Προσφυγικό: Καμπανάκι Βέμπερ-Βαλς σε όσους δεν σέβονται τη συμφωνία

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Σκληρή κριτική Βέμπερ, αλλά και Βαλς στις χώρες της ΕΕ που αρνούνται να εφαρμόσουν τη συμφωνία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Στην Ευρώπη η ευθύνη για την ολοκλήρωση της, λέει η Αθήνα

Την απροθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δράσει ως σύνολο, αλλά και την προσπάθεια ηγετών διαφόρων κρατών μελών να μην συνεργαστούν για την ολοκλήρωση όσων έχουν συμφωνηθεί στα πλαίσια των Συνόδων Κορυφής του περασμένου φθινοπώρου, αλλά και του Φλεβάρη για το προσφυγικό επικρίνουν πολιτικοί από Γαλλία και Γερμανία και από διαφορετικές πολιτικές ομάδες. Την ίδια ώρα η Ελλάδα σχεδιάζει νέα κέντρα φιλοξενίας στην Πελοπόννησο και απευθύνει έκκληση στις Βρυξέλλες για τήρηση των συμφωνημένων.

Εξάλλου, οι αφίξεις  στα ελληνικά νησιά έχουν περιοριστεί σημαντικά, με το τελευταίο εικοσιτετράωρο να ανέρχονται σε 38, εκ των οποίων 23 στη Σάμο και 15 στην Κω. Επιπλέον, σύμφωνα με το λιμενικό, το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν δύο (02) αλλοδαποί διακινητές ηλικίας 26 και 24 ετών. Οι άνδρες του λιμενικού εντόπισαν πολυεστερικό ταχύπλοο σκάφος από το οποίο αποβιβάζονταν επί της νήσου Παναγιάς Οινουσσών Χίου, επιπλέον 23 πρόσφυγες.

Βέμπερ: Αρκετοί αρχηγοί κρατών δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους

Κριτική στην απροθυμία αρκετών κρατών-μελών της ΕΕ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν απέναντι στην Ελλάδα, υπογράφοντας τη συμφωνία για το προσφυγικό, άσκησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής στη γερμανική τηλεόραση, ο πρόεδρος της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου υπογράμμισε ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αρκετοί πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών δεν πράττουν το ίδιο.

Υποσχεθήκαμε χρήματα για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, ώστε αυτοί να μην χρειάζονται να περάσουν στην Ελλάδα, χρήματα για τη δημιουργία καταυλισμών και σχολείων

Αυτό φαίνεται τόσο στην έλλειψη του απαιτούμενου προσωπικού στα ελληνικά νησιά (περίπου 500 από τους 2.400 που έχουν συμφωνηθεί) όσο και στη μη καταβολή των κονδυλίων στην Τουρκία, ανέφερε. «Υποσχεθήκαμε χρήματα για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, ώστε αυτοί να μην χρειάζονται να περάσουν στην Ελλάδα, χρήματα για τη δημιουργία καταυλισμών και σχολείων», συνέχισε ο Μάνφρεντ Βέμπερ. «Από τα τρία δισ. ευρώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πάρει την έγκριση του Κοινοβουλίου και κατέβαλε το ένα. Την ίδια στιγμή χώρες όπως η Αυστρία δεν έχουν ακόμη καταβάλει το ποσό που έχουν υποσχεθεί. Έτσι ωστόσο αμφισβητείται η αξιοπιστία μας. Οι χώρες-μέλη πρέπει να εφαρμόσουν αυτά που υπέγραψαν» προσέθεσε.

Η στάση αυτή είναι ακατανόητη, αφού όλοι συνυπογράψαμε τη συμφωνία και επιθυμούμε την εφαρμογή της, επισήμανε. Κατά τον κ. Βέμπερ, η συμφωνία είναι κομβικής σημασίας, διότι δεν θα είναι πια το οργανωμένο έγκλημα και τα δίκτυα των διακινητών, αλλά οι χώρες-μέλη θα αποφασίζουν για το ποιος θα έχει το δικαίωμα να ταξιδεύσει στην Ευρώπη, βάζοντας τάξη στο κύμα της παράνομης μετανάστευσης και προσφέροντας προστασία σ’ αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Ο λαϊκισμός που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη με την άνοδο ακραίων κομμάτων είναι κατά τον Βέμπερ μία από τις κύριες αιτίες της απροθυμίας των κρατών-μελών να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Μανουελ Βαλς: Εάν η Ευρώπη δεν αντιδράσει, θα διαλυθεί

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, που μια μέρα νωρίτερα είχε προειδοποιήσει για ολέθριες συνέπειες στην ενότητα της ηπείρου. "Εάν η Ευρώπη δεν αντιδράσει, θα διαλυθεί", δήλωσε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θέλει να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό το πεδίο.

Είμαι πεπεισμένος ότι η γενιά μου έχει ένα ιστορικό καθήκον: την ανοικοδόμηση της Ευρώπης

«Είμαι πεπεισμένος ότι η γενιά μου έχει ένα ιστορικό καθήκον: την ανοικοδόμηση της Ευρώπης», πρόσθεσε ο 38χρονος υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, τον οποίο δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης φέρουν να έχει τη φιλοδοξία να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας αφότου ίδρυσε την 6η Απριλίου το δικό του κίνημα, το "En marche!" («Μπροστά»). Ο ίδιος αναφέρει πως δεν πρόσκειται ούτε στη δεξιά ούτε στην αριστερά.

Στη συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα, ο Μακρόν εμφανίστηκε επίσης να αποστασιοποιείται από ορισμένες επικρίσεις οι οποίες διατυπώθηκαν στη Γαλλία εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ λόγω της πολιτικής ανοίγματος των συνόρων για τους πρόσφυγες τους τελευταίους μήνες. «Για μένα η καγκελάριος είχε δίκιο όσον αφορά την πολιτική της έναντι των προσφύγων. Επέδειξε θάρρος και ανθεκτικότητα και, όπως και η Γαλλία, δεσμεύθηκε υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης» στην κρίση, είπε.

Βίτσας: Να λειτουργήσει πλήρως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Η Αθήνα από την πλευρά της αναζητά τρόπους να φιλοξενήσει τους 54.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας ανακοίνωσε νέα κέντρα φιλοξενίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τονίζοντας όμως πως χωρίς τη θέληση της Ευρώπης, η συμφωνία δεν θα προχωρήσει: "Βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες του ασύλου και από την επόμενη εβδομάδα να βλέπουμε να προχωράνε γρήγορα τις αιτήσεις. Το βασικό είναι να λειτουργήσει πλήρως η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας".

Βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες του ασύλου. Το βασικό είναι να λειτουργήσει πλήρως η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήρε την ετοιμότητα της περιφερείας Πελοποννήσου να συνδράμει στην αντιμετώπιση "του πατριωτικού και εθνικού ζητήματος" κατά τέτοιο τρόπο "ώστε μέσα από συναίνεση να ωφεληθούν και οι πρόσφυγες και η περιφέρεια... γιατί και η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει, ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες, ζητήματα αρχής και αξιών και μπορεί να τα βγάλει πέρα και να φανεί δυνατή, γιατί είμαστε και πλούσια και δυνατή χώρα σε όλα τα επίπεδα και κάποια στιγμή αυτό πρέπει να το κάνουμε φανερό σε όλο τον κόσμο".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νέα κέντρα προσφύγων – μεταναστών εξήγγειλε ο Βίτσας

Μια ζωή χωρίς αλήθεια, είναι ζωντανός θάνατος

Στους 54.000 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

SHARE: