Προς μεγάλο συνασπισμό; Ραντεβού Στάινμαγιερ με Μέρκελ- Σουλτς- Ζέεχοφερ

Προς μεγάλο συνασπισμό; Ραντεβού Στάινμαγιερ με Μέρκελ- Σουλτς- Ζέεχοφερ
German Chancellor Angela Merkel, head of the Christian Democratic Party CDU, passes by her challenger Martin Schulz, head of the Social Democratic Party SPD, left, prior to a TV talk of the party leader in Berlin, Germany, Sunday, Sept. 24, 2017, after the German parliament elections. (AP Photo/Gero Breloer, pool) AP

Οι πιέσεις προς τον πρόεδρο της SPD να συζητήσει με την CDU συνεχίζονται. Ο Πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας σχεδιάζει σύμφωνα με τη Bild κοινή συνάντηση με τους ηγέτες CDU, CSU και SPD

Κοινή συνάντηση με την Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ (CDU), τον Αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς και τον Βαυαρό Πρωθυπουργό και Αρχηγό των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ σχεδιάζει για την επόμενη εβδομάδα ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας που επικαλείται η εφημερίδα Bild.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση των τεσσάρων έχει ως στόχο τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων προκειμένου να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο Μάρτιν Σουλτς, που είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή κατάρρευσης της “Τζαμάικα” κατά της εκ νέου συμμετοχής των Σοσιαλδημοκρατών σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες, δέχεται ισχυρές πιέσεις να ανασκευάσει και να μπει σε συζητήσεις.

Το βράδυ της Πέμπτης και για σχεδόν εννέα ώρες ο Σουλτς και η ηγετική ομάδα της SPD συνεδρίαζαν για να αποφασίσουν εάν θα ενδώσουν στην πίεση που προέρχεται και από το εσωτερικό του κόμματος- ο Στάινμαγιερ άλλωστε προέρχεται επίσης από την SPD και φέρεται κατά τη χθεσινή συνάντηση του με το Σουλτς να επικαλέστηκε την ευθύνη του κόμματος απέναντι στη Γερμανία.

Τα φώτα στο στρατηγείο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στο Βερολίνο ήταν αναμμένα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς η ηγετική ομάδα της SPD συνεδρίαζε υπό το βλέμμα του αγάλματος του Βίλυ Μπραντ.

Αλλά ακόμη και μετά από την σύσκεψη 9 ωρών είναι δύσκολο να διαγνώσει κανείς μετακίνηση θέσεων. Μιλώντας μετά τα μεσάνυχτα στους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας του SPD Χουμπέρτους Χάιλ, αρκέστηκε να πει ότι το κόμμα του, από σεβασμό στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι έτοιμο να συνομιλήσει με άλλα κόμματα. Δεν είπε όμως ποιο στόχο θα έχουν αυτές οι συνομιλίες. «Περιμένουμε τις επαφές του Σταϊνμάιερ με τους επικεφαλής των Κ.Ο των άλλων κομμάτων την επόμενη εβδομάδα και τη διαδικασία που θα προτείνει».

(AP Photo/Gero Breloer, pool)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα