Προληπτική η αφαίρεση της ύποπτης σιλικόνης

Προληπτική η αφαίρεση της ύποπτης σιλικόνης

Ο γάλλος υπουργός Υγείας Ξαβιέ Μπερτράν συνέστησε για προληπτικούς λόγους την αφαίρεση των εμφυτευμάτων στήθους της εταιρίας ΡΙΡ. Δεν ακολουθεί η Βρετανία

Περίπου 30.000 γυναίκες στη Γαλλία έχουν υποβληθεί σε επέμβαση αύξησης στήθους χρησιμοποιώντας τα εμφυτεύματα αυτά, ορισμένα από τα οποία περιέχουν μη ιατρική σιλικόνη, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα εμφυτεύματα αυτά να υποστούν ρήξη.

"Για προληπτικούς λόγους και χωρίς τον χαρακτήρα του επείγοντος, ο υπουργός Υγείας Ξαβιέ Μπερτράν και η υφυπουργός Νόρα Μπερά συστήνουν στις γυναίκες την αφαίρεση των εμφυτευμάτων, ακόμα και αν δεν υπάρχει κλινική εικόνα ότι υπάρχει πρόβλημα", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Μέχρι σήμερα οι γαλλικές υγειονομικές αρχές είχαν συστήσει απλώς στις γυναίκες που έφεραν τα εμφυτεύματα αυτά να "συμβουλευτούν τους γιατρούς τους" για να "υποβληθούν στις κατάλληλες κλινικές και ακτινολογικές εξετάσεις".

Το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι "δεν υπάρχει μέχρι σήμερα αυξημένος κίνδυνος για τις γυναίκες με εμφυτεύματα της εταιρίας ΡΙΡ σε σύγκριση με εμφυτεύματα άλλων εταιριών".

Το υπουργείο διευκρινίζει πως "έχει αποδειχτεί πως υπάρχει κίνδυνος τα εμφυτεύματα αυτά να διαρραγούν ή να υπάρξει μόλυνση από την σιλικόνη που περιέχουν με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η αφαίρεσή τους".

Οκτώ γυναίκες που είχαν προσθέσει εμφυτεύματα στήθους της γαλλικής εταιρίας Poly Implant Proth?se (PIP) εμφάνισαν κάποια μορφή καρκίνου.

Η εταιρία παρήγαγε 100.000 εμφυτεύματα το χρόνο, πριν τα προϊόντα της αποσυρθούν από την αγορά στις αρχές του 2010.

Η Βρετανία δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας

"Οι γυναίκες με εμφυτεύματα PIP δεν θα πρέπει να ανησυχήσουν αδικαιολόγητα. Δεν έχουμε αποδείξεις ότι συνδέονται με τον καρκίνο ή με αυξημένο κίνδυνο ρήξης", δήλωσε η επικεφαλής επιστημονική σύμβουλος του υπουργείου Υγείας, Σάλι Ντέιβις.

"Παρότι σεβόμαστε την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, καμία άλλη χώρα δεν λαμβάνει παρόμοια μέτρα γιατί επί του παρόντος δεν διαθέτουμε αποδείξεις για να το στηρίξουμε. Εξαιτίας αυτού και επειδή η αφαίρεση των εμφυτευμάτων ενέχει κινδύνους από μόνη της, δεν προτείνουμε την αφαίρεση αυτών των εμφυτευμάτων", είπε η Ντέιβις.

Η γαλλική εταιρία Poly Implant Prothese (PIP) παρήγαγε 100.000 εμφυτεύματα το χρόνο προτού αποσυρθούν τα προϊόντα της από την αγορά στις αρχές του 2010.

"Οι ειδικοί μας θα εξακολουθήσουν να εξετάζουν όποια περαιτέρω στοιχεία προκύψουν σχετικά με το θέμα από τη Γαλλία και από ολόκληρο τον κόσμο και θα παρακολουθούν στενά την κατάσταση", τόνισε η ίδια.

SHARE:

24Media Network