκθεσης της Γερουσίας. Παραδέχτηκε ότι οι πράκτορες της είχαν χρησιμοποιήσει "απεχθείς" μεθόδους ανάκρισης μετά την 11η Σεπτεμβρίου, τονίζοντας ωστόσο ότι ήταν αδύνατο να πει αν οι προωθημένες ανακριτικές μέθοδοι συνέβαλαν στη λήψη χρήσιμων πληροφοριών.

SHARE:

24Media Network