Προκαλεί η Αυστρία: ‘Εισιτήριο για την Ευρώπη η διάσωση προσφύγων στη θάλασσα’

Προκαλεί η Αυστρία: ‘Εισιτήριο για την Ευρώπη η διάσωση προσφύγων στη θάλασσα’

Κλείσιμο και της "Μεσογειακής Οδού" για τους πρόσφυγες επιθυμεί ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα

Έναν και πλέον χρόνο μετά το αμφιλεγόμενο κλείσιμο της αποκαλούμενης Διαδρομής των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες, στο οποίο η χώρα του έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σομπότκα, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, υποστηρίζει το κλείσιμο και της Μεσογειακής Οδού για τους πρόσφυγες, σε δηλώσεις του στη Βιέννη.

Ο ίδιος κάνει λόγο για «εισιτήριο για την Ευρώπη», το οποίο, κατά την άποψή του, δίνεται σε πρόσφυγες όταν ανθρωπιστικές οργανώσεις ή η ιταλική ακτοφυλακή διασώζουν σε ανοικτό πέλαγος ανθρώπους που κινδυνεύουν.

«Μία διάσωση σε ανοικτό πέλαγος δεν μπορεί να είναι ένα εισιτήριο για την Ευρώπη, γιατί με τον τρόπο αυτό δίνεται στα χέρια των οργανωμένων διακινητών κάθε επιχείρημα για να συνεχίζουν να πείθουν τους ανθρώπους σε φυγή για οικονομικούς λόγους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σομπότκα, σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών κινηθούν περισσότεροι άνθρωποι προς την Ευρώπη, υπάρχουν στενές επαφές με την Ιταλία για ένα κλείσιμο του «περάσματος του Μπρένερ» στα αυστρο-ιταλικά σύνορα, και όπως τονίζει στις δηλώσεις του, «η Αυστρία είναι σε θέση να κλείσει τα σύνορα εντός ολίγων ωρών».

Το Μπρένερ είναι ο συνοριακός σταθμός με την Ιταλία, ο οποίος χρησιμοποιείται συχνότερα από τους πρόσφυγες, καθώς, έχοντας ως προορισμό τους τη Γερμανία ή τις σκανδιναβικές χώρες, για τους περισσότερους από αυτούς η Αυστρία είναι μόνο χώρα διέλευσης τους.

Το κλείσιμο της «Διαδρομής των Βαλκανίων» είχε αποφασιστεί πέρυσι τον Φεβρουάριο σε Διάσκεψη στην Βιέννη για τα Δυτικά Βαλκάνια, στην οποία, οι προερχόμενοι από το Λαϊκό Κόμμα, Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Σεμπάστιαν Κουρτς, είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες με εξαίρεση την Ελλάδα. Τη Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η οποία λίγο αργότερα είχε αποχωρήσει από την αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση και σήμερα εξελέγη κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας – η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα αυτό στην ιστορία του κρατιδίου – είχε διαδεχθεί στις 10 Απριλίου 2016 ως νέος Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα.

Αναγνωριζόμενος ως «υπέρμαχος των κλειστών συνόρων», ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα επικρίνεται μαζί και με την προκάτοχό του στο υπουργείο για τη «σκληροπυρηνική» στάση του στο προσφυγικό.

(Πληροφορίες: ΑΜΠΕ, Φωτογραφία: AP Photo/Santi Palacios)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα