Πρόκληση Γκρούεφσκι: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί την κρίση για να μη λυθεί το θέμα της ονομασίας

Πρόκληση Γκρούεφσκι: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί την κρίση για να μη λυθεί το θέμα της ονομασίας

Παραλήρημα από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων. Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι θέτει εμπόδια στο ζήτημα της ονομασίας και ότι χρησιμοποιεί ως άλλοθι την κρίση

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται την οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται για να μην επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας.

"Η οικονομική κρίση βολεύει τον νότιο γείτονα μας, καθώς τη χρησιμοποιεί, ώστε να μην επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας" είπε ο Ν. Γκρούεφσκι το βράδυ της Παρασκευής, σε ομιλία του στην πόλη Στιπ.

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησής του να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και όπως υποστήριξε, κατά την περίοδο 2007-2009, εκπλήρωσε όλες τις προϋποθέσεις προς την κατεύθυνση αυτή και πέρασε σχετικούς νόμους, που απαιτούνται από την ΕΕ.

"Επιδείξαμε μεγάλη διάθεση, ώστε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό το πώς θα επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος. Θα παλέψουμε για την επίλυση του προβλήματος αυτού, χωρίς να ξεπουλήσουμε τα εθνικά συμφέροντα μας και πάντοτε με τα μάτια ανοιχτά. Στο τέλος, ο λαός θα είναι αυτός που θα αποφασίσει (σσ διεξαγωγή δημοψηφίσματος)" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας, αρμόδιος για ζητήματα ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, Φατμίρ Μπεσίμι (προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι), μετά την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες, εκτίμησε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συναίνεση στην ΕΕ, ώστε να χορηγηθεί στην ΠΓΔΜ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

"Δεν θέλουμε να διαμορφώσουμε προσδοκίες που δεν είναι αντικειμενικές όσον αφορά το αν η "Μακεδονία" θα λάβει ημερομηνία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Αντικειμενικά, δεδομένου του γεγονότος ότι δεν έχει ακόμα επιλυθεί το θέμα της ονομασίας με την Ελλάδα και τα ανοιχτά ζητήματα με τη Βουλγαρία, δεν υπάρχει συναίνεση από τα μέλη της Ένωσης για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ" δήλωσε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network